Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Patite od burnouta (izgaranja na poslu)? Promijenite samo jednu naviku i osjećat ćete se mnogo bolje…

Sagorijevanje može utjecati na Vaše zdravlje, promijeniti Vašu prehranu i poremetiti Vam san, zbog čega ćete ga trebati više ili ćete skratiti radno vrijeme

Foto: Shutterstock.com

Burnout. Ili “sagorijevanje” ili “izgaranje”, da prevedemo za jezične puritance. Iako njegova definicija ovisi o Vašem tumačenju, Svjetska zdravstvena organizacija ga prepoznaje kao odgovor na stres na radnom mjestu i kategorizira ga prema osjećajima iscrpljenosti, negativnosti, cinizma ili “mentalne udaljenosti” od posla, kao i prema osjećaju neučinkovitosti. Međutim, može doći i od drugih životnih stresora, kao što je osjećaj usamljenosti ili osjećaj da nikad nemate vremena raditi ono što volite. Jednostavno rečeno, burnout je stanje iscrpljenosti koje dolazi nakon razdoblja kroničnog stresa.

Je li Vam ovo poznato? Ako je, niste sami. Sagorijevanje može pogoditi bilo koga, zaposlenog ili nezaposlenog. U posljednje je vrijeme dobio više pozornosti u određenim industrijama, uključujući zdravstvo, gdje je radna snaga bila pod maksimalnim stresom tijekom pandemije, ali prema nekim procjenama posvuda raste. Žene i mlađi radnici također bi mogli biti više pogođeni.

Sagorijevanje može utjecati na Vaše zdravlje, promijeniti Vašu prehranu i poremetiti Vam san, zbog čega ćete ga trebati više ili ćete skratiti radno vrijeme. Ali, ima dobrih vijesti – izgaranje je rješiv problem. Neki od načina na koje situaciju možete preokrenuti na bolje uključuju postavljanje granica poslovnog / kućnog života, reći ne zadacima koje nemate vremena obaviti,… Jedan od najjednostavnijih načina da se počnete nositi s izgaranjem jest – spavanje.

Imperativ naše kognitivne fleksibilnosti

Svatko tko je iskusio mučan osjećaj burnouta prije toga je ostajao budan do kasno ili se budio jako rano. Međutim, iako ponekad može biti potrebno dovršiti nekakav zakašnjeli projekt ili zadatak u ranim jutarnjim satima, tako si radite “medvjeđu uslugu”. I kvaliteta posla koji zapravo pokušavate raditi također može ispaštati.

Spavanje je imperativ naše kognitivne fleksibilnosti, što je naša sposobnost da reagiramo na okolinu i prilagodimo se promjenama kada se dogode. Budući da Vaša sposobnost da reagirate na izgaranje i spriječite ga ovisi o Vašoj sposobnosti da prepoznate kada ste prenapregnuti ili premoreni, a zatim smislite načine za ublažavanje stresa, vidjet ćete kako spavanje igra sastavnu ulogu u prevenciji izgaranja. Između ostalih funkcija ključnih za zdravlje, spavanje nam pomaže činiti stvari koje su važne za sprječavanje izgaranja, uključujući:

  • obrađivanje sjećanja
  • koncentracija
  • upravljanje stresom

Također pročišćava našu percepciju svijeta.

San je toliko važan za naše kognitivno funkcioniranje i emocionalnu obradu da nas uskraćenost za tih ključnih sedam ili više sati može dovesti do mentalnog stanja u kojem se potencijalna manja neugodnost čini kao kraj svijeta, a Vi osjećate da nema rješenja za problem. Kako biste učvrstili ideju da će se Vaš učinak i Vaše zadovoljstvo onim što radite poboljšati ako više vremena provodite spavajući (a manje vremena buljeći u svoj posao), zamislite svoj mozak kao računalo, sa spavanjem kao njegovim punjačem.

Loš san? Preuredite sobu ili promijenite temperaturu

Znamo da nedostatak sna usporava vrijeme reakcije i da je kvalitetan san povezan s boljim akademskim uspjehom među studentima, kao i višim plaćama za zaposlene profesionalce. Što bolje postupate sa strojem, to bolje stroj radi za Vas. A to znači isključiti prijenosno računalo, uključiti ga da se puni i ponekad ga ostaviti samog.

Ako Vam loš san općenito predstavlja problem, razmislite o potpunom preuređenju spavaće sobe ili mjesta gdje spavate. Jednostavne promjene poput smanjenja buke i snižavanja sobne temperature mogu pomoći.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Igre i gaming

Što se tiče Microsoftove borbe da dogovor bude odobren u Velikoj Britaniji, tvrtka je uložila žalbu na odluku CMA-a...

Tech

Neuralink, osnovan 2016. godine, tek je početkom 2022. zatražio odobrenje FDA-e, reklo je Reutersu u ožujku sedam sadašnjih i bivših zaposlenika

Igre i gaming

Nadovezujući se na ono što je Nomada Studio postigao s Grisom, igra će sadržavati platforming, zagonetke i borbu protiv strašnih neprijatelja...

Tech

Iza uspjeha stoji Rimčeva interna tehnologija, koja obuhvaća aerodinamični dizajn Nevere, pogonski sklop, baterijski sustav i softver

Filmovi

John Wick 4 je najnoviji izdani nastavak u franšizi, za koji se smatra da je posljednji, iako ostaje za vidjeti je li to doista...

Filmovi

Nakon odlične uloge u nastavku “Borata”, Bakalova je imala glavne uloge u komediji "Tijela, tijela, tijela" (“Bodies Bodies Bodies”) i drami za tinejdžere “Fairyland”

Internet

Statistike sugeriraju da je angažman na Twitteru opao od Muskova preuzimanja, barem među bivšim aktivnim korisnicima

Internet

Uz sve veću popularnost sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom, postoji potreba za potvrdom je li sadržaj autentičan...