Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Igre i gaming

Početak karijere u eSportu: što trebate znati i kako započeti

Ne morate biti profesionalni igrač da biste radili u esportu, pitate se koje su druge mogućnosti na raspolaganju?  Kako netko može otvoriti vrata i zaraditi za život u toj industriji? Evo nekih od opcija.

Esports je rastuće tržište koje ljudima nudi nekoliko održivih opcija za karijeru, iako to možda još nije svima poznato.

Neki još uvijek misle da je igranje video igara gubitak vremena te da nije konstruktivno ili vrijedno za čovjekov razvoj ili karijeru. Ali esports zapravo traži zaposlenike s istinskim mogućnostima.

Esports godišnje ostvaruje stotine milijuna dolara prihoda godišnje, a više je tvrtka uključeno u ovaj prostor nego ikad prije. To znači da će biti dostupno više radnih mjesta, kako za novopridošle osobe, tako i za one koji su već iskusni u industriji.

Kakvi su to poslovi?

Unutar esporta postoji mnogo različitih uloga – neke su praktičnije od drugih – a sve više tvrtki otvara odjele za esports. Evo izbora nekih od poznatijih poslova u esportu. 

Profesionalni igrač, Shoutcaster / domaćin, Trener / analitičar, Novinar / tvorac sadržaja, PR / Direktor marketinga,Voditelj proizvoda, Menadžer prodaje / partnerstva, Administrator / sudac… Dovoljno da vas zainteresira?

Kako ja ili moja djeca možemo započeti karijeru u esportu?

Postoji nekoliko načina kako ući u industriju. Prvo, dobra vijest je da postoji više poslova u esportu nego ikad prije, što znači da je lakše nego što je bilo uključiti se u to i dobro zaraditi.

Loša vijest je da obično zahtijeva mnogo napornog rada i predanosti.

Evo kako početi

Radno iskustvo je dobro polazište

Obratite se timovima, organizacijama, pružateljima turnira, emiterima i drugim tvrtkama koje sponzoriraju ili su na neki način uključene u esports. Pokušajte i kontaktirajte stariju osobu ili nekoga s kime posebno želite raditi. Što je tvrtka veća, veća je vjerojatnost da ćete moći steći neko radno iskustvo, ali ako idete u manju organizaciju, bit će lakše, pogotovo ako tražite veću ulogu.

Dobivanje vrijednog radnog iskustva uključuje stupanj sreće, zato pokušajte kontaktirati ugledne tvrtke i ljubazne pojedince koji će vam posvetiti vrijeme kako bi vam dali uvid u svijet sporta i pomogli vam da razvijete svoje vještine. 

Ako imate radno iskustvo, zašto ne biste postavili pitanja, pokazali entuzijazam i smislili prijedloge što možete učiniti? Stvaranje dobrog dojma je odlična stvar, nikad se ne zna koji će kontakti imati poslodavca ili koja bi vrata mogla otvoriti u budućnosti nakon pronalaska korisnog radnog iskustva.

Pronađite nišu

Biti igrač ima svoje prednosti, ali usredotočenost na jedno područje i specijalizacija za njega, mogu dugo trajati. Pročitajte o različitim radnim ulogama gore navedenim i pokušajte prepoznati područje u koje se želite uključiti. Možete probati i s klađenjem, a ljubitelji igara mogu dobiti razne kodove za bonuse prije klađenja na esport igrama i turnirima. Primjerice Unibet promocije su uvijek atraktivne kod svih iskusnijih igrača.

Ako imate sjajne vještine komunikacije, pisanja i društvenih medija, na primjer, mogli biste se usavršavati u novinarstvu, PR-u i marketingu. Možda pogledajte svako područje i napravite neko radno iskustvo kako biste lakše odlučili u što želite ići.

Možda ste stručnjak za Counter-Strike i osjećate se samopouzdano u svojim sposobnostima kastinga ili analiza ili biste mogli voljeti Call of Duty i želite raditi, na primjer, za neku organizaciju posebno u toj igri. Prepoznajte što vas zanima i krenite odatle.

Postanite volonter

Postoji nekoliko tvrtki koje su često u potrazi za plaćenim i neplaćenim volonterskim pozicijama.

Dobar primjer je Multiplay, turnir sa sjedištem u Velikoj Britaniji koji je domaćin svojih festivala igre Insomnia tijekom cijele godine.

Možete volontirati kao osoblje događaja, pomoći u pokretanju turnira, sjediti na recepciji, nuditi tehničku podršku, pomoći da se emisija nesmetano odvija i pomoći posjetiteljima. 

Prednosti volontiranja uključuju stjecanje dragocjenog iskustva, besplatno druženje i nešto što možete dodati u svoj životopis. Potencijalni poslodavci vjerojatno će biti impresionirani ako ste se dobrovoljno prijavili i stekli radno iskustvo.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Igre i gaming

Jedan od pojmova koji sve češće možemo čuti je esport. Mnogi još nisu upoznati s njime i što on točno treba značiti, no odgovor...

Igre i gaming

Prošlog vikenda je i službeno završeno posljednje izdanje Unisport ZG esports natjecanja na kojem su studenti Tehničkog veleučilišta u Zagrebu nastavili nizati uspjehe. Aktualni...

Igre i gaming

Omiljen hobi mnogima danas je igranje video igara. Već smo u samom naslovu spomenuli neke od najpopularnijih, ali koja će biti najdraža igraču, doista...

Igre i gaming

U sportu, 2020. godina je imala samo jednog pobjednika. Mnoge lige su stale, a neke su pokušale dovršiti natjecanje do kraja ili čak krenuti...