Geekmaxi
Gadget

Pomognite Alexi da bude još pametnija

Foto: Google

Amazon poziva sve korisnike da pomognu Alexi da bude još pametnija, vjerovali ili ne. Ideja nije tako nevjerojatna jer omogućuje korisnicima da pokažu svoje znanje. Tako mogu poboljšati Alexu i pomoći drugim korisnicima.

To također ostavlja prostora za zloupotrebu.

Muke po Alexi

Amazonov osobni asistent Alexa, osim što je protagonist ponekih afera, zna odgovore na mnoga pitanja. Još uvijek joj se katkad potkrade pitanje na koje ne zna odgovor. Upravo su zato u Amazonu odlučili korisnicima pružiti priliku da odgovore umjesto asistenta i pomognu Alexi da bude još pametnija.

Ideja je jednostavna. Korisnici koji požele biti “siva eminencija” iza Alexe trebaju se prijaviti u određeni program. To je “Alexa Answers” u SAD-u. Među bezbroj pitanja koja su postavili korisnici, a na koje Alexa ne zna pronaći odgovor, prijavljeni mogu predložiti svoj odgovor.

Kad netko upita Alexu isto ili slično pitanje, Alexa će mu dati “korisnički odgovor”. To će napraviti uz napomenu da je to odgovor “prema korisniku Amazona”.

Zlouporabe?

Sve to ostavlja prostora za manipulaciju i zloupotrebu. Nešto što postaje sve češći slučaj s internetskim platformama.

Tako bi korisnici u Alexu mogli ponuditi netočne, nepotpune ili čak uvredljive odgovore na neka od pitanja. Čak i ako im to nije bila osnovna ideja.

U Amazonu napominju kako će se protiv tih netočnih odgovora boriti kombinacijom strojnog učenja i automatiziranih filtera. To “oružje” bi trebalo prepoznati uvredljive riječi. Također, posebnu pozornost će posvetiti politički konotiranim odgovorima.

Iz Amazona se nadaju da će u konačnici sama zajednica glasanjem o odgovorima odabrati najbolje. Tako će izdvojiti “dobre” od “loših” izvora informacija.

S obzirom na cjelokupno prethodno iskustvo, korisnicima će biti izazov ostati optimističan po pitanju ideje. Ipak, nadajmo se najboljem.

 

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh