Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Predstavljen najveći dron na svijetu – Ravn X

Foto: Aevum

Aevum, američka tvrtka sa sjedištem u Alabami, predstavila je Ravn X, bespilotnu letjelicu dizajniranju za nošenje i lansiranje satelita u nisku orbitu. Ravn X teži oko 55.000 kilograma kad je napunjen teretom, što ga čini jednim od najtežih bespilotnih zrakoplova koji postoje danas. Visina drona iznosi 5,4 metra, dužina 24,3 metra, a raspon krila impresivnih 18,2 metra. Zbog navedenih dimenzija smatra se najvećom bespilotnom letjelicom na svijetu.

Dron je osmišljen tako da može slati satelite svakih 180 minuta u svemir, što je puno češće od bilo koje trenutno dostupne opcije na tržištu, pa tako i one tvrtke SpaceX.

Izvan svoje robusne vanjštine i rekordne mase, Ravn X se ne razlikuje toliko od ostalih zrakoplova. Potrebna mu je poletna staza dužine oko milju, što mu omogućuje polijetanje s gotovo bilo koje komercijalne zračne luke. Također, koristi isto gorivo kao i tradicionalni mlažnjaci, piše Engadget.

Jednom kad se Ravn X uspne i dostigne prikladnu visinu, ispušta raketu koja može nositi teret do 100 kilograma u nisku orbitu. Nakon što dron isporuči teret, vraća se na Zemlju i odlazi u hangar. Očekuje se da će dron sve navedeno obavljati automatski i autonomno.

Aevum nije jedina tvrtka koja radi na ovakvim projektima. Virgin Orbit je jedna od takvih tvrtki iako još uvijek nije uspješno dovršila testno lansiranje. Prva misija Ravn X očekuje se sljedeće godine kad bi trebala lansirati satelit američkih svemirskih snaga, ASLON – 45, u orbitu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Najpoznatija po svojim letećim taksijima sa osamnaest rotora, tvrtka Volocopter sada svoj fokus prebacuje na transport robe. VoloDrone je novi dron tvrtke Volocopter koji...

Fun & Lifestyle

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio GIF koji prikazuje dron koji šeta psa, pa su mnogi pomislili da se radi o još jednoj montaži...

Hi-tech

Belgijanci imaju rješenja protiv razbacivanja smeća

Gadget

Najbolje je sa sigurne udaljenosti

Oglašavanje