Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Predstavljen najveći dron na svijetu – Ravn X

Foto: Aevum

Aevum, američka tvrtka sa sjedištem u Alabami, predstavila je Ravn X, bespilotnu letjelicu dizajniranju za nošenje i lansiranje satelita u nisku orbitu. Ravn X teži oko 55.000 kilograma kad je napunjen teretom, što ga čini jednim od najtežih bespilotnih zrakoplova koji postoje danas. Visina drona iznosi 5,4 metra, dužina 24,3 metra, a raspon krila impresivnih 18,2 metra. Zbog navedenih dimenzija smatra se najvećom bespilotnom letjelicom na svijetu.

Dron je osmišljen tako da može slati satelite svakih 180 minuta u svemir, što je puno češće od bilo koje trenutno dostupne opcije na tržištu, pa tako i one tvrtke SpaceX.

Izvan svoje robusne vanjštine i rekordne mase, Ravn X se ne razlikuje toliko od ostalih zrakoplova. Potrebna mu je poletna staza dužine oko milju, što mu omogućuje polijetanje s gotovo bilo koje komercijalne zračne luke. Također, koristi isto gorivo kao i tradicionalni mlažnjaci, piše Engadget.

Jednom kad se Ravn X uspne i dostigne prikladnu visinu, ispušta raketu koja može nositi teret do 100 kilograma u nisku orbitu. Nakon što dron isporuči teret, vraća se na Zemlju i odlazi u hangar. Očekuje se da će dron sve navedeno obavljati automatski i autonomno.

Aevum nije jedina tvrtka koja radi na ovakvim projektima. Virgin Orbit je jedna od takvih tvrtki iako još uvijek nije uspješno dovršila testno lansiranje. Prva misija Ravn X očekuje se sljedeće godine kad bi trebala lansirati satelit američkih svemirskih snaga, ASLON – 45, u orbitu.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Borba protiv klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti iznimno je mukotrpan i kompliciran proces. No, što ako postoji jednostavniji i kul način za to? Upoznajte...

Tehnologija

Najpoznatija po svojim letećim taksijima sa osamnaest rotora, tvrtka Volocopter sada svoj fokus prebacuje na transport robe. VoloDrone je novi dron tvrtke Volocopter koji...

Tehnologija

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio GIF koji prikazuje dron koji šeta psa, pa su mnogi pomislili da se radi o još jednoj montaži...

Tehnologija

Belgijanci imaju rješenja protiv razbacivanja smeća