Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Robot Spot dobiva robotsku ruku

U sljedećih nekoliko mjeseci robot Spot bi trebao dobiti i mehaničku ruku.

Foto: Boston Dynamics

Svima nam je već dobro poznat četveronožni robot Spot kojeg je kreirala tvrtka Boston Dynamics. Najčešće ga se uspoređuje sa psom i ima široku primjenu, od otvaranja vrata preko premještanja kutija, pa sve do manje ili više ozbiljnijih akcija.

Četveronožni robot je od lipnja dostupan u online prodaji, a zainteresirani ga mogu nabaviti za 75.000 dolara. Dodatna oprema, poput baterija i senzora, može povećati cijenu robota za čak dvadesetak tisuća dolara. Tvrtka Boston Dynamics je navodno prodala više od 250 Spot robota od početka prodaje, piše Engadget.

Kombinacija sofisticiranog softvera i visokih performansi omogućuje Spot robotu odrađivanje i onih zadataka koji za ljude mogu biti poprilično opasni.

U sljedećih nekoliko mjeseci, robot Spot bi trebao dobiti i mehaničku ruku, što će robotu omogućiti još veći broj zadataka koje će tada biti sposoban obaviti. Robot će s rukom jednostavnije i lakše otvarati vrata i hvatati različite objekte.

“Za nekoliko mjeseci učinit ćemo Spota dostupnim s robotskom rukom” izjavio je osnivač Boston Dynamicsa Marc Raibert na virtualnoj konferenciji.

Uz nove robotske ruke, tvrtka je najavila i stanice za punjenje u okviru kojih će se robot moći samostalno puniti i druge novitete.

Bilo kako bilo, to ipak ne znači da je robot dostupniji nego prije, pa će proći još puno vremena dok se ovi modeli ne nađu u privatnim domovima, s obzirom na to da je 75 tisuća dolara ipak ozbiljna cijena.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Ako pilot projekt bude uspješan, tvrtka Hyundai planira staviti DAL-e robota u svaki Hyundai i Kia prodajni salon.

Hi-tech

Robot nosi naziv Mobile Charging Robot, a nevjerojatno podsjeća na robota R2-D2 iz filmskog serijala Ratova zvijezda.

Hi-tech

Roboti ove tvrtke sve su popularniji, a njihova primjena je raznolika.

Hi-tech

Startupi robotike koji se bave automatizacijom zabilježili su snažan porast interesa od početka pandemije, s obzirom na to da se sve više tvrtki zanima...

Oglašavanje