Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Robot Spot dobiva robotsku ruku

U sljedećih nekoliko mjeseci robot Spot bi trebao dobiti i mehaničku ruku.

Foto: Boston Dynamics

Svima nam je već dobro poznat četveronožni robot Spot kojeg je kreirala tvrtka Boston Dynamics. Najčešće ga se uspoređuje sa psom i ima široku primjenu, od otvaranja vrata preko premještanja kutija, pa sve do manje ili više ozbiljnijih akcija.

Četveronožni robot je od lipnja dostupan u online prodaji, a zainteresirani ga mogu nabaviti za 75.000 dolara. Dodatna oprema, poput baterija i senzora, može povećati cijenu robota za čak dvadesetak tisuća dolara. Tvrtka Boston Dynamics je navodno prodala više od 250 Spot robota od početka prodaje, piše Engadget.

Kombinacija sofisticiranog softvera i visokih performansi omogućuje Spot robotu odrađivanje i onih zadataka koji za ljude mogu biti poprilično opasni.

U sljedećih nekoliko mjeseci, robot Spot bi trebao dobiti i mehaničku ruku, što će robotu omogućiti još veći broj zadataka koje će tada biti sposoban obaviti. Robot će s rukom jednostavnije i lakše otvarati vrata i hvatati različite objekte.

“Za nekoliko mjeseci učinit ćemo Spota dostupnim s robotskom rukom” izjavio je osnivač Boston Dynamicsa Marc Raibert na virtualnoj konferenciji.

Uz nove robotske ruke, tvrtka je najavila i stanice za punjenje u okviru kojih će se robot moći samostalno puniti i druge novitete.

Bilo kako bilo, to ipak ne znači da je robot dostupniji nego prije, pa će proći još puno vremena dok se ovi modeli ne nađu u privatnim domovima, s obzirom na to da je 75 tisuća dolara ipak ozbiljna cijena.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Roboti budućnosti će vrlo vjerojatno biti manji, pametniji i fleksibilniji. Znanstvenici sve više odbacuju krutu stranu robota kako bi ih učinili svestranijima. Jedan takav...

Tehnologija

West Japan Rail Company, također poznata kao JR West, predstavila je svog divovskog robota koji bi trebao obavljati poslove koji se smatraju rizičnim za...

Tehnologija

Zbogom Spot, stigao je novi četveronožni robot! Upoznajte Kawasaki Bex! Bex je četveronožni robot koji je napravljen po uzoru na kozoroga, vrstu divlje koze...

Tehnologija

Smart Tissue Autonomous Robot (STAR), dizajniran od strane istraživača Sveučilišta Johns Hopkins, uspješno je izvršio, s visokom preciznošću i bez pomoći ljudi, laparoskopsku operaciju...