Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Igre i gaming

Sedmice – online besplatna igra

Sedmice online
Foto: Shutterstock

Bez ikakve sumnje svi smo barem jednom u životu igrali Sedmice. Riječ je o kartaškoj igri koja se igra špilom od 32 karte kakav se koristi za belot. Te su karte poznate i pod nadimkom “Mađarice”, a pomalo su drukčije od standardnog špila karata koji se koristi u pokeru i sadrži 52 karte. Točnije, glavna razlika je što karte za poker imaju i vrijednosti od 2 do 6, dok karte za belot nemaju. Danas postoje i Sedmice online, odnosno online verzija ove igre u kojoj mogu uživati svi.

Pravila Sedmice online

Kada su u pitanju igre poput Sedmice online, pravila su vrlo jednostavna. Ovu igru mogu igrati dvije ili četiri osobe, s tim da kada igraju četiri osobe, one mogu, ali ne moraju biti u parovima.

Svaki igrač igru započinje s četiri karte u ruci, dok je ostatak špila ostavljen sa strane. Nakon svakog poteza, igrači izvlače onoliko karata koliko su odbacili. Prvi igrač će odabrati jednu od svojih karata s kojom će odigrati svoj potez. Ta karta može biti jedna od tri vrste, a te tri vrste su sljedeće:

  • Prazne karte – obične karte koje igračima ne donose bodove na kraju igre
  • Pune karte – karte koje igračima donose bodove na kraju igre, a to su desetka (rimski X) ili as (popularan i pod nazivom “kec”)
  • Sedmice – najjače karte u igri koje mijenjaju bilo koju drugu kartu
Sedmice online - karte
Foto: Shutterstock

Primjer

Zamislimo da partiju Sedmice igra dva igrača. Prvi igrač će odbaciti jednu kartu, a kada je drugi na potezu, on može odnijeti tu odbačenu kartu svojom kartom iste vrijednosti ili sedmicom. Međutim, ako igrač koji je bio prvi na potezu u ruci ima još jednu kartu iste vrijednosti ili sedmicu koja mijenja sve karte, on može produljiti taj potez te ga nastaviti tako što će odbaciti i tu kartu. Odnesene karte igrač ostavlja na hrpi pored sebe i one se više ne koriste u partiji.

Kada se na ovaj način odbacuju prazne karte, igrači zapravo ne osvajaju bitne bodove i poželjno je štedjeti sedmice za trenutak kada će se u potezu pronaći pune karte. Tada sedmica ima puno veći značaj i u konačnici može donijeti pobjedu.

Kada su sve karte igrača odbačene i nemaju više niti jednu kartu u rukama, pregledavaju se karte koje su odnijeli. Točnije, među odnesenim kartama se gleda koliko tko ima desetki i asova, a onaj igrač koji ima više je pobjednik. Ako oba igrača imaju jednako punih karata, tada će se prebrojati i prazne te će pobjednik biti onaj igrač koji ih je imao više.

Taktike u igri Sedmice online

U igri Sedmice ne postoji previše različitih taktika jer je uglavnom vrlo jednostavna, a posebice je to slučaj kada igra dva igrača. Tada je uglavnom bitno pokušati čuvati pune karte i sedmice u ruci dok ne procijenite da ih imate više od protivnika. Tada ćete odbacivanjem istih osigurati da ih vi i odnesete, a to će vam donijeti pobjedu.

U igri parova postoji nešto više prostora za taktiziranje. Naravno, to je zato što postoji puno više kombinacija u kojima možete odnijeti karte. U igri Sedmice online može se i blefirati, baš kao u igrama poput pokera. Primjerice, ako imate samo jednu punu kartu, možete je odbaciti, a protivnik možda neće htjeti odbaciti svoju jer misli da ih imate još. No, način igranja ovisi o samom igraču i onome što on misli da je ispravan potez. Bilo kako bilo, ponekad će partija ovisiti i o sreći te kartama koje ćete izvući.

Što igru Sedmice čini zabavnom opcijom?

Igra Sedmice je jedna od onih igara koje se igraju već generacijama, a uvijek su iznova zabavne i privlačne. Osim same činjenice da u njoj može uživati više ljudi, pravila su vrlo jednostavna, a partije ne traju dugo. Kao što smo rekli, ova se igra može igrati i online što znači da ne morate posjedovati fizičke karte za nju. Tada je možete igrati i s nasumično odabranim protivnicima na Internetu, ako već netko od vaših ukućana i prijatelja trenutno ne želi igrati s vama.

Sedmice online mogu se igrati putem računala ili mobitela, a za koju god se soluciju odlučili, sigurno ćete se zabaviti.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...