Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Sonyjev pas robot je prava demonstracija tehnologije

Samo za najokorjelije geekove

Aibo je dobro poznati pas robot, a njegovo najnovije izdanje je predstavljeno krajem prošle godine. Sve dosad je bio dostupan samo u Japanu, no i tome je došao kraj. Ako imate 2.899 američkih dolara viška, svakako  možete dobiti robota, pseće igračke, pločice za označavanje te trogodišnju pretplatu na usluge u računalnom oblaku.

Cijena Aiba je, kao što se vidi, visoka, no u pitanju i nije konvencionalna roba široke potrošnje (kao mobitel ili televizor), nego više demonstracija mogućnosti tehnologija današnjice. Tu je prvenstveno naglasak na području senzora i prepoznavanja, već prisutnih kod televizora, kamera i PlayStationa.

Aibo upotrebljava tehnologije kako bi bolje razumio okolinu i zapamtio ju, oslanjajući se pritom na umjetnu inteligenciju. Ovo čudo može upamtiti i do stotinu lica te putem povratnih informacija i interakcija otkriti različite odnose.

Primjerice, ako ga pomazite po leđima, vratu ili po nosu to će svakako zapamtiti i ubuduće bolje reagirati na vas.

Za razliku od sve više prisutnih digitalnih pomoćnika i robota, Sonyjev robotski pas bi trebao s vremenom razviti vlastitu osobnost putem onog što će mu vlasnik poticati i braniti. Može ga poslušati (ili ne mora), kao i reagirati pokazujući tužne ili vesele oči.

Sonyjev pas robot je prvi put predstavljen još davne 1999. godine. Do 2006. godine kad je projekt napušten, japanski je proizvođač onda ponudio još 5 izdanja. Prodali su tada 150 tisuća primjeraka.

Najprije ih u Sonyju nisu htjeli zvati psima, ali to nikako nije spriječilo vlasnike da se prema svojim Aibo miljenicima odnose kao prema članovima obitelji. U nekim slučajevima su vlasnici odlazili u krajnost kako bi održali svoje robote funkcionalnima. Znali su naručivati rezervne dijelove na eBayu ili čak održavati sprovode kad se roboti više nisu mogli popraviti.

Novo izdanje je već prodano u 20 tisuća primjeraka u Japanu. U drugim državama u prodaju kreće od ove jeseni. Ukoliko ipak niste toliko digitalni tipovi pa na pse robote ili pak borbe robota u ringu gledate samo kao na vijest – uvijek vam preostaju pravi psi, životinje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Do kraja lipnja posao će izgubiti 50 novinara na ugovor, dok će tim stalno zaposlenih novinara ostati raditi.

Web & IT

Ako tražite posao tijekom ovih teških vremena, LinkedIn vam možda može pomoći. Microsoftova društvena mreža predstavila je AI alate koji vam mogu pomoći i...

Gaming

Tvrtka Sony objavila je da će donirati 100 milijuna dolara kako bi pomogla u borbi protiv koronavirusa, što je izuzetno humana stvar, no to...

Hi-tech

Na ulicama Tunisa pojavio se policijski robot koji patrolira kako bi se uvjerio da građani te zemlje poštuju karantenu tijekom epidemije koronavirusa. Kada primijeti...

Oglašavanje