Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Sonyjev pas robot je prava demonstracija tehnologije

Samo za najokorjelije geekove

Aibo je dobro poznati pas robot, a njegovo najnovije izdanje je predstavljeno krajem prošle godine. Sve dosad je bio dostupan samo u Japanu, no i tome je došao kraj. Ako imate 2.899 američkih dolara viška, svakako  možete dobiti robota, pseće igračke, pločice za označavanje te trogodišnju pretplatu na usluge u računalnom oblaku.

Cijena Aiba je, kao što se vidi, visoka, no u pitanju i nije konvencionalna roba široke potrošnje (kao mobitel ili televizor), nego više demonstracija mogućnosti tehnologija današnjice. Tu je prvenstveno naglasak na području senzora i prepoznavanja, već prisutnih kod televizora, kamera i PlayStationa.

Aibo upotrebljava tehnologije kako bi bolje razumio okolinu i zapamtio ju, oslanjajući se pritom na umjetnu inteligenciju. Ovo čudo može upamtiti i do stotinu lica te putem povratnih informacija i interakcija otkriti različite odnose.

Primjerice, ako ga pomazite po leđima, vratu ili po nosu to će svakako zapamtiti i ubuduće bolje reagirati na vas.

Za razliku od sve više prisutnih digitalnih pomoćnika i robota, Sonyjev robotski pas bi trebao s vremenom razviti vlastitu osobnost putem onog što će mu vlasnik poticati i braniti. Može ga poslušati (ili ne mora), kao i reagirati pokazujući tužne ili vesele oči.

Sonyjev pas robot je prvi put predstavljen još davne 1999. godine. Do 2006. godine kad je projekt napušten, japanski je proizvođač onda ponudio još 5 izdanja. Prodali su tada 150 tisuća primjeraka.

Najprije ih u Sonyju nisu htjeli zvati psima, ali to nikako nije spriječilo vlasnike da se prema svojim Aibo miljenicima odnose kao prema članovima obitelji. U nekim slučajevima su vlasnici odlazili u krajnost kako bi održali svoje robote funkcionalnima. Znali su naručivati rezervne dijelove na eBayu ili čak održavati sprovode kad se roboti više nisu mogli popraviti.

Novo izdanje je već prodano u 20 tisuća primjeraka u Japanu. U drugim državama u prodaju kreće od ove jeseni. Ukoliko ipak niste toliko digitalni tipovi pa na pse robote ili pak borbe robota u ringu gledate samo kao na vijest – uvijek vam preostaju pravi psi, životinje.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Instagram testira nove metode provjere dobi, a jedna od njih je korištenje umjetne inteligencije koja putem video selfija može procijeniti dob korisnika. Takvi potezi...

Igre i gaming

Prema Bloombergovim izvorima, God of War: Ragnarok bi ipak mogao biti lansiran u 2022. godini. Naime, prema najnovijim informacijama, PS4 i PS5 igra izaći...

Tehnologija

Roboti budućnosti će vrlo vjerojatno biti manji, pametniji i fleksibilniji. Znanstvenici sve više odbacuju krutu stranu robota kako bi ih učinili svestranijima. Jedan takav...

Filmovi

Tijekom svog godišnjeg brifinga za investitore, tvrtka Sony raspravljala je o mnogim temama kao što su povećanje proizvodnje i proširenje tržišta za PlayStation 5...