Connect with us

Znanost

Foto: YouTube

Robotika

U japanskom hramu obavljaju se sprovodi za pse robote

Vlasnici vjeruju da njihovi psi roboti imaju dušu


Već je odavno poznato kako Japanci jako vole tehnologiju, posebice robote. Mnogi od njih umjesto pravih kućnih ljubimaca imaju pse robote koje tretiraju kao živa bića.

Jedan budistički hram u predgrađu Tokija je izazvao veliko zanimanje javnosti jer se u njemu obavljaju sprovodi za ove neobične kućne ljubimce. Ti sprovodi se nimalo ne razlikuju od ostalih sprovoda koji se obavljaju po budističkim običajima.

Na njima se koriste mirisni štapići, svećenici pjevaju i mole za mirni odlazak duše. Jedina razlika je u tome što se sprovodi organiziraju kako bi se tužni vlasnici mogli oprostiti od pasa robota. Vlasnici vjeruju da roboti imaju dušu i da moraju počivati u miru.

Ovdje se radi o robotima marke AIBO koje je proizvodio Sony. 3000 robota se prodalo 1999. Međutim, Sony je 2006. prestao s njihovom proizvodnjom te je ukinuo korisničku podršku za njih. Do tada su prodali 150,000 komada.

Vlasnici, koji su se jako vezali za svoje pse, počeli su međusobno dijeliti savjete kako se brinuti o njima budući da više nisu imali službenu pomoć. Nažalost, mnogi psi su “uginuli” jer nisu mogli dobiti potrebnu nadogradnju softvera.

Kompanija A FUN koja se bavi popravcima starijih modela posljednjih godina je poslala oko 800 robotskih pasa u budistički hram. Roboti koji više ne rade služe kao donatori organa za druge pokvarene robote, ali prije nego što izvade njihove dijelove, kompanija im odaje počast tako da im organizira tradicionalni ispraćaj.

Foto: YouTube

Psi obično dolaze s pismom u kojem se nalaze njihovi podaci kao što su ime, opis kako su proveli svoj život i drugi detalji. Bungen Oi, jedan od svećenika ne slaže se sa stavom drugih ljudi da je ovakav ispraćaj apsurdan. On smatra da u svim stvarima postoji malo duše.

Razlog zbog čega je Sony prestao s proizvodnjom je taj što su imali financijskih problema, a za proizvodnju AIBO-a je potrebno puno novca. Budući da ovaj robot predstavlja samo nepotreban luksuz, odlučili su zaustaviti proizvodnju.

2018. su predstavili novog psa robota koji ima umjetnu inteligenciju i internetsku vezu, ali više ne žele popravljati starije modele. To sada rade njihovi bivši zaposlenici u kompaniji A FUN.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Robotika

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh