Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

SpaceX-ova raketa Falcon 9 probila je rupu u ionosferi

Falcon 9

Raketa Falcon 9 koju je iz Kalifornije lansirao SpaceX Elona Muska prošlog mjeseca, 19. srpnja, možda je probušila rupu u Zemljinoj ionosferi.

Nova analiza svemirskog fizičara Jeffa Baumgardnera sa Sveučilišta u Bostonu objasnila je da je “sasvim moguće” da je lansiranje probilo ionosfersku “rupu” na nebu.

Ionosfera je sloj električki nabijenih čestica plazme koji okružuju Zemlju na visini između 80-650 km, točno na granici između gornje atmosfere i svemira.

Mnogi sateliti kruže unutar ili iznad ionosfere i signale emitiraju kroz sloj, što znači da igra važnu ulogu u svjetskoj komunikacijskoj infrastrukturi – GPS sateliti, na primjer, emitiraju svoje podatke kroz ionosferu.

Navečer 19. srpnja SpaceX je lansirao raketu Falcon 9 iz svemirske baze Vandenberg u Kaliforniji. Promatrači neba od južne Kalifornije do Arizone svjedočili su veličanstvenom ispušnom oblaku. Na vulkanskom polju San Francisco sjeverno od Flagstaffa, fotograf Jeremy Perez vidio je nešto posebno:

“Nakon što je raketa prošla iznad nas, crveni fluorescentni sjaj proširio se prema jugu i prešao preko Mliječne staze”, kaže Perez. “Bilo je vidljivo gotovo 20 minuta.”

Crveni sjaj je znak da je raketa probušila rupu u ionosferi – nešto što SpaceX i drugi rade godinama. Jedan poznati primjer dogodio se 25. kolovoza 2017. kada je raketa Falcon 9 koja je nosila tajvanski satelit FORMOSAT-5 stvorila rupu četiri puta veću od države Kalifornije. 19. lipnja 2022. još jedan Falcon 9 probio je rupu iznad istočne obale SAD-a, izazvavši prikaz crvenih svjetala od New Yorka do Karoline, a mnogi su promatrači prizor zamijenili za polarnu svjetlost.

Što znači probušiti rupu u ionosferi?

“Ovo je dobro proučen fenomen kada rakete pale svoje motore 200 do 300 km iznad Zemljine površine”, objašnjava svemirski fizičar Jeff Baumgardner sa Sveučilišta u Bostonu. “Crveni sjaj pojavljuje se kada ispušni plinovi iz drugog stupnja rakete uzrokuju brzu rekombinaciju ionosfere.”

Raketni motori raspršuju vodu (H2O) i ugljični dioksid (CO2) u ionosferu, prigušujući lokalnu ionizaciju za čak 70%. Komplicirani niz reakcija izmjene naboja između iona kisika (O+) i molekula iz ispuha rakete proizvodi fotone na valnoj duljini od 6300 Å—iste boje kao crvena polarna svjetlost.

Je li bušenje rupe u ionosferi štetno?

Nekad rijetke, “rupe u ionosferi” sve su češće s rekordnim brojem lansiranja raketa koje predvodi SpaceX koji šalje Starlink satelite u nisku Zemljinu orbitu. Radioamateri bi ih mogli primijetiti kada kratkovalni signali ne uspiju preskočiti horizont, pucajući kroz rupe umjesto da se odbijaju natrag na Zemlju.

Iznenadne GPS pogreške također mogu biti posljedica anomalija. Ovi učinci mogu biti problematični, ali su kratkotrajni; reionizacija se događa čim Sunce ponovno izađe.

Lansiranja SpaceX-a stvaraju prave prizore

Lansiranja SpaceX Starlinka kontroverzna su jer popunjavaju orbitu blizu Zemlje sa sve više satelita. Ali ne može se poreći da su priredili pravi show. Od svijetle perjanice koja se vuče iza večernjih lansiranja raketa do niza svjetala koja prelaze nebo dok sateliti putuju u višu orbitu, privlače mnogo pažnje.

Početkom ljeta, točnije sredinom lipnja, mogli su se vidjeti Starlink sateliti u preletu iznad Hrvatske, a brojni su portali prenijeli tu vijest, i viđenje koje je na prvu zabrinulo građane.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...