Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Španjolska nogometna liga s kompjuterski generiranim gledateljima

Za emitiranje snimke sa “umetnutim” gledateljima izabrana je norveška broadcasting tvrtka Vizrt.

Foto: Twitter / @jimgibs0n

Sport se polako počeo vraćati na TV ekrane, nakon što je pandemija koronavirusa prekinula sve sportska događanja u proteklih nekoliko mjeseci. Naravno, sve se to događa uz veliku dozu opreza i s izmijenjenim pravilima po pitanju gledatelja. Uostalom, nije isto kad se na TV-u gleda prijenos utakmice pred punim ili praznim stadionom.

La Liga, španjolska nogometna divizija započela je prijenose utakmica, a na TV ekranima širom Španjolske prikazan je lokalni derbi između klubova Real Betis i Sevilla FC. Na prvi pogled utakmica je održana u uobičajenom ambijentu za španjolske prilike – punim tribinama. Međutim, zanimljiva stvar je ta da navijači na tribinama nisu postojali, te da su tribine na TV-u popunjene virtualnim gledateljima kako bi sve izgledalo što realnije. La Liga se udružila s EA Sportsom kako bi omogućila buku gledatelja usklađenu s događanjima na ekranu, a za emitiranje žive snimke sa “umetnutim” gledateljima izabrana je norveška tehnološka broadcasting tvrtka Vizrt.

https://twitter.com/jimgibs0n/status/1271177141846147077

Virtualni navijači nisu CGI prikazi individualnih jedinki kao što je to kod igre FIFA-e 20. Umjesto toga, na mjesto tribina je “nalijepljena” statična tekstura, što je daleko jednostavnija opcija. Međutim, zbog brzih promjena fokusa kamere po terenu, to nije toliko uočljivo za gledatelje. Audio podloga je postavljena na sličan način, ne simulira navijačke pjesme i kompletnu atmosferu, već donosi konstantan huk i pozadinsku buku, koja se prilagođava situaciji koja se događa na terenu. Najveći nedostatak ove tehnike je što se virtualni navijači pojavljuju samo kad se emitira slika preko glavne kamere. Prebacivanje na neke druge kutove snimanja (druge kamere) može dovesti do prekida iluzije, jer se tada mogu vidjeti prazne tribine, piše The Verge.

Ova zanimljiva tehnika možda nadahne ljude za implementaciju slične tehnologije u drugim sportovima, jer pogled na prazne tribine gledateljima pred malim ekranima definitivno “ubija” želju za gledanjem sportskih nametanja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Gaming

Čini se da nas očekuje uistinu zanimljiva sezona u Fortniteu.

Oglašavanje