Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Igre i gaming

Spektakularna odluka britanskih regulatora: Microsoft stvara povijest u gaming industriji!

Microsoft dobiva zeleno svjetlo za preuzimanje tvrtke Activision Blizzard, proizvođača igre Call of Duty
Shutterstock

Revizirana ponuda Microsofta za preuzimanje Activision Blizzarda, tvrtke koja stoji iza popularne igre Call of Duty, dobila je odobrenje britanskih regulatora.

Competition and Markets Authority (CMA) priopćila je da su njihove brige riješene ovim dogovorom, nakon što su u travnju odbili prvotnu ponudu vrijednu 69 milijardi dolara.

Ovaj korak označava kraj gotovo dvogodišnje borbe za najveće preuzimanje u gaming industriji. Unatoč odobrenju, CMA je kritizirala postupak Microsofta. Nakon što su odbili prvu ponudu za preuzimanje Activisiona, obje tvrtke su kritizirale regulator, tvrdeći da je njihova odluka proturječila “ambicijama Ujedinjenog Kraljevstva da postane atraktivna zemlja za tehnološke tvrtke”.

Izvršna direktorica CMA-e, Sarah Cardell, naglasila je da Microsoftove taktike nisu ispravno odrađene, te da su inzistirali na mjerama koje nisu bile prihvatljive. Iako je CMA odobrila dogovor, naglasila je njihovu neovisnost i nespremnost na utjecaj politike i korporativnog lobiranja.

Prema revidiranom dogovoru, Microsoft će prenijeti prava za distribuciju Activisionovih igara putem oblaka na konzolama i računalima francuskoj izdavačkoj kući Ubisoft.

Unatoč ovom ustupku, Microsoft će i dalje imati kontrolu nad igrama kao što su Call of Duty, World of Warcraft i Candy Crush, što će donijeti značajne prihode tvrtki.

CMA je izjavila da će ovaj revidirani dogovor očuvati konkurentske cijene u industriji igara i pružiti više izbora i bolje usluge igračima. Ova transakcija izazvala je kontroverze i miješane reakcije regulatora diljem svijeta, ali je već odobrena od strane Europske unije, dok je američki nadzornik za natjecanje nedavno odbio zahtjev za zaustavljanje transakcije.

Očekuje se da će Microsoftovo preuzimanje potaknuti potražnju za Xbox konzolama i proširiti ponudu Xbox Game Pass usluge, koja omogućava pristup katalogu igara putem oblaka. Također, ovim preuzimanjem Microsoft će postati vlasnik studija specijaliziranog za mobilne igre, s nadom da će proširiti uspjehe igara kao što je Candy Crush.

Ovaj povijesni događaj znači znatnu promjenu u industriji igara te će dodatno utvrditi Microsoft kao vodećeg igrača u svijetu video igara. To bi moglo pozicionirati Microsoft ispred Nintenda te ga učiniti trećim najvećim akterom u industriji, iza Sonyja, vlasnika PlayStation konzole, i vodeće tvrtke Tencent.

Sony je bio snažno protiv ovog preuzimanja zbog zabrinutosti da bi popularne igre poput Call of Duty s vremenom mogle postati ekskluzive za Xbox. Iako trenutačno PlayStation prodaje više od Microsoftove Xbox konzole, ključ uspjeha za sve platforme za zabavu jest pristup najboljim sadržajima.

Sony također nije protiv akvizicija uspješnih studija, no Activision Blizzard je na razini za sebe, a Microsoft to itekako prepoznaje.

Blizzard
Shutterstock

‘Povećana raznolikost’

Nicky Stewart, konzultant i bivši komercijalni direktor pružatelja usluga računalstva u oblaku, UK Cloud, istaknula je da je odobrenje preuzimanja “izvrsna vijest za igrače”.

“Ono će rezultirati većim izborom, većom inovacijom, boljom vrijednošću te unaprijeđenim iskustvima igrača i zdravim, konkurentnim tržištem”, rekla je gđa. Stewart, koja je također bivša šefica informacijske tehnologije u Vladi Velike Britanije.

“CMA je prisilila Microsoft da napravi ustupke u Velikoj Britaniji koji nisu postojali kod drugih regulatora. To je dobra vijest za rastuću gaming industriju u Velikoj Britaniji.”

Nakon osam godina razvoja i velikih očekivanja, Bethesda, drugi veliki studio u vlasništvu Microsofta, lansirao je svoju novu igru Starfield 2023. godine, no dostupna je samo na Xbox konzolama i računalima.

Nakon što je CMA odbila prvi pokušaj Microsofta da preuzme Activision, obje tvrtke su kritizirale regulator, tvrdeći da je njihova početna odluka suprotstavljena “ambicijama Velike Britanije da postane privlačna zemlja za razvoj tehnoloških tvrtki”.

Gđa. Cardell iz CMA-e izjavila je BBC-u: “Bili smo jasni da taj dogovor ne može proći jer bi naštetio konkurenciji, što bi bilo loše za britanske igrače.

“Ostali smo čvrsti. Bili smo spremni braniti tu odluku pred sudom, ali Microsoft je katapultirao veliki ustupak.”

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Biznis i posao

Nadzornici OpenAI-a zabrinuti su da tvrtka stvara tehnološki ekvivalent nuklearne bombe, a njezin vođa, Sam Altman, kretao se toliko brzo da je riskirao globalnu...

Umjetna inteligencija

Microsoft, poznat po svojim masivnim investicijama u OpenAI, suočio se s privremenim izazovom kada je u četvrtak zaposlenicima kratko zabranjeno koristiti ChatGPT, kako je...

Igre i gaming

Call of Duty (CoD) je gaming mega-brand za koji znaju čak i ljudi koji nikada nisu uzeli kontroler u ruke. Postao je globalni fenomen...

Igre i gaming

Problemi s lancem opskrbe koji su tri godine mučili PlayStation 5 sada su riješeni, rekao je njegov proizvođač Sony. Globalna nestašica čipova koja je...

Aplikacije i softver

Bilo da ste poslovnjak, učenik ili student, Microsoft Office je temelj softverske učinkovitosti. Kao što vam je već vjerojatno poznato, ovaj softver za produktivnost...

Igre i gaming

U svijetu airsofta, gdje simulacija borbe i taktičke igre dominiraju, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u oblikovanju iskustva igrača. U srcu ovog dinamičnog hobija,...

Aplikacije i softver

Kupili ste Office 2021 Pro Plus ključ, ali ne znate kako ga preuzeti i aktivirati? Nikakav problem, Godeal24 vam donosi kratki vodič za kupovinu,...

Aplikacije i softver

Izašla je najnovija verzija Tiny11, lagane ogoljene verzije Windows 11 operativnog sustava, pod nazivom 23H2. Kao i do sada, cilj je pružiti laganu alternativu...