Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Što je TikTok aplikacija? Kako se koristi TikTok?

Trenutno je TikTok u svom najvećem usponu, pa da napišemo što je TikTok i kako se koristi ova aplikacija?

Tik Tok je nova društvena mreža, odnosno aplikacija, koja u ovo vrijeme doživljava svoj veliki boom. Nalazi se u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance i jedna je među rijetkim aplikacijama iz ove branše da nam je došla izvan granica SAD-a. Možemo je usporediti s YouTube, Instagram ili Facebook aplikacijama, no iz nekog razloga se Tik Tok probija i ističe u tako velikoj konkurenciji.

Ciljna starosna grupa ovoj aplikaciji su osobe u starosnoj dobi između 16 i 24 godine. Ipak, koriste ju i drugi, pa da krenemo s kratkim osvrtom na samu aplikaciju. Što je TikTok?

Tik Tok je aplikacija koja svojim korisnicima daje mogućnost kreiranja kratkih video snimki. Riječ je o društvenoj aplikaciji, pa će jednom napravljen video biti dostupan za gledanje vlasniku video materijala, ali i drugim osobama s kojima je povezan. Aplikacija je prisutna još od 2016. godine, no tek je u zadnjem periodu doživjela veliku svjetsku popularnost. Broj korisnika je naglo porastao, u prilog čemu ide i činjenica da je TikTok privukao pažnju današnjeg vladara društvenih mreža, tvrtke Facebook. Čak se i Snapchat zainteresirao za TikTok, a što budućnost donosi to ostaje za vidjeti.

Prema službenim objavama tvrtke, TikTok trenutno ima negdje oko 500 000 000 aktivnih korisnika svaki mjesec. U SAD-u je ovo treća najpopularnija besplatna aplikacija, odmah iza Instagram i YouTube aplikacija.

Snap je dodao TikTok na svoju listu konkurenata, odmah uz Twitter i YouTube, dok je Facebook pokrenuo svoju sličnu aplikaciju imena Lasso.

Možda se neki od nas i sjećaju, na primjer: Facebook je radio pune 4 godine da bi dostigao broj od 500 000 000 aktivnih korisnika, Instagram je taj broj zabilježio tek nakon 6 godina postojanja, da bi TikTok u 3 godine premašio sve njihove rezultate.

Najveći broj preuzimanja jedne aplikacije, zabilježen u Apple App Store, i već pogađate da je riječ o TikTok aplikaciji. Preuzeta je čak 33 milijuna puta. Zanimljivo je primijetiti, među 5 najviše preuzimanih aplikacija, TikTok jedina nije u vlasništvu tvrtke Facebook.

TikTok aplikacija za mlade

Što je TikTok

Ciljano su tvorci ove aplikacije išli na dobnu skupinu mlađih osoba. Ta strategija se isplatila, jer danas aplikacija bilježi zavidne rezultate. Čak je 41% od ukupnog broja korisnika, populacija dobne starosti između 16 i 24 godine. TikTok je trenutno hit kod mladih, a sadržajno im i je najviše primjerena.

Mogućnosti aplikacije i ugrađena umjetna inteligencija (AI) daje mlađima ono što žele. U kratkom videu koji su snimili, lako mogu dodati lice druge osobe i druge efekte, te kasnije podijeliti u svojoj grupi ili javno.

Kompletan sadržaj svodi se na video materijale. Opcije kao što su filtri i drugi video efekti daju vam mogućnost da budete kreativni, i da napravite što bolji video. Uz video ide i pozadinska glazba, što ga čini još zabavnijim.

Kako instalirati TikTok?

TikTok aplikaciju možete jednostavno instalirati, kao i svaku drugu aplikaciju za mobilni uređaj. Ovisno o vašem modelu pametnog telefona, pokrenete servis za instaliranje aplikacija, pronađete TikTok i pokrenete instalaciju.

Već po završetku instaliranja, pokrenut će se aplikacija i tražit će od vas kreiranje novog računa, ili prijavu na postojeći TikTok račun.

Snimanje videa na aplikaciji TikTok

Da bi pregledali video sadržaj, koristite prelistavanje (Scroll) gore i dolje. Video koji vam se svidi možete komentirati, odabrati da vam se sviđa ali i pogledati profil osobe koja je objavila video.

Ako želite objaviti vaš vlastiti video na TikToku, odaberite (+) što će pokrenuti kameru na vašem smartphone uređaju. Kada radite video, možete ga urediti različitim efektima i filtrima koje imate na raspolaganju. Video nakon toga objavite i čekate reakcije ostalih korisnika ove društvene mreže.

TikTok vam daje mogućnost da iz fotografija napravite prezentaciju, da već postojeći video iz vaše galerije uredite i objavite. Možete pratiti vaše poznanike i prijatelje, kao i oni vas. U principu, ako ste inovativni, ova platforma može iz vas izvući ono najbolje.

Korištenje aplikacije TikTok nije rezervirano samo za mlade. Iako oni najviše koriste spomenuti servis, TikTok daje mogućnost svima da sudjeluju i druže se. Svakako možete isprobati, vidjeti i odlučiti je li ovo servis za vas ili ipak ne.

Nadamo se da sada barem znate što je TikTok. Koliko god popularna aplikacija bila, mnogi još uvijek ne znaju o kakvom servisu se radi. Sada imate širu sliku, a na vama je da odlučite, hoćete li istražiti mogućnosti mreže TikTok ili to nije na vašem rasporedu. Sretno!

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Biznis i posao

Napad Elona Muska na oglašivače koji bojkotiraju X, prije poznat kao Twitter, zbunio je stručnjake. Ako oglašivači odlaze i ne vrate se, može li...

Aplikacije i softver

Američki sudac blokirao je odluku savezne države Montane da zabrani TikTok, ističući da krši prava na slobodu govora te izražavanja korisnika. Montana je u...

Tech

Elon Musk izazvao je kontroverzu objavom oštre i vulgarne poruke prema oglašivačima koji su povukli svoje financiranje s X-a u posljednjih nekoliko tjedana, uslijed...

Biznis i posao

Donald Trump želi se vratiti u predsjedničku fotelju Bijele kuće. Iako je na prošlim izborima izgubio od Joea Bidena, već se ozbiljno priprema za...

Internet

X, društvena mreža Elona Muska, tužila je ljevičarsku skupinu koja ga je optužila da na platformi dopušta antisemitske postove pored oglasa. X-ova tužba navodi...

Internet

Bijela kuća optužila je Elona Muska za ponavljanje “gnusne laži” o Židovima, nakon što se činilo da je vlasnik X-a s odobravanjem odgovorio na...

Internet

Nepal je zabranio aplikaciju kinesku aplikaciju TikTok jer je njen sadržaj, smatraju, “bio štetan za društveni sklad”. Odluku su donijeli nekoliko dana nakon što...

Internet

Meta osporava odluku Europske komisije da regulira dvije njihove usluge, Messenger i Marketplace, kao gatekeepere prema novim strogim ograničenjima bloka za tehnološke platforme. Tvrtka...