Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kripto

Što pad vrijednosti Bitcoina znači za okoliš?

Foto: Pixabay

Vrijednost Bitcoina je dovoljno pala da obuzda ogromnu potrošnju energije koja je kriptovalutama potrebna, a s time se smanjuje i emisija stakleničkih plinova. Ipak, to sve vrijedi samo ako cijene ostanu niske. Cijena jednog Bitcoina pala je ispod 24.000 dolara, što je otprilike polovica vrijednosti koju je imao u ožujku. Iako je mjesecima gubio na vrijednosti, nagli pad dovodi cijenu ispod ključnog praga kada je riječ o utjecaju Bitcoina na okoliš.

S obzirom na to da je cijena Bitcoina u studenom dostigla vrhunac od oko 69.000 dolara, procijenjena je godišnja potrošnja električne energije na otprilike 180 do 200 teravat-sati (TWh). To je otprilike ista količina električne energije koju koriste svi data centri u svijetu svake godine.

Više cijene općenito potiču rudarenje budući da je nagrada veća. Međutim, prema istraživanju koje je prošle godine objavio ekonomist za digitalne valute, Alex de Vries, cijene se ne moraju zadržati na vrhuncu kako bi Bitcoin ostao “gladan” energije. Sve dok je cijena iznad 25.200 dolara, mreža Bitcoina može izdržati rudarske operacije koje troše oko 180 TWh godišnje, piše The Verge.

Cijene ispod tog praga od 25,2 tisuće dolara mogle bi natjerati rudare da pauziraju operacije ili manje rudare jer ne žele riskirati da im potrošnja struje bude veća od zarade koju će generirati rudarenjem novih tokena.

Ipak, još je prerano za konkretna predviđanja hoće li pad cijene Bitcoina u konačnici biti koristan za okoliš. S obzirom na razdoblje u kojem je Bitcoin držao iznimno visoku vrijednost, mnogi rudari imaju ušteđevine koje će ih neko vrijeme održati.

Održiva cijena od oko 24.000 dolara mogla bi smanjiti globalnu potrošnju energije Bitcoin mreže na oko 170 TWh godišnje. To zvuči kao inkrementalna promjena, ali to bi moglo doprinijeti značajnom padu upotrebe električne energije i smanjenju stakleničkih plinova koji nastaju uslijed tog procesa. Ako to usporedimo s godišnjom potrošnjom energije Bitcoin mreže tijekom većeg dijela 2022. godine, to bi bilo kao smanjenje količine električne energije koju Irska potroši tijekom godine dana.

Bitcoin rudarenje je energetski neefikasno, a kako je riječ o najpoznatijoj kriptovaluti, promjene u vrijednosti značajne su za okoliš. Druga po veličini mreža kriptovaluta, Ethereum, koristi istu vrstu energetski intenzivnog procesa na svom blockchainu i na sličan način je nedavno doživjela pad vrijednosti.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Kripto

U godini koja je pred nama, mnogi bi se mogli odlučiti početi ulagati u kriptovalute. Aktivnost je to koja je poprilično nepredvidiva, ali u...

Kripto

Američka kriptomjenjačnica Kraken priopćila je da će prestati s radom u Japanu u siječnju, navodeći kao razlog trenutne tržišne uvjete u zemlji i slabo...

Kripto

Kada ste u potrazi za informacijama o određenoj kriptovaluti, Reddit je vrlo pouzdana platforma koja vam može pružiti informacije koje tražite. Neki upućeni korisnici...

Kripto

Kupovina, prodaja i razmjena kriptovaluta sličan je postupak raznim drugim oblicima trgovanja na burzi, a potrebno je konstantno pratiti cijene i trendove kako bi...