Pratite nas

Sci-fi

‘Suspiria’ Luce Guadagnina djeluje kao ambiciozna posveta

Objavljeno

-

Mnoštvo simbolizma raštrkanog po zastrašujućim hodnicima plesne akademije Tanz, ideja o ratnoj krivnji, zlouporabi moći, majčinstvu, odgoju, terorizmu, optužbe za prakticiranje okultnog i prije svega sukobu matrijarhata nad patrijarhatom uz pomno osmišljene scene strave, suptilno su viđenje redatelja Luce Guadagnina u njegovoj više posveti nego remakeu filmskog horor klasika Suspiria (1977., red. Dario Argento).

Ugledavši se pomalo na Larsa von Triera podijelio je film, koji traje oko 2 i pol sata, na šest dijelova i epilog. Vješto izbjegnuvši paletu neonskih svjetala i frenetičnu glazbu prethodnika Guadagninov je pristup više prigušen glede boje i zvuka. Pažnju posvećuje gradaciji same radnje, i tako u početku koristi prigušene boje i tonove, da bi kulminacija doživjela krvoproliće boje, ali ne i tona. Izuzetno bogatu atmosferu čini glazba Thoma Yorkea (Radiohead) u maniri krautrocka.

Scenarist David Kajganich već je poznati Guadagninov suradnik (A Bigger splash, 2015.), te je radnju smjestio u vrijeme Njemačke jeseni, stilski prilagodivši originalu. Berlin je u to vrijeme još uvijek podijeljen zidom, na ulicama se odvijaju teroristički napadi, a u akademiji Tanz vrlo uznemirujuća događanja. Ta arhetipska situacija, dominacija nasilja i muškog principa u samom poslijeratnom Berlinu, i dominacija ženskog, smirenijeg ali nimalo manje okrutnog, samo suptilnijeg unutar zidova akademije, izvanredno aktivira dinamiku samog filma.

Snimatelj Sayombhu Mukdeeprom pažljivim je odabirom uspio prenijeti ispraznost samog poprišta radnje. Hladnoća i refleksije hladnoće. Tome pridonosi mnoštvo stakla u samoj arhitekturi zgrade, kao i nekoliko dvorana s ogledalima. Kadrovima gotičkog interijera zgrade, kamenog bezbojnog kraljevstva snimanog iz kutova u kojima je uskraćen svaki trag svjetlosti i depresivan dojam s odsjajem metalnih štukatura po zidovima igra se našim umovima, i izaziva nelagodu.

U ispranom sivilu zgrada, tmurnom eksterijeru i institucionaliziranosti – Volk, ezoterični ples svojim jarko crvenim kostimima prenosi metaforu neizbježno prolivene krvi. Oštra, otvorena i suvremena plesna koreografija Damiena Jaleta, točka je izrazito seksualnog naboja u kojem je svaki ženski pokret iskorišten kao ubojito oružje. Mora se priznati, da Dakota Johnson, glumica za koju poželimo da je ponekad vidimo češće svakako nije razočarala u ovoj ulozi. Kao protagonistica, iznimnom plesnom vještinom transcendentalno je prenijela energiju opsjednute djevojke, kao odmalena pripremane da zauzme svoje mjesto u svijetu.

Tilda Swinton kao elegantna, i karizmatična. Jednostavna, u ponekim trenucima čak i ranjiva maestralno interpretira lik ekstravagantne plesne umjetnice. Jedina zamjerka je što je dr. Klemperera mogao glumiti muškarac, a ne ona ispod velike količine šminke i lateksa. Iako vrlo korektno glumi muškarca, djeluje pomalo prozirno, pa se ta iluzija brzo otkrije.

Guadagninov je pristup možda pomalo nesvakidašnji, ali u cjelini je ostavio dosta dobar dojam. U nekim se dijelovima radnja čini previše otegnuta, a dijalog suhoparan. Redatelj se ne oslanja na klasični horor od kojeg nam se diže kosa na glavi, već se pokušava uvući u našu psihu. Audiovizualno hipnotičko iskustvo, visceralno na tragu Argentova originala koje ne igra toliko na kartu sablazni koliko čuđenja. Bizarno vizualan kolaž koji svakako nije tu da zadovolji svakog gledatelja.

Nastavi čitati
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sci-fi

Stigao je trailer za Penny Dreadful: City of Angels

Objavljeno

-

Objavio

Stigao je prvi trailer za nadolazeći spin-off serije Penny Dreadful, koji nosi naziv Penny Dreadful: City of Angels. Kao što sam naziv nove serije da naslutiti, radnja serije smještena je u grad Los Angeles. Izvršni je producent John Logan, poznat po filmovima o Jamesu Bondu Skyfall i Spectre.

Sljedeće poglavlje serijala započinje 1938. godine u Los Angelesu, u vremenu i mjestu duboko ukorijenjenom meksičko-američkim folklorom i pogođeno društvenim napetostima.

Priča će pratiti sukob između likova povezanih s božanstvom Santa Muerte i ostalima koji su povezani sa Sotonom. Penny Dreadful: City of Angels bit će uzbudljiva mješavina natprirodnog i napete stvarnosti tridesetih godina prošlog stoljeća, stvarajući nove okultne mitove i moralne dileme unutar autentične povijesne pozadine. Nova Penny Dreadful imat će i potpuno nove likove i glumce.

Natalie Dormer nalazi se u ulozi demona pod imenom Magda, kraljice pakla koja može mijenjati oblik. Glumica je svoj lik opisala kao “slasno, višedimenzionalno uzbuđenje” i “agenta kaosa koji može posijati sjeme nemira“.

Prvi trailer pokazuje nam nekoliko lica Natalie Dormer, a što nas zapravo čeka saznat ćemo tek 26. travnja kada serija stigne na male ekrane.

Nastavi čitati

Sci-fi

Stigao je trailer za nadnaravni horor Gretel & Hansel

Objavljeno

-

Objavio

Gretel & Hansel: A Grim Fairy Tale je nadolazeći nadnaravni horor film baziran na istoimenoj njemačkoj folklornoj priči kod nas poznatiji kao Ivica i Marica. Redatelj filma je Oz Perkins, a producenti su Fred Berger, Brian Kavanaugh-Jones i Dan Kagan.

U filmu, Hansel i Gretel kreću u tamnu šumu kako bi pronašli posao i hranu i pomogli svojim siromašnim roditeljima, ali naiđu na vješticu sa zlim planom.

Sophia Lillis i Sam Leakey glume glavne likove, a pridružuju im se Charles Babalola i Alice Krige.

Gretel & Hansel: A Grim Fairy Tale dolazi u kina 31. siječnja 2020. godine.

Nastavi čitati

Sci-fi

Seriju Ragnarök inspiriranu nordijskom mitologijom moći ćemo pratiti od 31. siječnja

Objavljeno

-

Objavio

Streaming platforma Netflix prije par dana je objavila teaser nadolazeće norveške serije Ragnarök koja je inspirirana nordijskom mitologijom. Prva sezona sastoji se od šest serija, a radnja je smještena u norveški gradić Edda (izmišljen grad).

Brzo topljenje ledenjaka, tople i suhe zime te grupa tinejdžera koja počinje paničariti uoči iznimno nasilnih klimatskih promjena glavna su okosnica radnje. Uvjereni da prirodne katastrofe nagovještaju dolazak Ragnaröka (u nordijskoj mitologiji bitka za kraj svijeta; smak svijeta) ako netko nešto ne poduzme.

Tvorac serije je Adam Price, a glavnu glumačku ekipu čine David Stakston, Jonas Strand Gravli and Theresa Frostad Eggesbø, Herman Tømmeraas, Emma Bones, Henriette Steenstrup, Odd-Magnus Williamson, Synnøve Macody Lund, Bjørn Sundquist i Gísli Örn Garðarsson.

Ragnarök na Netflix stiže već 31. siječnja 2020.

Nastavi čitati

Preporučeno