Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Svi u Njemačkoj će imati pravo na brzi internet

Zakonsko pravo

Dok Hrvatska po prošlogodišnjim podacima ima najsporiji internet u Europskoj Uniji, stanovnike Njemačke očekuje ubuduće brzi internet kao – pravo.

“Stanovnici Njemačke će steći zakonsko pravo na brzi internet, u skladu s predloženim koalicijskim sporazumom konzervativaca kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokratske partije (SPD)”, tvrdi Helge Braun, koji je imenovan za šefa kabineta njemačke kancelarke.

U intervjuu za njemački list Bild, Braun je priopćio da će nova “velika koalicija” postaviti pravni okvir kako bi građani stekli pravo na brzi internet.

“Brzi internet je važan koliko i opskrba plinom, strujom i vodom, i zato je to pitanje u najvećim prioritetima kancelarke”, istakao je Braun.

Prema njegovim riječima će federalna vlada i industrija, kako je najavljeno, izdvojiti barem 100 milijardi eura kako bi do 2025. godine sve regije imale pristup brzom internetu.

Njemačka je na 28. mjestu od 32 zemlje na ljestvici Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, na kojoj su države rangirane po pristupu brzom internetu.

Kada se govori o brzom internetu, ne samo kao potencijalnom pravu, ne može se ne spomenuti hrvatsko osvajanje dna EU ljestvica iz godine u godinu. Kada nismo na samom dnu gledajući brzinu interneta, onda smo vrlo blizu.

Prosječna brzina hrvatskog interneta, primjerice, od svega 12,57 megabita u sekundi puno je manja od one koju Europska unija preko digitalne agende zahtijeva do 2020. godine – a to je 30 megabita u sekundi, i tako za sva kućanstva u Uniji.

Uzme li se kao primjer nešto pogrešno, kao “skidanje” filma u visokoj razlučivosti (recimo velikog 3 gigabajta) za to će u Hrvatskoj prosječno biti potrebno 34 minute, dok će ga Slovenci moći gledati nakon 23 minute ili u Singapuru za samo 8 minuta. Srećom, mobilni internet nas puno bolje služi.

Problem je po pitanju toga u staroj i nedovoljno razgranatoj infrastrukturi. Privatni telekomunikacijski operatori nemaju prevelikog interesa ulagati u infrastrukturu diljem zemlje, nego gotovo isključivo u urbanim područjima.

Kada ćemo mi imati tako optimističan scenarij da u državi raspravljamo o brzom internetu kao pravu, poput Nijemaca, teško je reći.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...