Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fun & Lifestyle

Svi u Njemačkoj će imati pravo na brzi internet

Zakonsko pravo

Dok Hrvatska po prošlogodišnjim podacima ima najsporiji internet u Europskoj Uniji, stanovnike Njemačke očekuje ubuduće brzi internet kao – pravo.

“Stanovnici Njemačke će steći zakonsko pravo na brzi internet, u skladu s predloženim koalicijskim sporazumom konzervativaca kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokratske partije (SPD)”, tvrdi Helge Braun, koji je imenovan za šefa kabineta njemačke kancelarke.

U intervjuu za njemački list Bild, Braun je priopćio da će nova “velika koalicija” postaviti pravni okvir kako bi građani stekli pravo na brzi internet.

“Brzi internet je važan koliko i opskrba plinom, strujom i vodom, i zato je to pitanje u najvećim prioritetima kancelarke”, istakao je Braun.

Prema njegovim riječima će federalna vlada i industrija, kako je najavljeno, izdvojiti barem 100 milijardi eura kako bi do 2025. godine sve regije imale pristup brzom internetu.

Njemačka je na 28. mjestu od 32 zemlje na ljestvici Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, na kojoj su države rangirane po pristupu brzom internetu.

Kada se govori o brzom internetu, ne samo kao potencijalnom pravu, ne može se ne spomenuti hrvatsko osvajanje dna EU ljestvica iz godine u godinu. Kada nismo na samom dnu gledajući brzinu interneta, onda smo vrlo blizu.

Prosječna brzina hrvatskog interneta, primjerice, od svega 12,57 megabita u sekundi puno je manja od one koju Europska unija preko digitalne agende zahtijeva do 2020. godine – a to je 30 megabita u sekundi, i tako za sva kućanstva u Uniji.

Uzme li se kao primjer nešto pogrešno, kao “skidanje” filma u visokoj razlučivosti (recimo velikog 3 gigabajta) za to će u Hrvatskoj prosječno biti potrebno 34 minute, dok će ga Slovenci moći gledati nakon 23 minute ili u Singapuru za samo 8 minuta. Srećom, mobilni internet nas puno bolje služi.

Problem je po pitanju toga u staroj i nedovoljno razgranatoj infrastrukturi. Privatni telekomunikacijski operatori nemaju prevelikog interesa ulagati u infrastrukturu diljem zemlje, nego gotovo isključivo u urbanim područjima.

Kada ćemo mi imati tako optimističan scenarij da u državi raspravljamo o brzom internetu kao pravu, poput Nijemaca, teško je reći.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Elon Musk želi omogućiti brz internet čak i dok letite avionom. Tvrtka SpaceX smatra da je Starlink kao stvoren za internet u avionima, a...

Crypto

Živimo u vremenima u kojima vlada Internet putem kojeg je moguće činiti gotovo sve. Granice mogućeg pomiču sve iz godine u godinu, a oni...

Hi-tech

Pojavom mrežne tehnologije koja nam je omogućila vrlo brze protoke podataka i koja je iskustvo surfanja internetom podigla na višu razinu, prije par godina...

Hi-tech

Stalna internetska povezanost u vozilu omogućuje automobilsku učinkovitost ali i dobro korisničko iskustvo. Automobilska učinkovitost koju omogućuje stalna internetska veza je dvosmjerna komunikacija sa...

Oglašavanje