Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Svi u Njemačkoj će imati pravo na brzi internet

Zakonsko pravo

Dok Hrvatska po prošlogodišnjim podacima ima najsporiji internet u Europskoj Uniji, stanovnike Njemačke očekuje ubuduće brzi internet kao – pravo.

“Stanovnici Njemačke će steći zakonsko pravo na brzi internet, u skladu s predloženim koalicijskim sporazumom konzervativaca kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokratske partije (SPD)”, tvrdi Helge Braun, koji je imenovan za šefa kabineta njemačke kancelarke.

U intervjuu za njemački list Bild, Braun je priopćio da će nova “velika koalicija” postaviti pravni okvir kako bi građani stekli pravo na brzi internet.

“Brzi internet je važan koliko i opskrba plinom, strujom i vodom, i zato je to pitanje u najvećim prioritetima kancelarke”, istakao je Braun.

Prema njegovim riječima će federalna vlada i industrija, kako je najavljeno, izdvojiti barem 100 milijardi eura kako bi do 2025. godine sve regije imale pristup brzom internetu.

Njemačka je na 28. mjestu od 32 zemlje na ljestvici Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, na kojoj su države rangirane po pristupu brzom internetu.

Kada se govori o brzom internetu, ne samo kao potencijalnom pravu, ne može se ne spomenuti hrvatsko osvajanje dna EU ljestvica iz godine u godinu. Kada nismo na samom dnu gledajući brzinu interneta, onda smo vrlo blizu.

Prosječna brzina hrvatskog interneta, primjerice, od svega 12,57 megabita u sekundi puno je manja od one koju Europska unija preko digitalne agende zahtijeva do 2020. godine – a to je 30 megabita u sekundi, i tako za sva kućanstva u Uniji.

Uzme li se kao primjer nešto pogrešno, kao “skidanje” filma u visokoj razlučivosti (recimo velikog 3 gigabajta) za to će u Hrvatskoj prosječno biti potrebno 34 minute, dok će ga Slovenci moći gledati nakon 23 minute ili u Singapuru za samo 8 minuta. Srećom, mobilni internet nas puno bolje služi.

Problem je po pitanju toga u staroj i nedovoljno razgranatoj infrastrukturi. Privatni telekomunikacijski operatori nemaju prevelikog interesa ulagati u infrastrukturu diljem zemlje, nego gotovo isključivo u urbanim područjima.

Kada ćemo mi imati tako optimističan scenarij da u državi raspravljamo o brzom internetu kao pravu, poput Nijemaca, teško je reći.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Internet

Starlink satelitski pristup internetu već se proširio na brodove i kampere, a sada bi mogao pratiti djecu na putu od kuće do škole. Projekt...

Tech

Sigurno se pitate kako vam nesebično dijeljenje lozinke za Wi-Fi može naškoditi? Donosimo vam pet razloga zašto to ne biste trebali raditi. Pa krenimo.....

Internet

Američki Vrhovni sud potvrdio je odluku Savezne komisije za komunikacije (FCC) kojom se odobrava plan tvrtke SpaceX za lansiranje Starlink satelita u nisku orbitu...

Promo i akcije

Napravili ste prvi korak i odlučili ste se na putovanje. Veselite se istraživanju novih gradova, jedva čekate upiti makar djelić kulture nove zemlje, upoznati...