Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apps & Software

Švicarska će prva implementirati Apple i Google Covid-19 aplikaciju

Apple i Google su prošlog tjedna stavili na raspolaganje javnim zdravstvenim agencijama svoju tehnologiju za praćenje kontakata.

Foto: EPFL / Jamani Caillet

Švicarska testira aplikaciju za praćenje kontakata COVID-19 koja koristi framework Apple-Google. Prema švicarskom Sveučilištu EPFL, aplikacija, SwissCovid, prva je na svijetu koja koristi Apple-Google model.

SwissCovid će koristiti Bluetooth za razmjenu ključeva između telefona. Ako je korisnik testiran pozitivno na SARS-CoV-2, može obavijestiti aplikaciju koja će upozoriti druge korisnike ako su duže vrijeme (duže od 15 minuta) bili u neposrednoj blizini (manje od dva metra) sa zaraženom osobom, piše Engadget.

Zaposleni u EPFL-u, ETH Zurich, vojsci i odabranim bolnicama te vladinim agencijama bit će prvi koji će testirati švicarsku aplikaciju. Očekuje se da će ova pilot faza trajati nekoliko tjedana. U međuvremenu, švicarski parlament mora revidirati zakon o epidemijama kako bi se omogućilo pokretanje aplikacije širom zemlje sredinom lipnja.

Apple i Google su prošlog tjedna stavili na raspolaganje javnim zdravstvenim agencijama svoju tehnologiju za praćenje kontakata. Sad je kompatibilna s iOS 13.5 i Android uređajima sa sustavom 6.0 i novijim. Model koristi „decentralizirani“ pristup, u kojem se ključne operacije obavljaju na telefonima korisnika, a ne na centraliziranom serveru. Taj pristup je tu kako bi zaštitio privatnost korisnika, a prema EPHL, decentralizirani protokol “DP3T” vodila su dva švicarska Federalna tehnološka instituta.

„Ovo stavlja veliku odgovornost na švicarske testere, jer mnoge druge zemlje kasnije namjeravaju usvojiti isti protokol“, izjavio je rukovoditelj projekta Alfredo Sanchez.

Znamo da je čak 22 agencije za javno zdravstvo zatražilo API, ali nije jasno koliko će ih koristiti. Neke zemlje, poput Australije, već su pokrenule vlastite aplikacije, a Velika Britanija je najavila korištenje centraliziranog pristupa i započela testiranje vlastite aplikacije, no navodno razmatra prelazak na Apple-Google framework.

„Ovo digitalno praćenje neće zamijeniti zaštitne mjere, ali je najbolji način za kontrolu evolucije epidemije“, rekao je Alain Berset, savezni savjetnik u švicarskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Francusko regulatorno tijelo CNIL kaznilo je Google sa 150 milijuna eura i Facebook (Meta) sa 60 milijuna eura zbog kršenja pravila EU o privatnosti....

Crypto

Kineska središnja banka pokrenula je pilot verziju wallet aplikacije za digitalni juan u želji da proširi upotrebu valute na što više ljudi. Aplikacija je...

Web & IT

Po prvi put, TikTok je prestigao Facebook i Google te postao najpopularnije web mjesto na internetu. Tvrtka Cloudflare provela je analizu web prometa za...

Igre

Google je najavio samostalni Google Play launcher koji će omogućiti igračima igranje Android igara na Windows stolnim računalima. Najavljena aplikacija će omogućiti igračima da...

Oglašavanje