Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apps & Software

Švicarska će prva implementirati Apple i Google Covid-19 aplikaciju

Apple i Google su prošlog tjedna stavili na raspolaganje javnim zdravstvenim agencijama svoju tehnologiju za praćenje kontakata.

Foto: EPFL / Jamani Caillet

Švicarska testira aplikaciju za praćenje kontakata COVID-19 koja koristi framework Apple-Google. Prema švicarskom Sveučilištu EPFL, aplikacija, SwissCovid, prva je na svijetu koja koristi Apple-Google model.

SwissCovid će koristiti Bluetooth za razmjenu ključeva između telefona. Ako je korisnik testiran pozitivno na SARS-CoV-2, može obavijestiti aplikaciju koja će upozoriti druge korisnike ako su duže vrijeme (duže od 15 minuta) bili u neposrednoj blizini (manje od dva metra) sa zaraženom osobom, piše Engadget.

Zaposleni u EPFL-u, ETH Zurich, vojsci i odabranim bolnicama te vladinim agencijama bit će prvi koji će testirati švicarsku aplikaciju. Očekuje se da će ova pilot faza trajati nekoliko tjedana. U međuvremenu, švicarski parlament mora revidirati zakon o epidemijama kako bi se omogućilo pokretanje aplikacije širom zemlje sredinom lipnja.

Apple i Google su prošlog tjedna stavili na raspolaganje javnim zdravstvenim agencijama svoju tehnologiju za praćenje kontakata. Sad je kompatibilna s iOS 13.5 i Android uređajima sa sustavom 6.0 i novijim. Model koristi „decentralizirani“ pristup, u kojem se ključne operacije obavljaju na telefonima korisnika, a ne na centraliziranom serveru. Taj pristup je tu kako bi zaštitio privatnost korisnika, a prema EPHL, decentralizirani protokol “DP3T” vodila su dva švicarska Federalna tehnološka instituta.

„Ovo stavlja veliku odgovornost na švicarske testere, jer mnoge druge zemlje kasnije namjeravaju usvojiti isti protokol“, izjavio je rukovoditelj projekta Alfredo Sanchez.

Znamo da je čak 22 agencije za javno zdravstvo zatražilo API, ali nije jasno koliko će ih koristiti. Neke zemlje, poput Australije, već su pokrenule vlastite aplikacije, a Velika Britanija je najavila korištenje centraliziranog pristupa i započela testiranje vlastite aplikacije, no navodno razmatra prelazak na Apple-Google framework.

„Ovo digitalno praćenje neće zamijeniti zaštitne mjere, ali je najbolji način za kontrolu evolucije epidemije“, rekao je Alain Berset, savezni savjetnik u švicarskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Digitalni sadržaji sve su više dostupni u brojnim formatima i na brojnim platformama, a mnogi ljudi su zainteresirani za preuzimanje i spremanje sadržaja kao...

Apps & Software

Svaki korisnik društvenih mreža morao je naići na fascinantan videozapis ili audio glazbu koju je htio preuzeti na svoje uređaje, ali nažalost, neke platforme...

Biznis

Trenutno većina zaposlenika tvrtke Microsoft u SAD-u radi od kuće i ne očekuju da će se vratiti na posao prije siječnja sljedeće godine.

Web & IT

"Uklanjamo netočne informacije o ozbiljnosti COVID-19 i zbog toga smo uklonili ovu objavu", rekao je glasnogovornik Facebooka.