Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Švicarska će prva implementirati Apple i Google Covid-19 aplikaciju

Apple i Google su prošlog tjedna stavili na raspolaganje javnim zdravstvenim agencijama svoju tehnologiju za praćenje kontakata.

Foto: EPFL / Jamani Caillet

Švicarska testira aplikaciju za praćenje kontakata COVID-19 koja koristi framework Apple-Google. Prema švicarskom Sveučilištu EPFL, aplikacija, SwissCovid, prva je na svijetu koja koristi Apple-Google model.

SwissCovid će koristiti Bluetooth za razmjenu ključeva između telefona. Ako je korisnik testiran pozitivno na SARS-CoV-2, može obavijestiti aplikaciju koja će upozoriti druge korisnike ako su duže vrijeme (duže od 15 minuta) bili u neposrednoj blizini (manje od dva metra) sa zaraženom osobom, piše Engadget.

Zaposleni u EPFL-u, ETH Zurich, vojsci i odabranim bolnicama te vladinim agencijama bit će prvi koji će testirati švicarsku aplikaciju. Očekuje se da će ova pilot faza trajati nekoliko tjedana. U međuvremenu, švicarski parlament mora revidirati zakon o epidemijama kako bi se omogućilo pokretanje aplikacije širom zemlje sredinom lipnja.

Apple i Google su prošlog tjedna stavili na raspolaganje javnim zdravstvenim agencijama svoju tehnologiju za praćenje kontakata. Sad je kompatibilna s iOS 13.5 i Android uređajima sa sustavom 6.0 i novijim. Model koristi „decentralizirani“ pristup, u kojem se ključne operacije obavljaju na telefonima korisnika, a ne na centraliziranom serveru. Taj pristup je tu kako bi zaštitio privatnost korisnika, a prema EPHL, decentralizirani protokol “DP3T” vodila su dva švicarska Federalna tehnološka instituta.

„Ovo stavlja veliku odgovornost na švicarske testere, jer mnoge druge zemlje kasnije namjeravaju usvojiti isti protokol“, izjavio je rukovoditelj projekta Alfredo Sanchez.

Znamo da je čak 22 agencije za javno zdravstvo zatražilo API, ali nije jasno koliko će ih koristiti. Neke zemlje, poput Australije, već su pokrenule vlastite aplikacije, a Velika Britanija je najavila korištenje centraliziranog pristupa i započela testiranje vlastite aplikacije, no navodno razmatra prelazak na Apple-Google framework.

„Ovo digitalno praćenje neće zamijeniti zaštitne mjere, ali je najbolji način za kontrolu evolucije epidemije“, rekao je Alain Berset, savezni savjetnik u švicarskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Značajke popularne aplikacije Snapchat za razmjenu poruka i video chat, prvi su put dospjele u preglednike još u srpnju, ali samo na odabranim tržištima...

Aplikacije i softver

SQUID, u suradnji s tvrtkom HUAWEI, sada pruža personaliziranu uslugu vijesti u HUAWEI Pregledniku. Uz sve veći broj kategorija, korisnik može čitati o Svjetskom...

Promo i akcije

Napravili ste prvi korak i odlučili ste se na putovanje. Veselite se istraživanju novih gradova, jedva čekate upiti makar djelić kulture nove zemlje, upoznati...

Internet

Što nam sve novo donosi nova nadogradnja Google algoritma? Zašto su mnogi webmajstori u strahu od nadogradnji koji nagoviješta Google? Tko i zašto treba...