Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fun & Lifestyle

Svjetski je dan emoticona

World Emoji Day

Svjetski dan emoticona (ili emojija) se obilježavan danas. Da, šareni simboli koji se upotrebljavaju u komunikaciji imaju svoj neslužbeni dan.

Dan emoticona je prigoda kada će njujorški Empire State Building biti obojen u žuto (baš poput najpoznatijeg emojija), a londonski Royal Opera House će predstaviti 20 poznatih baleta i opera koje će izvoditi ti simboli.

Trenutno postoji čak 2666 emojija na službenoj listi Unicodea, konzorcija koji i odlučuje o novim sličicama.

Pokretač dana emojija je Jeremy Burge, član jednog od odbora Unicodea, a on tvrdi da godišnje tamo dobivaju stotine prijava za svakakve nove simbole. “To se ne može platiti pa su zato neke kompanije ljute. Morate zadovoljiti kriterije. Mora i postojati potražnja, a brendovi i logotipi nisu dopušteni”, zaključio je.

Emojiji ili emoticoni postoje još od devedesetih godina, a Apple ih je odlučio uključiti u pametne telefone 2011. godine. Prvi Svjetski dan emojija bio je 2014.

“Mislim da su emojiji u redu. Neki ih ne vole, jer nisu formalni”, smatra Laura Dominguez, inače doktorica lingvistike na Sveučilištu u Southamptonu. “Smatram da su korisni za određene stvari, a nekada znače i izražavaju više od riječi“, istaknula je Dominguez, dodavši kako “ako emoji može dati jednaku poruku kao i cijela rečenica, zašto ga ne iskoristiti?”.

Usprkos velikoj popularnosti, emojiji će jako teško zamijeniti pisanu riječ ili postati priznati kao zaseban jezik. “Svrha jezika je komunikacija i misao. Treba vam jezik da mislite. Možete li misliti u emoticonima? Vjerujem da ih čak i oni koji ih često koriste u komunikaciji svejedno ne koriste emoticone pri razmišljanju”, zaključuje Dominguez.

Prema kompaniji Swiftkey koja se bavi digitalnim tipkovnicama, najkorišteniji emoji 2016. u Velikoj Britaniji je bilo lice koje plače od smijeha, a drugo po redu je bilo lice koje šalje poljubac.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Sve ih je više, a neki stvaraju nesporazume u komunikaciji...

Oglašavanje