Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

The Geek Gathering u Osijeku je postao obavezna destinacija za domaći IT

the_geek_gathering

Krajem prošlog tjedna (6. i 7. listopada) u Osijeku je održan The Geek Gathering, IT konferencija koja je skupila velik broj imena iz domaće i svjetske IT industrije. Neki čitatelji će se sjetiti kako se u Osijeku već održavala istoimena konferencija, no od tada je prošlo već deset godina. Ovog puta organizaciju su preuzele mlađe snage i okupile respektabilna imena. Gostovali su Mislav Malenica iz Mindsmiths, Ivan Bešlić i Josip Stuhli iz Sofascorea, Radovan Baćović iz GitLaba, Wekoslav Stefanovski iz tvrtke Sourcico i mnogi drugi.

Feđa Ivanšić, generalni direktor konferencije, rekao je kako na The Geek Gathering treba gledati kao na okupljanje IT profesionalaca i stručnjaka. Tek je poslije toga formalna konferencija. Prema njemu, takav nekonvencionalan pristup omogućuje lakšu razmjenu mišljenja i iskustva, što je bio i moj dojam tijekom dva dana u Osijeku. Atmosfera je bila opuštena, a predavači otvoreni i susretljivi. Jedino su organizatori uvijek bili u žurbi usmjeravajući ljude i povezujući konce. Bilo je zapravo lijepo gledati koliko se trude da sve prođe po planu.

The Geek Gathering

Konferencija kao takva se održavala na nekoliko mjesta. Kino Urania sa svojom velikom projekcijskom halom bilo je namijenjeno za najznačajnije goste, čija će predavanja privući najviše ljudi. U sklopu kina su održavani i workshopi, smješteni u manju projekcijsku salu, što je bilo puno praktičnije za komunikaciju između predavača i posjetitelja. Masterclasses su se održavali na dva mjesta: u Gradskoj knjižnici, koja je od kina Urania udaljena pedesetak metara te u restoranu Lumiere, koji je naslonjen na kino. Četvrta instanca konferencije The Geek Gathering nalazila se u obližnjem kafiću ‘Trica’, gdje su se odvijale diskusije ili jednostavno čilalo uz dobru glazbu i zanimljive ljude.

the_geek_gathering
Geekovi na okupu (credit: autor)

Prilikom kupovine ulaznice i registracije na The Geek Gathering nudila se mogućnost rezervacije mjesta za svako predavanje, što je odlična ideja. Stvarala se manja gužva i organizacija kao takva je lakše disala. Ujedno se stekao precizan uvid u interese posjetitelja, što će itekako dobro doći prilikom organizacije konferencije sljedeće godine. Jedino je službena stranica mogla biti bolje koncipirana. Ponuđeni raspored predavanja pratio je neku čudnu logiku i morao sam više puta skrolati gore-dole da izaberem ona na koja želim ići. Pritom sam morao pamtiti vrijeme održavanja svakog od njih, kako se ne bih prijavio na dva predavanja koja su se odvijala istovremeno.

Sasvim offtopic početak

The Geek Gathering je počeo sasvim Off topic, jer je konferenciju otvorio Basic bartender course u kojem smo saznali što je i kako prepoznati dobar viski. Da nije sve u priči bilo nam je jasno čim smo zauzeli mjesta, jer je svakog posjetitelja čekao ne jedan, nego tri viskija. Cheers!

the_geek_gathering
Ekipa iz SpectreXR su u praksi pokazali kako VR može biti bolji (credit: The Geek Gathering)

Nataša Kapov iz firme Lemax ispričala nam je kako je njena matična kompanija za samo godinu i pol rapidno narasla i to ne samo u smislu profitabilnosti ili broja zaposlenika, nego i iskustva. Pritom nas je upozorila na brojne probleme o koje su se u tom razdoblju spotaknuli. Ići upmarket obično se shvaća kao napuniti džepove novcem do vrha, ali cijela priča je zapravo puno, puno kompleksnija. Slijedili su Mislav Malenica, predsjednik CroAI i CEO tvrtke Mindsmiths te Toni Trivković iz firme Agilo, čime je zatvoren prvi dan konferencije. Barem onaj službeni dio, jer je slijedio koncert jazz banda Munguru, a geekovima se pružila prilika da u praksi potvrde ono što su naučili iz uvodnog predavanja.

Više od istog autora: .debug zahtijeva kvalitetan debug

Petak je bio daleko sadržajniji i tek je tada konferencija zapravo započela. Predavanja su trajala paralelno na pet lokacija, zbog čega sam morao birati između više dobrih opcija. Vedran Cindrić iz firme Treblle je imao jako zanimljiv ‘API Masterclass’. Volio bih kad bi ovo što je prezentirao na The Geek Gathering dobilo nastavak. U isto vrijeme se odvijao ‘DIY Smart Home’ Stanislava Mihića kojeg sam, nažalost, morao žrtvovati. Kuću sam, baš kao i on, načičkao raznim pametnim sitnicama i u njoj stalno nešto svijetli i zuji. Baš sam zato htio čuti iskustva sličnog smart home fanatika.

the_geek_gathering
Kino Urania bilo je središnje mjesto konferencije (credit: The Geek Gathering)

Istaknuo bih workshop ‘Build your first AI-first app’, iza kojeg stoji već spomenuta firma Mindsmiths. Nije dakle sve u teoriji koju je Mislav Malenica odradio dan ranije, nego se sad posjetiteljma pružila prilika da u praksi vide o čemu se radi. Mindsmiths su inače jako ozbiljno shvatili ovaj događaj, jer je i Juraj Malenica imao vlastito predavanje o AI aplikacijama. Slično je postupio i Sofascore, kojeg su predstavljali Ivan Bešlić i Josip Stuhli. Bešlić, zanimljiv i razgovorljiv, besprijekorno je odradio svoje predavanje. Na ono Josipa Stuhlija nisam stigao, nažalost.

Više od istog autora: kako postati programer?

Na jako intrigantnom panelu ‘Early stage tech investments in Croatia’ sudjelovali su Božidar Pavlović, Vedran Blagus i Tomislav Car. Sva trojica investiraju u domaće startupe, mada iz ponešto drugačijih pozicija i s drugačijim motivima. Upravo je ova razlika u pristupu dala odličnu perspektivu u kakvom je stanju domaća IT scena odnosno njeni projekti koji su još u povojima i koji traže investitore i sredstva. Problema ima, bilo da je riječ o nedovoljnom broju investicijskih fondova ili nedorečenoj zakonskoj regulativi. No zaključak je kako je budućnost domaćeg IT-ja više nego svijetla.

the_geek_gathering
Božidar Pavlović i Tomislav Car na panelu ‘Early stage tech investments in Croatia’ (credit: autor)

S još malo prakse nas je dočekao Vedran Marijanović. Njegovo predavanje ‘Digital sculpting for 3D printing’ trebao – prema njegovim riječima – ‘samo malo jači laptop’. Ja sam se sam diskvalificirao, jer sam došao sa samo 16 GB RAM-a :(. Sva su predavanja završila ugrubo u 17 sati, poslije čega je na rasporedu bilo lagano zagrijavanje u kafiću ‘Trica’. To je bio uvod u cjelonoćni aftercon party u Kazamatu, pa tko preživi nek’ priča.

The Geek Gathering: prvi put i odmah u sridu

Slavonija je specifično okružje. Unazad desetak godina iselile su se tisuće ljudi, tražeći bolju budućnost na drugim dijelovima kontinenta. Osijek se stanovništvom gotovo prepolovio, dok je istovremeno lokalni IT sektor doživio inverznu sudbinu. Snažno je uzletio i na glasu je kao jedan od robusnijih u Hrvatskoj. I baš zato je neodstajao događaj koji bi povezao konce te istaknuo Osijek kao bitno mjesto domaćeg gospodarstva. Drugog aduta po tom pitanju ovaj grad, naime, nema.

Organizirati IT konferenciju nije samo dovesti predavače i privući posjetitelje. Krupan faktor je prostor za predavanja, u čemu je The Geek Gathering bio dobro isplaniran. Zbog rezervacije stolica gužvi nije bilo, a eventualni zalutali ‘padobranac’ bi zbog uvijek budnog osoblja svejedno dobio stolicu. Kvaliteta predavanja je bila jako dobra, jer su predavači imali dovoljno vremena za razraditi temu. Spomenuo sam već ‘Build your first AI-first app’ i spominjem ga opet, jer je taj workshop trajao puna dva sata. Na The Geek Gathering se, dakle, zaista moglo nešto i naučiti. Organizatori su već najavili konferenciju za sljedeću godinu i unaprijed joj se radujem.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...