Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Tko su ulagači koji stoje iza Muskove kupovine Twittera i što očekuju?

Foto: Unsplash/Joshua Hoehne/mahaveer8 /Canva

Iako se kupovina Twittera od strane Elona Muska za 44 milijarde dolara može činiti kao potez jednog čovjeka, to ni približno nije tako. Musk je biznismen i odigrao je taj potez pametno i organizirao nekoliko financijera koji bi podržali ovaj cijeli projekt. Riječ je o Muskovim bogatim prijateljima, ali i o holding tvrtkama s Bliskog istoka, kao i licima dobro poznatim u kripto svijetu.

Zašto je ova spoznaja relevantna?

Koliko god se događanja iz prošlog tjedna činila kao jednoumna težnja jednog čovjeka da Twitter učini profitabilnim, vrlo vjerojatno je riječ i o tome da Musk osjeća pritisak da zadovolji apetite svih onih koji su uložili, a pretpostavlja se da je riječ o više od 20 raznih tvrtki, bankama i bar jednom saudijskom princu, prenosi Gizmodo.

Od trenutka kada je krenulo masovno otpuštanje radnika, veliki dio oglašivača prestao se oglašavati na Twitteru jer nisu sigurni u kojem smjeru će platforma krenuti. Neki od oglašivača koji su pauzirali svoje reklame su Toyota, Mondalez, General Motors, VW grupa i mnogi drugi.

S obzirom da Twitter sada vodi Elon Musk, koji je očito dobar u svom poslu, ali ima veliki broj ulagača čije mišljenje mora uvažiti, nije iznenađenje da su oglašivači, u najmanju ruku, skeptični. Međutim, pauziranje oglašavanja znači i ozbiljan nedostatak u prihodima tvrtke koja se bori da ostane profitabilna.

Oglašavanje kao ključ financijske stabilnosti Twittera?

Unatoč nadanjima da će se stvari značajno promijeniti, treba napomenuti da je cijeli proces kupovine Twittera već ozbiljno uzdrmao vrijednost tvrtke, pa je prvobitno dogovorena cijena do 54,2 dolara po dionici puno veća od realne cijene dionice u trenutku kupovine. Također, treba spomenuti da su mnogi ulagači prije kupovine bili sretni jer su smatrali da je dogovor da se tvrtka koja realno vrijedi 10 do 12 milijardi dolara kupi za 44 milijarde dolara, propao. To nije iznenađenje ako uzmemo u obzir da je, primjerice, tvrtka MVP (Manhattan Venture Partners) uložila je 7,1 milijardu dolara u Muskovu kupovinu Twittera.

S obzirom na to da neki oglašivači žele prekinuti veze s Twitterom, platforma bi mogla biti u ozbiljnom financijskom problemu. Sam Musk je primijetio da je Twitter imao “veliki pad prihoda od reklama” te okrivio “aktiviste” zbog pritiska kojeg su napravili na oglašivače da napuste platformu.

Elon Musk je najbogatiji čovjek na svijetu ali…

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Musk na sebe preuzeo i 13 milijardi dolara duga koje je Twitter u tom trenutku imao te da će godinama plaćati kamate. Bloomberg je izvijestio da će Musk morati plaćati milijardu dolara na taj dug svake godine sljedećih nekoliko godina.

Osim zajmova i dioničkih ulaganja, najveći dio troška podnio je sam Musk, koji je uložio 25 od 44 milijarde dolara u ovu kupovinu. Ipak, možda najveći problem u cijeloj priči predstavlja činjenica da ni dan danas ne znamo tko su ostali investitori i koje su njihove želje i planovi.

Kako bi osigurao 25 milijardi dolara, Musk je prodao dionice Tesle i založio jedan dio dionica kako bi mogao dobiti pozajmice od banaka. Ipak, bez obzira na to, Musk je ostao najbogatija osoba na svijetu s neto imovinom nešto ispod 200 milijardi dolara, ali je ipak doživio pad. Svakako, bit će zanimljivo gledati hoće li trenutni problemi na Twitteru utjecati na Muskovo bogatstvo…

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Biznis i posao

Je li uvođenje pretplate na društvene mreže novi model financiranja koji će obilježiti budućnost društvenih mreža? Mogu li Twitter i Instagram uvođenjem pretplata nadoknaditi...

Aplikacije i softver

Nekoliko tjedana nakon što je preuzeo Twitter, Elon Musk je najavio da će ispuniti jedno od svojih ranih obećanja, a to je – vratiti...

Internet

Novi vlasnik Twittera, Elon Musk, pokrenuo je anketu u kojoj od korisnika traži da glasaju treba li ponovno aktivirati račun bivšeg predsjednika SAD-a Donalda...

Biznis i posao

Po svemu sudeći, Elon Musk nije gotov s otpuštanjem zaposlenika Twittera. Za razliku od vremena kad je otpustio otprilike 50% tvrtke, ovaj put se...