Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Twitterovi rivali pokušavaju iskoristiti kaos koji je uzrokovao Musk

Foto: Shutterstock

Čini se da je u tijeku utrka za svrgavanje Twittera s trona, a mnoge konkurentske društvene mreže u tome vide priliku i iskorištavaju kaos kojeg je izazvalo novo vodstvo tvrtke.

Podsjetimo, tehnološki mogul, Elon Musk, kupio je Twitter krajem listopada za 44 milijarde dolara, a od tada je otpustio tisuće zaposlenika, promijenio pravila o sadržaju platforme i proglasio toliko loše financijsko stanje tvrtke da je čak i bankrot moguć. Sve to otvara pitanje koliko je Twitter održiv u takvom stanju?

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane…

Osjetivši priliku, razne tvrtke i društvene mreže pokušale su uskočiti kako bi popunile potencijalnu rupu. Primjerice, tvrtka Meta je održala sastanak na kojem su se razmatrale ideje dodavanja značajki koje bi bile slične značajkama Twittera, a implementirali bi ih u Instagram ili Facebook. Također, bivši radnici Twittera započeli su projekt za kojeg mnogi misli da bi mogao biti sljedeći Twitter. S druge strane i startup društvene mreže kao što su Post, Mastodon i Hive Social također traže svoju priliku. Neke od tih usluga predstavljaju se kao manje toksične verzije Twittera, dok se drugi postavljaju kao vjesnici potpuno nove ere na društvenim mrežama, piše Indian Express.

Nedugo nakon Muskove kupovine Twittera, mreža Mastodon je odmah privukla pozornost kao moguća alternativa. Riječ je o mreži zasnovanoj na serverima širom svijeta, koji su povezani platformom pod nazivom Fediverse, a čije sučelje po mnogočemu podsjeća na Twitter. Od početka prošlog mjeseca, Mastodon je ostvarila porast prihoda od 33%, što predstavlja veliku stvar za ovu društvenu platformu na kojoj nema reklama i koja se uglavnom oslanja na crowdfunding.

Mastodon nije usamljeni slučaj. Naime, Hive Social, društvena mreža osnovana 2019. godine, također je doživjela skok u broju korisnika koji se više nego udvostručio tijekom prošlog mjeseca. Potom Tumblr, kojem su preuzimanja na App Storeu skočila za 62% tjedan dana nakon što je Musk preuzeo Twitter, a tvrtka koja stoji iza Tumblra, Automattic, ponudila je posao bivšim zaposlenicima Twittera.

Musk je svojevremeno primijetio mnoštvo alternativa Twitteru te je prošli mjesec objavio najmanje tri gruba komentara o Mastodonu i Hive Socialu prije nego što ih izbrisao. Sve to sve više upućuje da ipak nema unaprijed smišljen poslovni plan i rješenje za Twitter bez obzira na sva očekivanja i najave.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Automoto

Incident je izazvao požar zbog akumulatora, rekle su vlasti. Vatrogasci su morali upotrijebiti 22.700 litara vode da ugase vatru. Teslin Model S zapalio se...

Automoto

Nakon stalnog povećanja cijena tijekom proteklih nekoliko godina, Tesla ih je sada drastično smanjila u svojoj ponudi električnih vozila u Europi i SAD-u, u...

Internet

Sve javne škole u New Yorku blokirale su pristup ChatGPT modelu na svojim mrežama i uređajima zbog straha da bi ga učenici mogli koristiti...

Internet

Twitter je zabranio račune nekoliko istaknutih novinara iz novinskih organizacija kao što su CNN, New York Times i Washington Post. Među onima čiji su...