Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Prva ulica s regulacijom temperature zraka

Beč vrvi pametnim tehnološkim rješenjima

U Beču će do kraja 2019. postojati prva ulica s regulacijom temperature zraka.

Ništa čudno za austrijsku prijestolnicu, o kojoj se već pisalo u kontekstu pametnih tehnoloških dosega.

Pametni projekt

Do kraja tekuće godine Beč će krasiti ulica koja će biti rezultat jednog zanimljivog projekta.

Grad je prepoznao problem stvaranja urbanih toplinskih otoka te započeo pilot projekt u ulici Zieglergasse.  Ista se nalazi u jednom od najtoplijih bečkih okruga Neubau.

Rekonstrukcija ulice, ozelenjavanje površina, instalacija sustava za hlađenje i ovlaživanja zraka te postavljanje mjesta za pitku vodu. Sve to će povećati kvalitetu života stanovnika te ulice.

“Prethodno ljeto bilo je jedno od najtoplijih u povijesti. Posljedice klimatskih promjena sve više osjećaju stanovnici ovog okruga, ali i svi ostali stanovnici Beča. Ovim projektom želimo se suprotstaviti ekstremnim vrućinama. Prva bečka ulica s mogućnošću regulacije temperature je primjer najbolje prakse za stvaranje prirodnog hlada koji će vrele dane učiniti podnošljivijim”. Riječi su to načelnika okruga Neubau Markusa Reitera.

Smart City

U pitanju je projekt bečke agencije Smart City.  Nju od 2013. godine vodi Dominic Weiss, a on i njegov tim pokazuju ozbiljne ambicije po pitanju ostavljanja Beča na tronu gradova koji su najugodniji za život.

U agenciji smatraju kako su digitalne tehnologije rješenje koje mora biti ugrađeno u strategiju pametnog grada.

Strategija pametnog grada je u Beču donesena još 2012. godine i na listi je obavezujućih odredbi. Njezin cilj je da se što manje troše resursi, ali da se time ne umanjuje kvaliteta života. Upravo su pametna rješenja poput ovih građanima Beča osigurala najbolju kvalitetu života.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Aktualna situacija izazvana pandemijom koronavirusa pokazala je koliko je digitalna komunikacija bitna za sva područja života. Zato je Petar Hanke, član bečke gradske vlade...

Tech

Postoje pametne naočale stvorene za informativnu šetnju Bečom. Razne pametne naočale nisu novina u svijetu, no ovaj izum je iznimno uzbudljiv i iz sadašnje...