Gadgeti

Pametne naočale u šetnji Bečom

Foto: Pixabay

Postoje pametne naočale stvorene za informativnu šetnju Bečom. Razne pametne naočale nisu novina u svijetu, no ovaj izum je iznimno uzbudljiv i iz sadašnje pozicije na korak nas približava scenarijima iz sf žanra.

Novi izum omogućit će jako brzo dobivanje informacija i podataka o različitim objektima u tom gradu.

Grad Beč priprema time uvođenje tehnologije koja bi, uz pomoć tzv. pametnih naočala, omogućila brzo dobivanje informacija koje u praksi izgledaju sljedeće. Zamislite da, recimo, šetate trgom ispred katedrale Sv. Stefana u Beču i stavite pametne naočale, a potom vidom dobijete sve potrebne informacije o toj katedrali.

Proizvodnja naočala kojima se može upravljati samo pogledom i koje podatke mogu obrađivati samostalno sprema se u jednoj bečkoj kompaniji u okviru novog bečkog naselja – Jezerski grad Aspern.

Oči, odnosno pogled, preuzimaju tako ulogu računalnog miša, što znači da se pogledom mogu izabrati zanimljivosti. U sustavu se može napraviti videozapis ili fotografija, a sve to se može i direktno poslati na željeni e-mail.

Plan je prvobitno bio da se proizvodnja takvih naočala prebaci u Silikonsku dolinu u Americi, ali zahvaljujući poticajima Europske unije ipak je odlučeno da poslovi ostanu u Austriji.

Ovakav proizvod pravi se u i većim kompanijama poput Googlea, Microsofta i Sonyja.

Mnoge komponente se proizvode uz pomoć 3D pisača, a elektronika se u naočale ugrađuje ručno.

Komentiraj

Odgovori

Vrh