Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Umjetna inteligencija

UN i budućnost umjetne inteligencije: Regulacija ili sloboda?

UN i budućnost umjetne inteligencije: Regulacija ili sloboda?
Shutterstock

Može li se umjetna inteligencija držati pod kontrolom? Jimmy Wales, osnivač Wikipedije, kaže da se vjeruje da može biti slično “magijskom razmišljanju”.

“U mnogim slučajevima političari i njihovi suradnici slabo razumiju kako internet funkcionira i što je moguće postići”, kaže gospodin Wales, koji je proveo mnogo sati objašnjavajući tehnologiju i njezinu ulogu u slobodi govora političarima diljem svijeta.

“Pitanje da tijelo poput Ujedinjenih naroda regulira umjetnu inteligenciju je poput sugeriranja da UN regulira Photoshop.” On misli kako bi to bilo potpuno besmisleno.

Pitanje treba li umjetna inteligencija biti regulirana, i u kojoj mjeri, zahuktalo se ovog ljeta kada je glavni tajnik UN-a António Guterres sazvao prvi sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se posebno raspravljalo o potencijalnim opasnostima.

Umjetna inteligencija
Shutterstock

Govoreći o svemu, od kibernetičkih napada pokretanih umjetnom inteligencijom, do rizika od neispravnog rada umjetne inteligencije, načina na koji umjetna inteligencija može širiti dezinformacije, pa čak i interakcije između umjetne inteligencije i nuklearnog oružja, g. Guterres je rekao: “Bez radnji za rješavanje ovih rizika, mi smo napušteni u našim odgovornostima prema sadašnjim i budućim generacijama.”

G. Guterres je od tada krenuo naprijed s uspostavom panela UN-a koji će istražiti koja bi globalna regulativa mogla biti potrebna. Savjetodavno tijelo visoke razine za umjetnu inteligenciju, sastojat će se od “sadašnjih i bivših vladinih stručnjaka, kao i stručnjaka iz industrije, civilnog društva i akademske zajednice”.

Svoja početna otkrića treba objaviti prije kraja ove godine. U međuvremenu, prošlog su tjedna američki tehnološki šefovi poput Elona Muska i Marka Zuckerberga iz Mete održali razgovore s američkim zakonodavcima u Washingtonu kako bi razgovarali o umjetnoj inteligenciji i potencijalnim budućim pravilima.

Međutim, neki poznavatelji umjetne inteligencije skeptični su da globalna regulacija može biti uspješna. Jedna od takvih osoba je Pierre Haren, koji već 45 godina istražuje AI.

Njegovo iskustvo uključuje sedam godina u računalnom divu IBM-u, gdje je vodio tim koji je instalirao Watson super računalnu tehnologiju za kupce. Watson može odgovoriti na pitanja korisnika i bio je jedan od pionira umjetne inteligencije.

Unatoč pozadini gospodina Harena, kaže da je bio “zaprepašten” pojavom i sposobnošću ChatGPT-a i drugih takozvanih “generativnih AI” programa tijekom prošle godine.

Generative AI je, jednostavno rečeno, AI koja može brzo stvoriti novi sadržaj, bilo da se radi o riječima, slikama, glazbi ili videu. I može uzeti ideju iz jednog primjera i primijeniti je na potpuno drugačiju situaciju.

Gospodin Haren kaže da je takva sposobnost slična ljudskoj. “Ova stvar nije poput papige koja ponavlja ono što joj hranimo”, kaže on. “Pravi analogije na visokoj razini.”

Dakle, kako možemo stvoriti skup pravila da spriječimo da ova umjetna inteligencija izmakne kontroli? Ne možemo, kako kaže gospodin Haren, jer kaže da neke zemlje njima neće pristupiti.

Fizičar Reinhard Scholl osnivač je UN-ovog programa “AI For Good”. Ovo ima za cilj pronaći i implementirati praktična AI rješenja koja će pomoći u postizanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja. To uključuje sve, od iskorjenjivanja siromaštva do iskorjenjivanja gladi i omogućavanja svima pristup čistoj vodi.

AI for Good nastao je 2017. kao godišnji događaj, a procvao je u redoviti raspored online seminara koji se bave svim aspektima umjetne inteligencije.

S više od 20.000 pretplatnika, AI for Good pogodio je u sridu, ali apetit za pozitivnom umjetnom inteligencijom ne znači da je gospodin Scholl optimist.

Njegova velika briga je što AI lošim glumcima relativno olakšava korištenje tehnologije kao odskočne daske za stjecanje opasnih sposobnosti.

“Fizičar zna kako napraviti nuklearnu bombu u teoriji, ali učiniti to u praksi bilo bi vrlo teško”, kaže on. “Ali ako netko koristi umjetnu inteligenciju za dizajn biološkog oružja, ne mora toliko i znati. Ako ljudima postane previše lako napraviti veliku štetu koristeći AI, onda će netko to učiniti.”

Ali kakav bi oblik trebalo imati buduće UN-ovo regulatorno tijelo za AI? Jedan prijedlog je da odražava Međunarodnu organizaciju civilnog zrakoplovstva (ICAO), koja regulira globalni zračni promet i njegovu sigurnost. Ima 193 zemlje članice.

Robert Opp stručnjak je za umjetnu inteligenciju koji podupire formiranje tijela sličnog ICAO-u. Glavni je digitalni službenik za Razvojni program UN-a.

Agencija ima zadatak pomoći zemljama u pokretanju gospodarskog rasta i iskorjenjivanju siromaštva. U svom poslu pokušava pronaći načine da tehnologija poveća utjecaj organizacije.

To uključuje upotrebu umjetne inteligencije za brzu provjeru satelitskih slika poljoprivrednog zemljišta u siromašnim područjima. G. Opp kaže da ne želi ometati tu vrstu mogućnosti ili obuzdati potencijal generativne umjetne inteligencije da pomogne siromašnima u izgradnji poslovanja.

Ali također prihvaća potencijalnu lošu stranu umjetne inteligencije. “Postoji osjećaj hitnosti u pronalaženju upravljanja umjetnom inteligencijom.”

Hitno ili ne, g. Wales smatra da je UN potpuno u zabludi. On vjeruje da međunarodna tijela čine veliku pogrešku precjenjujući ulogu tehnoloških divova poput Googlea u lavini AI proizvoda. Gospodin Wales dodaje da nikakve dobre namjere ne mogu spriječiti pojedinačne programere softvera i njihovu upotrebu umjetne inteligencije.

Kaže kako izvan granica tehnoloških divova bezbrojni programeri koriste besplatno dostupan AI softver, gdje je osnovni kod dostupan preko interneta. “Postoje deseci tisuća individualnih programera koji grade na ovim inovacijama. Njihova regulacija se nikada neće dogoditi.”

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Umjetna inteligencija

Misterij i dalje postoji oko razloga zbog kojeg je izvršni direktor OpenAI-a, Sam Altman, iznenada izbačen iz tvrtke, a potom vraćen na svoju poziciju...

Biznis i posao

Nadzornici OpenAI-a zabrinuti su da tvrtka stvara tehnološki ekvivalent nuklearne bombe, a njezin vođa, Sam Altman, kretao se toliko brzo da je riskirao globalnu...

Umjetna inteligencija

YouTube planira uvesti značajne promjene u svoja pravila i oznake koje će utjecati na kreatore sadržaja na svojoj platformi. U skladu s novim pravilima,...

Umjetna inteligencija

Kako umjetna inteligencija (UI) dostiže vrhunac svoje popularnosti, istraživači upozoravaju da bi industrija mogla ostati bez podataka za obuku – goriva koje pokreće moćne...

Umjetna inteligencija

Microsoft, poznat po svojim masivnim investicijama u OpenAI, suočio se s privremenim izazovom kada je u četvrtak zaposlenicima kratko zabranjeno koristiti ChatGPT, kako je...

Tech

Luc Julia, vodeći stručnjak za AI, sukreator Siri i glavni direktor za znanost Grupe Renault, sutra gostuje u Zagrebu. Na Fakultet elektrotehnike i računarstva,...

Umjetna inteligencija

Svijet mora tretirati rizike od umjetne inteligencije jednako ozbiljno kao i klimatsku krizu i ne može si priuštiti odgađanje svog odgovora, upozorio je jedan...

Tech

Amazon testira humanoidne robote u svojim skladištima u SAD-u, što je najnoviji znak da tehnološki div automatizira sve više svojih operacija. Američka kompanija istaknula...