Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Recenzija web trgovine Vacom. Prednosti, nedostaci i akcije

Do sada sam recenzirao desetak domaćih webshopova, od kojih gotovo svi imaju fizičke dućane u barem jednom mjestu u Hrvatskoj. Vacom.hr je internetski ogranak tvrtke Vacom d.o.o koja ima čak 21 trgovinu, po čemu je valjda rekorder u nas. Tek su dvije u istome gradu, dok je preostalih 19 raspršeno po cijelom kontinentalnom dijelu Hrvatske. Sjedište im je u Daruvaru, odakle su krenuli u ekspanziju još 2006. godine. Na obali još nemaju trgovinu, ali to će se uskoro promjeniti s ispostavom u Puli.

Osim ovako razgranate maloprodajne mreže ističem mahom pozitivne reakcije kupaca na njihove usluge. Pohvaljuje se stručnost prodajnog i serviserskog osoblja, cijene i poštivanje rokova. Ako ste ikad slali laptop ili mobitel na reklamaciju, znate koliko je bolno čekati mjesec ili dva da ga dobijete nazad. U Vacomu se trude ovaj proces skratiti popravkom u vlastitom servisu. Ako se uređaj ipak mora slati u vanjski servis, Vacom ih temeljito pregleda kako bi se period popravka skratio što je više moguće.

Vacom se nalazi u preko 20 gradova

Prisutni su na Facebooku, gdje ih prati preko 11 tisuća ljudi. Na Instagramu imaju nešto malo manje od tisuću followera, dok Youtube kanal nemaju. Idemo vidjeti može li webshop pratiti ovako pozitivan feedback iz maloprodaje.

Što vacom.hr nudi?

Vacom.hr je tipičan webshop IT opremom. S onim što imaju u ponudi možete kvalitetno opremiti svoj ured ili kuću. Slider na glavnoj stranici funkcionira po istom principu kao i bilo gdje drugdje: gura vam pod nos akcijsku robu, ili onu koje se trgovac najprije želi riješiti. Lijevo od slidera je popis kategorija, koji bi trebao pomoći u snalaženju na stranici. Trebao bi, ali to ne čini, nego izaziva vrtoglavicu.

Kategorije su tako neobično dizajnirane, da ćete odabirom jedne te iste kategorije, dobiti sasvim drugačiju ponudu. Zvuči zbunjujuće, u praksi je isto tako. Ako kliknete glavnu kategoriju ‘Laptopi i tableti’ prikazat će vam se stranica s popisom laptopa po karakteristikama (s Windowsima, sa SSD-om i slično), ali bez ijednog tableta. Ako otvorite podizbornik (prijeđite pokazivačem preko ‘Laptopi i tableti’) i kliknete prvu opciju ‘Laptopi’, e tada ćete dobiti popis svih laptopa. Ali ako bacite oko na sliku ispod ovog pasusa, primijetit ćete da su laptopi odjednom postali podkategorija u ‘Računala i tableti’ i klikom na tu kategoriju dobit ćete opet nešto drugo…

Sve što sam napisao nema puno smisla, baš kao niti kretanje kroz kategorije na vacom.hr (bespomoćno sliježem ramenima). Najbolje je direktno otići na vacom.hr i proći kroz kategorije, da shvatite o čemu pričam. Kad se nađete ondje, kliknite na ‘E-vozila i Dronovi’ i recite mi u komentarima što se pritom otvorilo.

Više s Geek.hr: SuperEQ S1, recenzija bežičnih slušalica

Kad napokon dođete do popisa robe koja vas zanima, izbor možete suziti korištenjem filtera. On služi samo za generalnu orijentaciju, jer ne sadrži sve potrebne informacije. Primjera radi, jasno piše kako je u ponudi trenutno 109 laptopa. Ako se filtriraju po proizvođaču, ima ih jedan manje. Po veličini ekrana ih je 103, i tako dalje. Dok sam pregledavao ponudu pribora za laptope, odjednom se pojavila informacija da je laptopa ukupno 110, dakle jedan više. Vratio sam se među laptope i opet ih je 109. Ovdje na vacom.hr su zbilja zabavni! 🙂

Pametni telefoni i gadgeti

Ohrabren iskustvom s laptopima, kliknuo sam na kategoriju mobitela i shvatio da oznaka kategorije uopće ne mora značiti da ćete u toj kategoriji završiti. Izborom iste kategorije dobiju se ili svi mobiteli, ili samo smartfoni, a možete naletjeti i na slušalice.

Ponuda mobitela temelji se na dokazanoj osovini Samsung/Xiaomi, koji drže više od polovice cjelokupnog asortimana. U točan broj uređaja se ne mogu pouzdati, jer u ponudi je, recimo, Cubot, kojeg uopće nema u filteru među proizvođačima. Opisi mobitela su loši i nepotpuni. Primjera radi, za Poco F3 u opisu piše da ima dijagonalu ekrana između 6 i 7 inča. Što to znači, da ima šest, sedam, ili nešto između inča? Ako želite kupiti mobitel na vacom.hr, najbolje je informirati se o njemu negdje drugdje. Ovo što na ovom webshopu piše je neprecizno ili netočno, a često zapravo ne piše baš ništa.

Bonus veselje: ako pogledate na skrinšot s mobitelima, u popisu kategorija primijetite naslov ‘Prikaži sve kategorije’. Ta se opcija pokazuje tek kad otvorite neku od glavnih kategorija i ranije je skrivena. Ako ju izaberete, dobit ćete listu kategorija koja ne postoji u glavnom popisu kategorija. Isto tako, te novostvorene kategorije preklapaju se s onim ranijima, što snalaženje na ovom webshopu čini pomalo nadrealnim.

Pametnih gadgeta ima napretek, a među njih su smješteni električni romobili i bicikli. Među romobilima ima pristupačnih modela, bacite oko na njih ako imate osnovnoškolce u kući.

Televizori, računala i bijela tehnika

Vacom.hr ima pristojnu ponudu od osamdesetak televizora, mada će ih biti relativno teško pretražiti pomoću filtera. Već sam ga istaknuo kao slabu točku ove stranice, ali tek ovdje dolazi do izražaja koliko je ovaj webshop kilavo napravljen. Po njemu, jedan jedini televizor ima HDMI priključak, a o preciznosti ostalih bitnih stavki ne vrijedi niti pričati. U filteru ih jednostavno nema. Specifikacije se razlikuju od opisa proizvoda jer za isti uređaj daju različite informacije. Što je onda točno? Postoji li ijedna informacija o proizvodima na ovoj stranici u koju se kupac može pouzdati?

Energetski razred F u opisu postaje razred A

Budući da Vacom prodaje računalnu opremu, u ponudi su njihova vlasitta Vacom računala. Riječ je o konfiguracijama po best-buy principu, iako o specifikacijama nema niti riječi, napisan je tek kratki opis. Nema niti informacija o jamstvu za ovakve platforme, mada su potencijalno dobra kupnja, osobito za one koji se pretjerano ne razumiju u računala. Dok se budete kretali kroz ovaj podizbornik, povedite računa o broju raspoloživih artikala. Za gaming računala jednom prilikom piše da ih ima šest, drugi puta piše sedam.

Ponuda bijele tehnike je skromna, ali i tu ima mjesta za krive informacije i preklapanje kategorija.

Kako kupovati na vacom.hr

Dostavu u ime ovog webshopa vrši Hrvatska pošta ili GLS. Isporuka je brza i besplatna ako je vrijednost kupljene robe iznad 300 kuna. Za pakete manje vrijednosti potrebno je nadoplatiti 30 kuna. Pakete također možete preuzeti osobno u nekoj od brojnih fizičkih poslovnica.

Više s Geek.hr: Reolink Argus Eco, recenzija nadzorne kamere

Plaćanje robe kupljene na webshopu može biti po pouzeću, pod uvjetom da je vrijednost robe manja od 5000 kuna. Jednokratno plaćanje je moguće karticama Diners, Maestro, MasterCard, Visa, Visa Electron, Visa Premium i Visa Vpay. Beskamatno plaćanje na rate je moguće na sljedeće načine:

Visa – PBZ i ZABA 2 do 24 rate, Erste banka 2 do 12 rata
Visa Premium – 2 do 24 rate
MasterCard – ZABA 2 do 24 rate, Erste banka 2 do 12 rata
Maestro – PBZ 2 do 24 rate, Erste banka 2 do 12 rata
Diners – 2 do 24 rate

Za dodatne opcije plaćanja posjetite ovu internetsku trgovinu, gdje ćete naći informacije o dostupnim potrošačkim kreditima.

Prednosti vacom.hr

Kad se govori o prednostima ove trgovine, iznad svega se ističe nevjerojatno brojan pozitivni feedback njihovih kupaca. To se prije svega odnosi na kupovinu u poslovnicama te ljubaznost i informiranost prodajnog osoblja. Što se tiče webshopa, on se može pohvaliti konkurentnim cijenama i brzom isporukom.

Nedostaci vacom.hr

Iako je gotovo svaka internetska trgovina koju sam do sada recenzirao imala svojih minusa, vacom.hr je praktički u cijelosti beskoristan. Početna stranica je napravljena bez ikakvog smislenog koncepta, a snalaženje po kategorijama je u sferi fantastike. Kategorije se preklapaju te često sadrže proizvode koji u njih uopće ne pripadaju. Filtriranje proizvoda je neprecizno i ne pruža niti približno opcija koliko je potrebno ozbiljnom kupcu. Opisi proizvoda odnosno detaljne specifikacije ne postoje. Čak su i informacije o dostupnosti pojedinih artikala netočno popunjene. Čini mi se kao da je stranica napravljena reda radi, jer u nju očito nije uložen ozbiljan trud. Vacom.hr je webshop koji ne ulijeva povjerenje.

1 komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...