Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Reolink Argus Eco je kamera za učinkovit nadzor kuće

Tema o sigurnosnim kamerama za kuće i poslovne prostore sve je aktualnija, osobito s blagim, ali stalnim trendom porasta kriminala u nas. Provale u kuće, ma koliko stresne bile za vlasnika, mogu se spriječiti ako imate odgovarajuću opremu. Provalnici će zaobići kuće na kojima znaju kako postoje kamere za nadzor – jednostavno će ih vidjeti, jer rijetko koji ide provaliti bez da barem razgleda svoju metu. Čak ako krene obijati kuću, vlasniku uvijek ostaje mogućnost da policiji naknadno otkrije počinitelja kroz snimke koje je kamera načinila. Unazad dva mjeseca recenzirao sam dvije takve kamere: Reolink Argus PT namijenjena je vanjskoj upotrebi, jer je otporna na kišu, dok je model Reolink E1 Pro namijenjen za unutrašnje prostore. Obje koristim u vlastitom domu i dvorištu, a sad nam je isti proizvođač ustupio i treći gadget za recenziju: nadzornu kameru Reolink Argus Eco.

Dizajnirana je isključivo za vanjsku upotrebu, dakle nadzor dvorišta i okućnice. Robusnog izgleda i isto takve građe, Argus Eco se odlično uklapa u nišu financijski vrlo isplativih, a ujedno vrlo sposobnih uređaja, kojim ćete jednostavno i učinkovito svoju obitelj i imovinu učiniti sigurnijima.

>> Više: Reolink E1 Pro nadzorna kamera

Imajte na umu kako Argus Eco treba postaviti u blizini kakve utičnice, ili provesti električnu energiju do mjesta predviđenog za kameru. Ukoliko je to problem, postoji alternativa koju nudi Reolink, a zove se solarni panel i kupuje se posebno. Montira se uz kameru te ju trajno napaja energijom, bez potrebe za priključivanjem na kućnu mrežu.

S kamerom se isporučuje sve što je potrebno za montažu na zid, uključujući vijke s tiplama. Evo i jednog savjeta iz prakse: radeći sa sličnim kamerama poput Argus Eco, koje se povezuju na kućni WiFi, primijetio sam kako ih je potrebno postaviti relativno blizu routera. Jačina WiFi signala je bitna zbog kvalitete snimke koju ćete primati na svoj mobitel, pa povedite računa o ovom detalju.

Instalacija kamere

Baš kao i na predhodna dva modela ovog proizvođača (E1 Pro i Argus PT), instalacija je brza i jednostavna. Postupak je zapravo identičan: potrebno je preuzeti Reolink aplikaciju te njome skenirati QR kod na dnu kamere. Nakon toga je potrebno unijeti detalje kućne mreže, čime proces završava. Tijekom instalacije kamere potrebno je slijediti glasovne upute s kamere, koja ima prilično jak zvučnik. Pripazite da ne podignete na noge cijelo susjedstvo.

Putem aplikacije na mobitelu sada možete pratiti sve što se događa kroz oko kamere. Ako imate još koju Reolink kameru kao ja, Argus Eco bit će dodan na popis unutar aplikacije. U tom je slučaju potrebno tek odabrati željenu kameru, a postoji mogućnost paralelnog praćenja aktivnosti na svim Reolink kamerama istovremeno. Ne zaboravite pričvrstiti antenu na Reolink Eco, kako biste uhvatili WiFi signal. Naći ćete je u kutiji zajedno s kamerom.

Praktički sve bitno nalazi se u crnom krugu s prednje strane: kamera koja snima u Full HD rezoluciji (1920x1080p) te infracrveni senzor (PIR) sa senzorom pokreta. Tu je i mikrofon, nezaobilazni detalj za sve do sada testirane Reolink aparate, koji bez iznimke podržavaju dvosmjernu komunikaciju. Zvučnik se nalazi na dnu kamere, kako bi bio maksimalno zaštićen.

>> Više: Reolink Argus PT bežična kamera

Odmah uz njega je utor za memorijsku karticu do 64 GB, koja će više nego dostajati za snimanje okoline čak i u maksimalnoj rezoluciji. Argus Eco se, naime, pokreće kad registrira pokret, zbog čega baterija traje između četiri i šest mjeseci. Ako tražite alternativu, nudi vam je Reolink kroz spremanje podataka u oblaku. za 3,49 dolara mjesečno (35 dolara jednokratno za cijelu godinu), dobit ćete 10 GB prostora. Ta opcija podrazumijeva spremanje podataka na 30 dana. 50 GB košta $7 mjesečno/$69 godišnje, uz isti princip od 30 dana pohrane. Još izdašnija opcija donosi 100 GB prostora i košta $10,49 mjesečno/$104 godišnje, s tim da se snimljeni materijal čuva 60 dana.

Korištenje nadzorne kamere

Prijenos s Reolink Argus Eco može biti u realnom vremenu, ili kamera može biti aktivirana kad detektira pokret. Osjetljivost senzora se može podešavati unutar aplikacije. Korisno, jer vas neće gnjaviti kad muha prođe ispred kamere. Zato hoće kad netko nepozvan dođe na vrata. Ispod prijenosa se nalazi izbornik za pokretanje/pauziranje prijenosa, zvuk, fotografiranje scene, snimanje video-zapisa te opcije rezolucije kamere. Dvije su mogućnosti snimanja: Full HD (1920x1080p) i Fluent (1280x720p). Na dnu su dva dugmeta – lijevim uključujete razgovor s osobom koju gledate na kameri, a drugim pokrećete playback opciju, kojom pregledavate ranije snimljeni materijal.

Reolink Argus Eco vrlo je lagana kamera. Masa joj je 1,1 kg, zbog čega pruža puno fleksibilnosti prilikom montaže. Zbog certifikata otpornosti na prašinu i vodu IP65 ne morate brinuti zbog kiše ili oluje, sasvim je svejedno na koji ćete ju dio kuće postaviti. Svejedno preporučam natkriveno mjesto, zapravo bilo kakav zaklon i to ne od vode, nego od sunčevog svjetla. Direktno sunce moglo bi predstavljati problem prilikom snimanja, otežavajući da se jasno vidi što je na snimci.

S kapacitetom baterije od 5200mAh, Argus Eco pruža dvanaest sati neprekidnog snimanja. Ovo je samo podatak kojim ističem dugotrajnost baterije, jer nema potrebe da bespotrebno snimate prazno dvorište. Uz pomoć spomenutog PIR senzora autonomija se može protegnuti doslovno na nekoliko mjeseci, što sam već spomenuo ranije u tekstu.

Zaključak

Reolink se pokazao kao firma koja daje odlične proizvode po umjerenoj cijeni. Argus Eco košta 84,99 eura, čime se smjestio između modela E1 Pro (€50,99) i Argus PT (€131,74). Napominjem kako se solarni panel za autonomno napajanje kupuje posebno i košta €29,99, ali svakako ga preporučam. Njegovom akvizicijom nećete samo dugotrajno uštedjeti na računu za struju, nego ćete puno jednostavnije postaviti cijelu konfiguraciju, bez razvlačenja kabela i bušenja zidova.

SAZNAJ VIŠE O KAMERI NA STRANICI PROIZVOĐAČA

Argus Eco pruža odlične snimke, na kojima ćete bez problema prepoznati osobe na udaljenosti i većoj od 10 metara, što jamči proizvođač. Jednako bitna je jednostavnost upotrebe, čime se svi do sada testirani Reolink modeli mogu pohvaliti.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...