Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Gadget

Vacos Cam IR – recenzija vanjske bežične sigurnosne kamere

Unazad nekoliko godina pojavio se popriličan broj proizvođača sigurnosne opreme. Pritom je većina iz Kine, gdje se zbog jeftine radne snage prebacila praktički cjelokupna svjetska industrija elektronike. Među njima je i Vacos, kompanija o kojoj već ponešto znam. Naime, recenzirao sam njihov Baby Monitor, koji se pokazao kao fantastičan gadget za nadgledanje male djece. Ovog puta sam u prilici da recenziram njihovu bežičnu nadzornu kameru Vacos Cam IR, s kojom sam se družio zadnjih nekoliko dana. Vacos je, inače, podbrand kompanije Annke, čiji sam model NC400 također recenzirao pred nekoliko mjeseci.

Vacos Cam IR je jeftina kamera, jer košta samo 99,99 dolara. Građena je od plastike, no dobro je napravljena i odaje dojam robusnosti. U kutiji se uz kameru nalazi nosač i vijci s tiplama, kako bi se kamera pričvrstila na zid ili neku drugu prikladnu površinu. Unutra je i jedan cijeli metar kabela za napajanje, koji će poslužiti kad budete nadopunjavali bateriju kamere. Postoji opcija kupnje solarnog panela (košta dvadesetak dolara) čime se dobija trajna autonomija, što svakako preporučam. U kutiji su također i upute, koje su kratke i jezgrovite. Svakako ih konzultirajte prije početka instalacije.

Budući da je Vacos Cam IR namijenjen vanjskoj upotrebi, posjeduje certifikat otpornosti na prašinu i vodu (IP65) te tolerira temperature od -20 do +50°C. Bez obzira na ovo, gledajte da je smjestite u hlad ako je ikako moguće. Ovaj savjet vrijedi općenito za sve kamere, ne samo za ovaj model.

Instalacija kamere Vacos Cam IR

Jako ju je lako instalirati. Sve se u principu svodi na povezivanje s mobitelom, na koji valja preuzeti Vacos Smart aplikaciju s Google Play Store ili Appleovog AppStorea. Nakon toga uključite kameru i unutar aplikacije izaberite opciju za dodavanje kamere. Aplikacija će ponuditi sve raspoložive modele ovog proizvođača, stoga je potrebno izabrati bežičnu kameru (ta se opcija odnosi baš na ovu kameru). Dodatno je potrebno kamerom skenirati QR kod s aplikacije te unijeti podatke o kućnoj WiFi vezi, čime je zaokružen cjelokupan proces instalacije. Odmah potom sam dobio obavijest o novom firmwareu i nadogradio ga na posljednju verziju.

Savjetujem da cijeli ovaj proces obavite unutar kuće i u blizini routera, gdje je signal bio stabilan i jak. Ako kameru prvo montirate na vanjski zid, moglo bi doći do problema s inicijalnim povezivanjem s kućnom mrežom. WiFi adapter ugrađen u ovu kameru ne čini mi se pretjerano snažan, zato prvo provjerite stabilnost signala na mjestu gdje je planirate postaviti.Pritom će pomoći indikator, koji će svijetliti crvenom bojom ako nema signala ili je baterija pri kraju. U suprotnom, indikator će svijetliti plavom bojom.

Više s Geek.hr: Annke 400 nadzorna kamera

Aplikacija Vacos Smart pruža sasvim dovoljno informacija i opcija. U priloženim snimkama ekrana vidi se da scene možete snimati kao video, kao fotografiju, možete komunicirati s osobama u kadru (primijetite ikone mikrofona i zvučnika) te možete birati kvalitetu slike (SD i HD). Ako uključite detekciju pokreta, aplikacija će vas obavijestiti svaki puta kad netko uđe u kadar. Pritom ugrađeni PIR senzor registrira samo objekte koji isijavaju toplinu (živa bića), a umjetna inteligencija traži oblik ljudskog tijela kako vas ne bi uznemiravao prolazak mačke ili psa.

Rad s kamerom

Vacos Cam IR ima senzor od 2 megapiksela i snima zapise u Full HD rezoluciji (1920x1080p). Opremljena je s dvije infracrvene LED-ice pomoću kojih snima i u potpunom mraku. Proizvođač tvrdi kako je doseg u mraku deset metara, no to je malo nategnuta procjena. Realnije je reći šest do osam metara, nakon čega snimka postaje zrnata i mutnija. Dnevne snimke su, naravno, puno detaljnije i preglednije, a na njima se jasno raspoznaju lica osoba koje mi ulaze u dvorište. Kut gledanja je 120° što je više-manje standardno kod ovakvih uređaja. Ugrađeni mikrofon i zvučnik omogućuju dvosmjernu komunikaciju s osobom koja se nađe ispred kamere, mada sam u par navrata primijetio blago kašnjenje u prijenosu.

Kvaliteta videa je usporediva s kvalitetom fotografije: po danu je dobar, a po noći kudikamo slabiji. Bliski predmeti se svejedno jasno razaznaju i razlikuju jedan od drugog. Napominjem kako sam ranije recenzirao kamere koje su imale bolju vidljivost po noći.

Što se tiče spremanja video zapisa i fotografija, Vacos Cam IR ima ugrađenih 16 GB skladišnog prostora. Kad to napunite (a napunit ćete brzo), ne preostaje ništa drugo nego obrisati stare zapise. Moguće je sve snimati u oblak, što je usluga koja se plaća. Vacos nudi sedam dana probnog perioda takve usluge, pa procijenite koja vam opcija bolje odgovara.

Više s Geek.hr: Vacos Baby Monitor recenzija

U Vacos Cam IR je ugrađena baterija kapaciteta 6700 mAh, zbog čega nije potrebno spajati kameru na energetsku mrežu. Vacos tvrdi kako autonomija može potrajati do šest mjeseci, mada pritom ne spominje da će u tom slučaju kamera snimati samo kada registrira pokret ispred sebe. Kad se baterija isprazni, potrebno je na njenom dnu ukloniti gumeni poklopac i ponovno ju nadopuniti. Spomenuo sam kako od proizvođača možete kupiti solarni panel, koji je potrebno jednostavno spojiti s kamerom. Nakon toga će Vacos Cam IR biti trajno autonoman na vašem zidu.

KUPI VACOS CAM IR

Zaključak

Vacos Cam IR još je jedna u nizu budget kamera koje sam testirao. Lagana je i vrlo jednostavna za montažu na zid i povezivanje s mobitelom. To su aduti s kojima se rijetko tko može mjeriti. Ima odličnu autonomiju, a ja preporučam da je uparite sA solarnim panelom. Na taj će način trajati vječno na zidu. S druge strane, pomalo me brine WiFi adapter kamere, s kojim se prekine veza ako signal nije dovoljno jak. Zato povedite računa da je smjestite relativno blizu routera. S cijenom od 99,99 dolara ova kamera nije skupa, ali za koji dolar više se može naći boljih rješenja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Gadget

Kako sam krenuo, samo mi žena i djeca neće imati oznaku Xiaomi. Na recenziji imam Xiaomi Wireless Mouse Silent Edition, bežični miš koji malo...

Gadget

Jedna od stvari koje me ponajviše iritiraju je gubitak signala za internet. Povremeno pucanje veze dok vozim i slušam glazbu s Youtubea još mi...

Gadget

Kad se povede rasprava o nadzoru kuće, obično preporučam kompaniju Reolink. Recenzirao sam nekoliko njihovih kamera, a svima je zajednička niska cijena, kvalitetan video...

Apps & Software

Wondershare Recoverit je program za spašavanje podataka i vrlo je jednostavan za korištenje. Dostupan je kako za Windows okružje, tako i za MacOS uključujući...

Oglašavanje