Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Promo i akcije

Virtualna stvarnost u 4K rezoluciji po dostupnoj cijeni

Setovi za virtualnu stvarnost (eng. Virtual Reality ili skraćeno VR) uzeli su maha – sve ih je više i izviru sa svih strana svijeta. Postoji nekoliko flagshipa među njima, čije performanse ostavljaju bez daha. Nažalost, isti učinak po vas će imati i njihova cijena.

Među najboljima ističe se Oculus Rift, proizvod koji je i započeo aktualni hype za ovim proizvodima. Pojavio se na Crowdfunding stranici Kickstarter i ubrzo dobio velik broj sljedbenika koji su ga financirali, a potencijal mu je prepoznao i Facebook, koji ga je otkupio za 2 milijarde (!) dolara. Princip rada zapravo je vrlo jednostavan: set za VR priključite u DVI/HDMI i USB ulaz na računalu i ga stavite na glavu, nakon čega vam VR daje 3D prikaz i istovremeno prati kretanje vaše glave. Ukoliko ga želite imati, spomenuti se Oculus Rift prodaje po cijeni od 5.000 kuna.

vr1

Tu je i HTC Vive, koji je izabran za najbolji takav set ove godine. Kvaliteta i ime popraćeni su i adekvatnom cijenom od 7.500 kuna. Da ne ostane samo na dva primjera, eto nam i Microsoftov HoloLens. Najnapredniji VR set do sada još je u razvojnoj fazi i mogu ga kupiti samo određeni Microsoftovi partneri. Članstvo u tako ekskluzivnom klubu vuče i ekskluzivnu cijenu od 21.000 kuna.

Zašto vam navodimo ove sulude cifre? Našli smo uređaj koji nazivno pruža podjednako dobre performanse, no za drastično nižu cijenu, eto zašto.

Pimax 4K je VR set koji košta 2.600 kn, a namijenjen osobnim računalima i pruža 4K prikaz u rezoluciji od sjajnih 3.840×2.160 piksela, odnosno 806 piksela po inču. U njega su ugrađeni sustavi za prilagodbu količine svjetlosti i uklanjanja izmaglice na slici, kao i još niz različitih senzora: akcelerator, magnetometar, senzor za blizinu te dva žiroskopa čija je svrha spriječiti osjećaj vrtoglavice.

vr2

Dizajnom se također razlikuje od ranije navedenih VR-a, jer dolazi sa slušalicama kako bi korisnik mogao podjednako uživati kako u kvalitetnoj video, tako i audio izvedbi. Pimax 4K VR je, jamči proizvođač, u potpunosti kompatibilan s igrama za SteamVR i Oculus.

Kompatibilan je s operativnim sustavom Windows (7/8/8.1/10), no zahtijeva odgovarajući hardver: procesor mora biti Intelov i5 ili jači, a zahtjevan je i spram grafičkog sustava: minimalna konfiguracija su Nvidia GTX 960/AMD R9 290 ili jači.

>> Pogledaj ponudu za za ovaj VR set na Gearbestu

Da biste mogli koristiti ovaj hardver potreban vam je odgovarajući driver. Upute za njegovo skidanje naći ćete na gore navedenom linku.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Biste li i vi pristali na seks s robotom?

Tech

Facebook i Instagram bilježe stalni pad broja mlađih korisnika, pa je tvrtka Meta računala da će situaciju popraviti novi virtualni svijet. Ipak, čini se...

Tech

Koncept virtualne stvarnosti ima za cilj stvaranje okruženja u kojem se korisnici mogu osjećati kao da su u drugom svijetu. Ova tehnologija se uglavnom...

Tech

Američke kopnene trupe uskoro će biti opremljene s posebnom verzijom HoloLens AR naočala. To je dio 10-godišnjeg ugovora koji je Microsoft potpisao s Ministarstvom...