Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Vlasnik ‘ruskog Googlea’ povlači se iz svoje zemlje porijekla

Foto: sputniknews.com

Vlasnik Yandexa, koji se često naziva “ruskim Googleom“, rekao je da će se povući iz svoje zemlje porijekla. Njegova matična tvrtka sa sjedištem u Nizozemskoj prodala je operaciju u Rusiji za 475 milijardi rubalja (5,2 milijarde dolara), mnogo niže od procijenjene tržišne vrijednosti.

Prodaja konzorciju investitora znači da je rusko poslovanje Yandexa sada u potpunom ruskom vlasništvu. Firma je ranije bila optuživana za skrivanje informacija o ratu u Ukrajini od ruske javnosti. Moskva je pozdravila najnoviji dogovor za koji je tvrtka rekla da je “proizvod opsežnog razdoblja planiranja i pregovora tijekom više od 18 mjeseci”.

“To je upravo ono što smo željeli postići prije nekoliko godina kada je Yandexu prijetila opasnost da ga preuzmu zapadni IT divovi”, rekao je Anton Gorelkin, zamjenik šefa odbora ruskog parlamenta za informacijsku politiku.

“Yandex je više od tvrtke, to je bogatstvo cijelog ruskog društva“, dodao je.

Vjeruje se da je posao vrijedan 5,2 milijarde dolara znatno niži od Yandexove tržišne vrijednosti, koja je 2021. vrijedila oko 30 milijardi dolara. Unatoč svom nadimku “ruski Google”, Yandex nema nikakve veze s američkim divom tražilica ili njegovom matičnom tvrtkom Alphabet.

Od ruske invazije na Ukrajinu, mnoge tvrtke u stranom vlasništvu napustile su zemlju, često prodajući imovinu pod nepovoljnim uvjetima. Ruski predsjednik Vladimir Putin također je naredio zapljenu drugih, poput imovine koja pripada zapadnim markama Danone i Carlsberg.

Suosnivač Yandexa, Arkadij Volož, jedan je od rijetkih vodećih poslovnih ljudi povezanih s Rusijom koji su javno govorili protiv ruske invazije na Ukrajinu. Firmu je napustio 2022.

Iako se Yandex predstavlja kao neovisan o vlastima, eksperimenti BBC Monitoringa 2022. pokazali su da njegovi rezultati pretraživanja nisu uspjeli izvijestiti o ruskim zločinima u ukrajinskom gradu Bucha.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati