Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Promo i akcije

Vrijede li išta kineski tableti? GeekBuying nudi popuste, mi komentiramo Teclast

Kada se proizvođači bore cijenama, jedini pobjednici u toj priči su kupci.

Način na koji je probujalo tržište pametnih telefona zahvaljujući intenzivnom angažmanu desetaka, ako ne i stotina kineskih proizvođača, vrlo je upečatljiv, pa i uspješan – isti princip pojavljuje se i na tržištu tableta. Prilično kvalitetni uređaji, primjerice kompanije Teclast mogu se naći po vrlo niskim cijenama, po pet do 6 puta jeftinije alternative suludim brojkama proizvoda koji pune vrhove ljestvica.

>> Pogledaj ponudu Teclast tableta na GeekBuyingu

Tableti kao koncept nisu naročito zaživjeli, no još gore od njih na tom tržišnom segmentu su prošli primjerice tzv. fableti (eng. phablets) – golemi smartfoni s velikim zaslonom u vremenu kada to nije bilo norma. Riječ je o modelima pametnih telefona čiji zasloni imaju dijagonale od 6 inča pa nadalje (iako to nije striktno definirano), a služe uglavnom za surfanje internetom i rad s multimedijom. Koncept fableta (telefon,-fon + tablet) osmišljen je prvenstveno za azijsko tržište, gdje potrošači ne mogu odvojiti iznose i za smartfon i za tablet pa traže nešto između. Fablete je popularizirao Samsung 2011. godine kada je objavio prvi Galaxy Note s 5,3-inčnim ekranom (što je tada bila norma za tablete). Sada, sam se pojam čini suvišnim.

Tableti su na drugom mjestu, pored pametnog telefona – nije nam toliko potrebno imati još jedan ekran različite veličine, 2-3 inča gore dolje.. No, bilo bi zgodno, za povremenu knjigu u pdf-u, ili koji video prije spavanja, ili neku igru za opuštanje u pauzi… Tada sigurno ne želite potrošiti previše novaca, na nešto što ćete koristiti tek povremeno. Danas tableti dolaze i s odvojivim tipkovnicama (primjerice, Teclast TBook 10S) pa su takvi primjerci vrlo praktični kada trebate nešto otipkati, primjerice ako vam je potrebno malo računalo za rad u knjižnici ili volite pisati svoje uratke na svježem zraku.

Također, ako se radi o povremenom korištenju, ne želite potrošiti velike novce na kompaktni laptop. Onda biste si radije kupili laptop s velikim ekranom! No taj ne stane u ruksak. Možda najbolja kombinacija računalnog blagostanja: stolno računalo, tablet/e-reader i mobitel. (Plus pametna narukvica ili sat za one među nama koji aktivnije prate svoje zdravstveno i fizičko stanje.)

Među kineskim proizvođačima tableta ističe se kompanija Teclast čiji proizvodi nude zdravu alternativu u smislu vrlo pristupačnih cijena. Sami proizvodi imaju određena ograničenja u vidu procesorskih snaga i izdržljivosti baterije, no nikako im se ne može osporiti da proizvode izvrsne ekrane za svoj cjenovni rang. Znači, niža cijena i sporije radne brzine, ali zauzvrat nekompromitirana svjetlina i boja na zaslonu.

Nedavno je izišao nov proizvod, Teclast T8, zapravo manja inačica popularnog modela T10 (ljeto 2017), što je vjerojatno povod sniženjima na GeekBuyingu. Brojka u imenu odražava broj inča u dijagonali ekrana, a osobno mi se zbog toga i dalje zgodnijim izborom čini T10 jer je veći. Teclast T10 još drži svoju cijenu, a i kompetitivnost. Sudeći po informacijama koje mi je otkrio sveznajući Google, kupci ovaj tablet odabiru upravo zbog kvalitete njegova zaslona (rezolucija je 2560 x 1600 piksela, neviđeno za svoju cijenu).

Zvučnici su također iznadprosječni, piše u recenziji magazina Forbes. Tablet ima šestojezgreni čipset iz MediaTeka, MT8176 koji radi na 2,1 MHz. Nedostatak jezgri malo brine, a činjenica da je u T10 utrpano čak 4 GB radne memorije zvuči kao da se pokušala pokrpati velika rupa. No, u toj mani nešto i raduje, a to je što sa 4 GB RAM-a dolazi i 64 GB pohrane.

>> Pogledaj Teclast T10 na GeekBuyingu

Baterija na T10 ima priličan kapacitet, 8.100mAh, a službena testiranja pokazuju veliku izdržljivost baterije u stand-by načinu, odnosno dok tablet nije u korištenju. Na taj način tablet možete ostaviti po strani i na nekoliko dana, bez brige hoće li se on isključiti. To je još jedna velika prednost tableta nad laptopima, što su u tom smislu dostupniji jer su stalno upaljeni pa ih je potrebno samo otključati, kao i mobitele. Teclast T10 ima i senzor otiska prsta na poleđini, no čini mi se prilično nespretno postavljen.

OS je Android 7.0, čisti i nepatvoreni Android kakav volimo vidjeti, umjesto teških i memorijski zahtjevnih softverskih nadogradnji. Stock Android vrlo vjerojatno dobro radi na ovom tabletu, i olakšava posao čipsetu koji se sigurno zamara od pokretanja zaslona toliko visoke rezolucije. Velik zaslon s visokom rezolucijom utjecat će i na performanse baterije pa se svakako može očekivati da će se ona crpsti znatno brže ako je pokrenuta neka, primjerice, grafički zahtjevna igra.

>> Naruči Teclast T10 po sniženoj cijeni

Od onih prije u tekstu spomenutih, tableta s odvojivom tipkovnicom, u Telcastovoj ponudi ističe se Teclast TBook 10S s istom dijagonalom zaslona ali nešto slabijom rezolucijom (1920 x 1200 piksela). Glavna razlika između T10 i TBook 10 je u tome što TBook 10 podržava dualni OS, odnosno može se šaltati između predinstaliranih Windows 10 i Android 5.1, za razliku od Teclast T10 tableta koji radi isključivo na Android OS-u. Tbook 10 zamišljen je stoga kao 2-u-1, Android tablet i Windows računalo između kojih korisnici mogu šaltati po potrebi. Tipkovnica se kupuje zasebno.

Njegov je čipset sporiji, osmojezgreni Intel Atom X5 Z8350 radi na maksimalnom taktu do 1,92GHz. No, veći broj jezgara mogao bi se pobrinuti da performanse ovog 2-u-1 računalnog uređaja budu slične tabletu T10. Memorijski kapacitet također je podijeljen na 4 GB radne memorije i 64 GB pohrane. Istina, skladišni prostor će biti zagušeniji zbog naravi dualnog OS-a i težine koju donosi Windows 10. Teclast TBook 10S dostupan je u privlačnoj, zlatnoj boji. I, tipkovnica je promišljena do te mjere da se na ovom tabletu filmovi gledaju na leđima:

>> Naruči Teclast TBook 10S

Teclast, kao i brojni drugi kineski proizvođači koji doživljavaju svoj uspon, ulažu jako puno u dizajn i građu svojih uređaja kako bi već na prvi pogled privukli pogled, jer na ovako kompetitivnom tržištu teško je uopće i uloviti pozornost potrošača. Stoga je Teclast još jedan primjer kompanije koja se uspinje zahvaljujući prvenstveno svojim izvrsno dizajniranim i otpornim uređajima, a namijenjenima kupcima koji ne odvajaju sulude iznose za elektroniku koja je, u današnje vrijeme, brzopotrošna roba. Sekundarno su tu performanse koje, nažalost, nisu iznad cijene koju ćete platiti, nego su upravo dobro odmjerene s njom.

GeekBuying u ponudi ima još Teclastovih tableta i laptopa, baci oko i vidi što se nudi.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...