Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Walmart se ipak odlučio za ljudske radnike, a ne robote

Foto: Walmart

Startupi robotike koji se bave automatizacijom zabilježili su snažan porast interesa od početka pandemije, s obzirom na to da se sve više tvrtki zanima za robotske radnike koji su otporni na viruse. Unatoč tome, čini se da tvrtka Walmart nije među njima. Tvrtka je okončala program automatizacije, što znači da će ljudski radnici ostati na svojim starim radnim mjestima.

Walmart je raskinuo ugovor s tvrtkom Bossa Nova Robotics, što predstavlja veliko iznenađenje, jer je u siječnju najavljeno da će roboti za skeniranje robe stići na još 650 Walmart lokacija, gdje bi ih ukupno bilo oko tisuću, piše Tech Crunch.

Suosnivač Bossa Nove Sarjoun Skaff nije potvrdio niti demantirao objave o raskidu ugovora, ali je istaknuo da su zbog pandemije prisiljeni otpustiti određeni broj radnika i da se usmjeravaju na svoje najvažnije proizvode.

Za startup Bossa Novu koja je počela s radom 2005. godine , ugovor s Walmartom je bio vrlo važan korak. Walmart je prvih 50 robota naručio još 2017. godine, a pretpostavlja se da će ovaj raskid ugovora utjecati na budućnost Bossa Nove, ali i zaposlenika u Walmartu.

Do ovakve promjene i odluke je došlu u jeku pandemije zbog čega se prodaja preorijentirala na online prostor, što je stvorilo mjesta za rad ljudskim radnicima. Ljudi mogu pakirati robu za isporuku, a pritom nemaju kontakta s kupcima.

No, ova promjena ne znači da Walmart završava svoj eksperiment s robotima. Naime, roboti tvrtke Tennant trebali bi stići u 599 Walmart trgovina, a služit će za čišćenje radnog prostora. Osim toga, testiraju se i strojevi koji bi trebali ubrzavati provjeru inventara i popis robe.

Uzevši sve navedeno u obzir, čini se da je sudbina ljudskih radnika i dalje neizvjesna, s obzirom na to da bi roboti koji brže pakiraju robu uskoro mogli zamijeniti ljude na tim radnim mjestima i nastaviti njihov posao bez odmora, bolovanja ili toplog obroka.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Ako pilot projekt bude uspješan, tvrtka Hyundai planira staviti DAL-e robota u svaki Hyundai i Kia prodajni salon.

Hi-tech

Robot nosi naziv Mobile Charging Robot, a nevjerojatno podsjeća na robota R2-D2 iz filmskog serijala Ratova zvijezda.

Hi-tech

U sljedećih nekoliko mjeseci robot Spot bi trebao dobiti i mehaničku ruku.

Hi-tech

Na ulicama Tunisa pojavio se policijski robot koji patrolira kako bi se uvjerio da građani te zemlje poštuju karantenu tijekom epidemije koronavirusa. Kada primijeti...

Oglašavanje