Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Wondershare Recoverit je odličan softver za vraćanje izgubljenih podataka [RECENZIJA]

Wondershare Recoverit je program za spašavanje podataka i vrlo je jednostavan za korištenje. Dostupan je kako za Windows okružje, tako i za MacOS uključujući i uređaje s novim M1 čipom. A pritom ima najveću stopu uspjeha u usporedbi s drugim sličnim alatima, koja iznosi čak 96%.

Svakodnevno baratamo s velikim brojem podataka i sasvim je uobičajeno da nešto od toga izgubimo. Slučajno obrisana fotka kućnog ljubimca ne predstavlja problem – takvih fotki ionako imamo na stotine – ali što ako ste izgubili podatke bitne za posao? Liječnički nalazi pacijenta u ozbiljnom zdravstvenom stanju, podaci o bankovnom računu ili različiti poslovni projekti ključni su za očuvanje života i poslovanje firmi. Gubici takvog opsega teško su nadoknadivi i mogu predstavljati ozbiljnu opasnost. Srećom, na tržištu postoje brojni alati koji mogu spasiti naizgled zauvijek izgubljene podatke, a kao što sam rekao, jedan od najboljih je Wondershare Recoverit.

Wondershare Recoverit
Početni zaslon

Riječ je o softveru koji postoji još od davne 2003. godine. Zahvaljujući višegodišnjem iskustvu i stalnim ulaganjima u istraživanje i razvoj, Wondershare Recoverit danas je pouzdan alat za spašavanje podataka s računala i često prvi izbor u ovakvim slučajevima. A pritom mislim na praktički sve moguće gubitke digitalnih zapisa koji mogu nastati: neispravan disk, oštećenje nastalo zloćudnim softverom, slučajno obrisani podaci i tako dalje.

Što sve može Wondershare Recoverit

Prije svega, treba se upoznati s mogućnostima ovog softvera. Njime se mogu vratiti različiti zapisi poput dokumenata, fotografija, glazbe, e-maila, videa i brojnih drugih. Zapravo, Recoverit se može pohvaliti s mogućnosti oporavka više od 1000 različitih tipova i formata podataka. S obzirom na broj podržanih formata, očito je da je dobar dio njih potpuno opskuran i koriste ga samo rijetki. Baš u tome je njegova snaga, jer će pomoći svima i bilo gdje, ma kakav problem s gubitkom podataka imali.

Wondershare Recoverit
Moguće je spasiti podatke s računala koje se ne može bootati

Nebitno je odakle te podatke izvlači, jer jednako dobro će odraditi posao na tvrdom disku računala, u košu za smeće, na vanjskim uređajima za pohranu, kao i na srušenom operativnom sustavu. Kada je ova posljednja opcija u pitanju, Recoverit možete podesiti po vrsti problema s računalom, bilo da je riječ o sustavu koji se ne može podići, ili se pojavio Blue odnosno Black Screen of Death. Ono što je posebno korisno u današnje vrijeme, sposoban je spasiti podatke iz pametnih telefona i digitalnih kamera.

Wondershare Recoverit
Bootabilni USB drive izradit ćete u tren oka

Još jedno bitno pitanje na koje se mora odgovoriti jest je li ovaj softver siguran. S obzirom na priličan broj problema sa sigurnosti zadnjih godina, teško će itko instalirati .exe datoteku na svoje računalo bez podizanja obrve. Zato ističem kako je Wondershare Recoverit potpuno siguran za preuzimanje sa službene stranice i s jamstvom 100% virus-free. Ovo je itekako značajan podatak za one kojima je kakav virus ili malware poharao računalo.

Kako se koristi Wondershare Recoverit

Već sam spomenuo u prvoj rečenici, ali ponovit ću opet: ovo je izvanredno jednostavan alat za korištenje. Već sam recenzirao neke druge programe ove kompanije, a neke koristim svakodnevno (Wondershare Filmora, konkretno). Svi se oni odlikuju jednostavnim i preglednim sučeljem, tako da ni ovaj program nije iznimka. Čim pokrenete program, ponudit će vam se lokacije na kojima želite početi s oporavkom. Na raspolaganju vam je vaš vlastiti tvrdi disk, a ispod toga vanjske memorije ukoliko su dostupne. Primijetite kako također možete izabrati koš za smeće, desktop ili specifičnu datoteku.

Više s Geek.hr: Wondershare PDFElement Pro [RECENZIJA]

U izborniku s lijeve strane izaberite o čemu je konkretno riječ: defaultno ste postavljeni na disk svog računala, ali odmah ispod toga su opcije za srušeni operativni sustav te dva načina oporavka video zapisa, temeljiti i brzi. Nakon što odabarete neku od opcija, potrebno je pokrenuti skeniranje pritiskom na dugme ‘Repair’. Program će potom analizirati lokaciju i to će učiniti potpuno samostalno, bez ikakvih dodatnih podešavanja. Teško je procijeniti i reći koliko skeniranje traje. Ono je različito za svako pojedino računalo jer ovisi o operativnom sustavu te količini skeniranih podataka. U svakom slučaju budite strpljivi, jer oporavak izgubljenih podataka nije jednostavan zadatak.

Jedna sigurnosna opaska za kraj pasusa: Wondershare Recoverit tražit će da podatke ne spremate u isti folder u kojem su originalno bili (desktop u mom slučaju), jer postoji mogućnost konflikta i brisanja starog zapisa, zbog čega će ga biti nemoguće spasiti.

Skeniranje desktopa

Najlakša i najbrža metoda skeniranja koju sam mogao napraviti jest skeniranje desktopa. Računalo intenzivno koristim za posao, a što zbog praktičnosti, što zbog lijenosti, puno podataka spremam na desktop kako bi bili brže dostupni. Posljedično, puno podataka brišem s njega, stoga je u mom slučaju ova opcija lakmus-papir kvalitete Wondershare Recoverit programa. Izabrao sam jednu fotku i jedan čitavi dokument, unutar kojeg su jedan .zip i jedan .mp4 zapis. Obrisao sam ih, a zatim pokrenuo softver za oporavak.

Wondershare Recoverit
Skeniranje može potrajati, zavisno od OS-a i količine podataka na računalu

Već na početku skeniranja program je prepoznao sve trenutno dostupne fajlove na desktopu. Pored kartice ‘File Location’ nalazi se vrlo korisna kartica ‘File Type’, gdje se može saznati koje se sve vrste zapisa nalaze u odabranoj datoteci. Sken je potrajao dvadesetak minuta, jer je desktop najkorišteniji folder na mom kompu. Rezultat je pokazao gotovo 200.000 različitih fajlova (prometno je kod mene, kažem vam), uz neke dodatne informacije koje uopće nisam tražio. Wondershare Recoverit je, naime, pronašao i neke probleme na SSD disku mog računala koji zahtijevaju pozornost.

Nakon skeniranja, podatke je moguće pregledati prije snimanja na disk

Pronašao sam podatke koje sam pola sata ranije obrisao, ali za to mi je trebalo dosta vremena. Wondershare Recoverit ne vraća originalno ime obrisanog zapisa, zbog čega postupak traženja može biti prilično škakljiv. Zbog toga preporučam da filtrirate potragu koliko je to moguće, tako što ćete izabrati format zapisa kojeg tražite. Maksimalno koristite mogućnost pretpregleda (‘Preview’), kako ne biste gubili puno vremena na oporavak zapisa koje uopće niste trebali. Ja sam tražio ono što sam obrisao, dakle .jpg, .zip i .mp4. Ako se ne sjećate u kojem su formatu bili vaši podaci, napravite si kavu i sendvič, pa tek onda u potragu.

Wondershare Recoverit
Softver je pronašao testne fajlove, kao i još 25 GB drugih, ranije obrisanih podataka

Wondershare Recoverit za neke od skeniranih dokumenata nije dopustio predpregled, nego sam ih prvo morao snimiti na disk. Skrećem pozornost kako ovakav način oporavka uzima puno vremena, ako ne znate što točno tražite.

KUPI WONDERSHARE RECOVERIT

Koliko košta ovaj softver

Ako niste sigurni je li ovo program za vas, možete ga isprobati u besplatnoj verziji, s tim da postoji ograničenje veličine podataka. Korištenjem besplatne inačice imat ćete potpuno funkcionalan softver, ali oporavit ćete maksimalno 100 MB. To je na pragu iskoristivosti, ali svejedno ćete dobiti dobar uvid u mogućnosti ovog softvera.

Ako se odlučite za kupnju, birat ćete između tri paketa: Essential, Standard i Premium. Razlikuju se mogućnostima i cijenom, a svaki je moguće kupiti kao mjesečnu pretplatu, godišnju pretplatu ili kao cjeloživotnu licencu. Neću ulaziti u detalje svakog paketa, to prepuštam vama na istraživanje. Fokusirat ću se na najisplativiju opciju, a to je Premium paket u cjeloživotnoj varijanti. Cijena mu je 159,99 dolara, a u to je uračunata cjeloživotna podrška i pristup svim opcijama i nadogradnjama dok ste živi. Čak štoviše, za taj novac dobit ćete dva računa Wondershare Recoverit, što znači da ga možete instalirati na još jedno računalo. Ilustracije radi, najjeftiniji je Essential paket s jednomjesečnom pretplatom i košta 59,99 dolara.

Prepručam cjeloživotni Premium paket ne samo što je najisplativiji, nego zato što po istom principu koristim njihov program Wondershare Filmora. Kupio sam ga prije tri godine u cjeloživtnom paketu i prezadovoljan sam njime. Nadogradnje su stalne i redovite, a korisnička podrška besprijekorna. Ako baratate s velikim količinama bitnih podataka, svakako razmislite o ovom programu.

Wondershare Recoverit
Neke stvari je bolje ne znati: Wondershare Recoverit je pronašao par Bad Sectors na mom disku
Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...