Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tutoriali

Xiaomi reboot problem i kako ga riješiti

Xiaomi je među najvećim proizvođačima pametnih telefona na svijetu. Nalazi se među top 3 proizvođača smartfona u svijetu, odmah uz gigante Samsung i Apple. Xiaomi pametni telefoni su među najpouzdanijima i najdugovječnijima uopće. Ali čak i ovako pouzdani smartfoni ponekad otkažu poslušnost, zbog čega ih njihovi vlasnici zamijene ili odnesu na servis. Xiaomi reboot problem je među najčešćim nedaćama koje ih pogode. Mobitel se u tom slučaju, naime, neprestano iznova pokreće, naizgled bez ikakve mogućnosti da vlasnik uređaja po tom pitanju nešto učini.

Već dugi niz godina koristim Xiaomi pametne telefone. Iz vlastitog iskustva mogu reći kako su kvalitetni, jer primjerice još uvijek imam potpuno ispravan Xiaomi Redmi Note 4X kupljen u proljeće 2017. godine. Svejedno sam tu i tamo naletio na pokoji problem, od kojih mi je upravo neprestani reboot bio najveći. Riječ je o slučaju kad se na mobitelu pojavi petlja neprestanog pokretanja, zbog koje se operativni sustav ne može do kraja podići. To mi se dogodilo s dva uređaja, Mi Note 3 i Mi 9. U oba sam slučaja samostalno riješio problem, bez odlaska u servis. Objasnit ću vam i opisati oba načina, kao i još neke koje nisam isprobao, ali znam da će pomoći.

Tko je zapravo Xiaomi

Xiaomi je po svim mjerilima mlada kompanija. Osnovani su 2010. godine i već su sljedeće godine predstavili svoj prvi pametni telefon. Odlučili su se distancirati od svih ostalih proizvođača koji koriste Android kao operativni sustav, pa su na temelju istog tog Androida izgradili vlastiti operativni sustav nazvan MIUI, kojeg koristimo i danas.

Xiaomi reboot problem
Xiaomi Mi 1 bio je prvi Xiaomi mobitel (Credit: Xiaomi)

Već 2014. godine su postali najprodavanija marka mobitela u Kini. Ovakav meteorski rast mogu zahvaliti pametnoj poslovnoj strategiji, koja je diktirala prodaju kvalitetnih uređaja uz minimalnu maržu. Istovremeno su svoje uređaje prodavali isključivo online, kako bi ukupni troškovi bili što manji. Na taj su način bili za značajnu marginu jeftiniji od konkurencije, koja obično nije bila niti tako kvalitetna.

Više od istog autora: Kako pronaći ukradeni ili izgubljeni mobitel?

Osim mobitela, Xiaomi proizvodi i prodaje brojne druge proizvode poput pametnih televizora, računalne opreme, robotskih usisavača, osvježivača zraka, sve do sunčanih naočala i olovki. Posljednja velika investicija su im električni automobili, u čiji razvoj ulažu milijardu dolara godišnje.

Na kojim mobitelima se može pojaviti Xiaomi reboot problem?

Ukratko, svi pametni telefoni koji za operativni sustav koriste MIUI može zadesiti neprestani reboot. A njih zaista nije malo. Tijekom vremena Xiaomi je diverzificirao svoju ponudu smartfona, kako bi pokrio sve tržišne segmente. Tako se pod imenom Xiaomi danas prodaju uređaji visoke klase. Redmi je nekad bila linija Xiaomi mobitela, a danas je samostalna kompanija koja prodaje mobitele nižeg do srednjeg ranga. Black Shark je Xiaomijeva gaming serija uređaja, namijenjena uskom tržišnom segmentu najzahtjevnijih korisnika. Tu je također i Poco, isprva namijenjen isključivo indijskom tržištu. Zbog fantastičnog omjera cijene i kvalitete, Poco se danas prodaje i na drugim tržištima uključujući i hrvatsko.

Ne zaboravimo i druge uređaje koji koriste prilagođenu verziju MIUI operativnog sustava. To su Xiaomi pametni satovi, tableti i pametni televizori. Na njima nije zabilježen Xiaomi reboot problem.

Saznaj više: Kako sakriti video i fotografije na mobitelu?

Problem se može pojaviti na sljedećim platformama:

  • Xiaomi mobiteli
  • Redmi mobiteli
  • Black Shark gaming mobiteli
  • Poco mobiteli

Xiaomi reboot problem može biti hardverski ili softverski. Ako je u pitanju ovo posljednje, tada obično pomaže neki oblik resetiranja uređaja. Ako je riječ o hardverskom problemu, on je najčešće povezan s baterijom ili je pak u pitanju dugme za uključivanje i isključivanje uređaja. Štogod da vam od navedenog pravi probleme, evo kako ćete ga riješiti.

Xiaomi reboot problem zbog softverske greške

Kod nekih se mobitela s vremena na vrijeme dogodi ovaj slučaj. Drugim riječima, svoj pametni telefon koristiš sasvim normalno, ali se tu i tamo sam od sebe resetira. Nekoliko je razloga za ovo, a svi su softverske prirode. U tom slučaju idi u postavke i provjeri imaš li zadnju verziju MIUI operativnog sustava. Za neke greške odgovoran je proizvođač i dogodi se da softver ima bug koji uzrokuje Xiaomi reboot problem. Svi proizvođači mobitela, pa tako i Xiaomi, vrlo brzo shvate da su napravili krivi korak i naprave zakrpu koju je potrebno što prije instalirati i tako riješiti stvar.

Aplikacije preuzete iz neprovjerenih izvora

Česte su situacije kad korisnici preuzmu sumnjiv softver na svoj pametni telefon. To obično budu aplikacije koje se moraju platiti, pa se netko umjesto kupnje preko Google Play Store servisa odluči skinuti apk iz neprovjerenih izvora. Takav apk obično sadržava malware, koji napravi dar-mar s operativnim sustavom. U tom je slučaju potrebno skenirati uređaj antivirusnim programom, a srećom na svom Xiaomi, Redmi, Poco ili Black Shark mobitelu već imaš jedan i to jako dobar. Renomirana antivirusna kompanija Avast razvila je sigurnosnu aplikaciju za sve Xiaomi mobitele, čije će skeniranje u potrazi za problemom biti dovoljno da se ukloni maliciozni softver.

Ako antivirusni program ipak ne uspije, tada treba pokrenuti mobitel u sigurnom načinu rada (Safe mode). Da bi se kod Xiaomi mobitela pristupilo u Safe mode, treba prilikom bootanja sačekati da se pojavi MIUI logo na zaslonu. Tada pritisni i drži dugme za smanjivanje tonova, nakon čega će uređaj ući u Safe mode. Operativni sustav će se uredno podići, a u donjem lijevom uglu pisat će ‘Safe mode’ ili ‘Siguran način rada’. U tom načinu aplikacije trećih strana ne rade, što ti omogućava da pronađeš datoteku u kojoj se nalazi nesretni apk i obrišeš ju.

Drugi način ulaska u Safe mode je tako da na prethodno isključenom mobitelu zajedno pritisneš i držiš dugme za uključivanje i tipku za pojačavanje tonova. Nakon nekoliko trenutaka pojavit će se izbornik. Kreći se po njemu pomoću tipki za tonove i izaberi opciju Safe mode. Potvrdi svoj izbor pritiskom na dugme za uključivanje, nakon čega će se podići operativni sustav u Safe mode načinu.

Xiaomi reboot problem zbog pregrijavanja

Ponekad je pregrijavanje mobitela dovoljan razlog za Xiaomi reboot problem. Postoje situacije kad je procesor odgovoran za prekomjerno zagrijavanje (Snapdragoni serije 8 su notorno poznati po tome) i u tom ćeš slučaju morati čekati da se pojavi softverska zakrpa. Imao sam takav slučaj s Mi 9, gdje se procesor jako grijao prilikom dužeg rada kamere ili prilikom igranja igara. Slična iskustva su bila s gotovo svakim mobitelom koji je imao Snapdragon čipove najvišeg ranga, a sve se rješavalo naknadnim nadogradnjama softvera. Također postoje situacije kad je neka aplikacija odgovorna za pregrijavanje i tada je najbolje riješiti je se.

Xiaomi reboot problem
Ponekad je dovoljno mobitel ostaviti par minuta na miru (Credit: author)

Ponekad je način korištenja odgovoran za suludo pregrijavanje mobitela, zbog kojeg se ovaj ponekad resetira. Tada je dovoljno mobitel ostaviti na miru nekoliko minuta, ili još bolje isključiti ga.

Xiaomi reboot problem riješi pritiskom na dugme za uključivanje

Ovaj način je jednostavan, a meni je pomogao riješiti vlastiti Xiaomi reboot problem, koji se pojavio na mom Xiaomi Mi 9. Mobitel se iz čista mira počeo resetirati, mada je prije toga ležao na radnom stolu isključenog ekrana. Iz meni nepoznatog razloga se našao u petlji ponovnog pokretanja. Baš u trenutku kad se trebao pojaviti početni zaslon, započelo bi ponovno podizanje operativnog sustava i tako unedogled. Bio je potpuno beskoristan.

xiaomi reboot problem
Brzo i više puta pritisni dugme za uključivanje (Credit: author)

Rješenje je zaista jednostavno: brzo i više puta pritisni dugme za uključivanje. Radi to neprestano pet do deset sekundi ili dok se tvoj mobitel ne prestane resetirati. U ovom slučaju izvor problema je očigledno samo dugme, koje se neprestano aktivira zbog čega mobitel zaglavi u neprestani restart. Nakon što se tvoj mobitel normalno uključi, prestani pritiskati dugme. Provjeri funkcionira li uređaj normalno, a svakako preporučam da ga opet resetiraš kako bi se uvjerio da je sve u redu. Xiaomi reboot problem sada je riješen. Ako ovaj trik nije upalio ne brini, nego isprobaj sljedeći korak.

Baterija može uzrokovati Xiaomi reboot problem

Još jedna hardverska komponenta koja izaziva Xiaomi reboot problem jest baterija. Mobitel iz nekog razloga ne dobije dovoljno energije za pokretanje operativnog sustava, koji zbog toga zaglavi u neprekidnoj petlji ponovnog pokretanja.

Xiaomi Reboot problem

Da bi se riješio problem, potrebno je isprazniti bateriju do kraja. Budući da je u konstatnom rebootu, ostavi ga tako dok potpuno ne ostane bez energije. Ili, ako ga ipak možeš barem isključiti, tada to učini i pričekaj da se baterija vremenom isprazni. Ovo je metoda koja će očigledno potrajati nekoliko dana, ali drugog načina nema. Kada baterija bude napokon potpuno prazna, priključi ju na punjač i napuni do kraja, ali pritom nemoj paliti mobitel. Tek kad baterija bude do kraja napunjena, uključi svoj mobitel.

Vraćanje na tvorničke postavke

Gore nabrojani pokušaji ne uspiju uvijek spasiti dan. Tada je preostalo vratiti mobitel na tvorničke postavke, čime će ponovno postati funkcionalan kao i prvog dana kad je uključen. Vraćanje na tvorničke postavke podrazumijeva da će sve informacije i svi podaci s mobitela biti obrisani, uključujući i onaj komad softvera koji je pravio probleme. Moj Mi Note 3 imao je baš takav problem: niti jedna ranije navedena metoda nije uspjela, zbog čega sam ga morao vratiti na tvorničke postavke.

Napominjem kako prije samog postupka trebaš napuniti bateriju, kako ne bi došlo do nepredviđenih problema. Budući da se zbog neprestanog resetiranja ne možeš ući u postavke uređaja, morat ćeš to učiniti malo drugačije.

Xiaomi Reboot problem

Prije nego se pojavi MIUI logo, istovremeno pritisni dugme za uključivanje i dugme za pojačavanje tonova. Nakon desetak sekundi pojavit će se izbornik. Kreći se po njemu pomoću tipki za tonove i izaberi opciju Wipe Data. Potvrdi svoj izbor pritiskom na dugme za uključivanje, a onda izaberi opciju Wipe All Data i potvrdi svoj izbor. Tvoj će se pametni telefon tada vratiti na originalne postavke u trenutku kada je prvi puta bio uključen, a Xiaomi reboot problem nije postojao.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tutoriali

U digitalnom dobu u kojem živimo, društvene mreže poput Facebooka postale su bitan alat za tvrtke i pojedince koji žele promovirati svoj brend, podijeliti...

Internet

Instagram je jedna od najvećih i najbrže rastućih društvenih mreža današnjice, platforma koja okuplja više od milijardu korisnika, zato ne iznenađuje činjenica kako je...

Tutoriali

Whatsapp je najkorištenija aplikacija za dopisivanje u svijetu. Trenutno je koristi čak dvije milijarde ljudi, što Whatsapp čini pravim Golijatom u usporedbi s konkurencijom....

Tutoriali

Jedan od osnovnih alata koje koristim na poslu je Microsoft Outlook. To je program koji je svoj put započeo kao email klijent, da bi...

Tech

Sredina je osmog mjeseca i ležiš na plaži. Sunce te nemilice prži i nakon petnaestak minuta na ručniku dosta ti je sunčanja. Vrijeme je...

Aplikacije i softver

Otkad su se pojavili pametni telefoni, postoji potreba sakriti određene dokumente na njima. Pritom je svejedno radi li se o povjerljivim poslovnim informacijama ili...

Aplikacije i softver

Ukloniti Gmail račun s mobitela nije teško, ali nije moguće ukloniti samo tu uslugu. Potrebno je uklanjanje cjelokupnog Google računa, što znači da ćete...

Tech

Windows Registry je Microsoft sustav za zapisivanje različitih vrijednosti samog Windows sustava, ali i aplikacija koje se instaliraju na sustav. To je zapravo konfiguracijski...