Pratite nas

Web & IT

Yodot Photo Recovery: jednostavno rješenje za probleme s digitalnim pamćenjem

Objavljeno

-

Malo o mukama digitalno sačuvanih uspomena.

Koliko često nešto pođe krivo dok prebacuješ fotke s USB-a ili s memorijske kartice iz kamere? A koliko često klikneš na “delete” kada je to sasvim neprimjereno, ili neželjeno? Koliko puta poželiš izbrisati nešto sa svog računala kako bi ostalo izvan dometa drugih, pa onda poželiš to vratiti? I, koliko često poželiš da su ti tvoji podaci zauvijek dostupni bez obzira na sve?

Izvrsno je što postoje programi koji mogu uletjeti u priču i spasiti stvar kada je baš gusto. Ponajviše pak, mrsko iskustvo neispravnog USB-a, USB-a koji je pokupio virus u nekoj kopirnici (!) ili na faksu, ili ono, slučajno brisanje velike količine fotki i videa koji zatim ne završe u Recycle Binu jer ih je previše i za otpad, nego budu izbrisani kompletno s diska zahvaljujući eto, brzim i nepromišljenim klikovima miša u par sekundi.

Onda slijedi hvatanje za glavu i – jao! Pa hajde, utješno je što postoje programi i aplikacije koji mogu oporaviti izgubljene ili izbrisane podatke, no često se radi o softveru koji je – ili preskup – ili ne vrijedi ni ono malo što se za nj traži. Tako da i to može završiti samo gomilanjem frustracija.

Sada je, konačno, istupio jedan program. To je Yodot Photo Recovery, aplikacija s, kako piše na web stranici, “temeljitim algoritmom za pretraživanje/skeniranje koja obavlja duboko skeniranje odabranog prostora za pohranu”, bilo da je riječ o tvrdom disku ili nekom drugom obliku pohrane, poput USB-a ili memorijske kartice. Za više informacija, možeš baciti oko i na Card Recovery, element koji sužava svoj opis na povrat podataka s memorijskih kartica i slično.

Izgleda da se ovdje zaista radi o sigurnom programu za oporavak izgubljenih ili izbrisanih podataka, fotografija, audio i video datoteka. Photo Recovery podržava dugi niz formata te locira i identificira različite tipove fotografija, računalnih slika i drugih grafičkih datoteka. Siguran je i user-friendly, odnosno jednostavan je za korištenje.

Na prvi pogled, nije mi se svidio vizualni identitet tvrtke ni ovog programa. Stranica mi se čini natrpana tekstom, i mogu reći da sam u početku bila skeptična, no nakon kušanja rada programa, mogu reći i da sam sada prilično zadovoljna. Osobito uzimajući u obzir cijenu; ponekad zaboravimo da se na tržištu nalaze i pravi dragulji, samo je potrebno malo prokopati do njih.

Naravno, od skupog programa mogu se očekivati ovakve performanse, no za nisku cijenu kakvu ima Yodot Photo Recovery, očekivali biste više kašljucanja, puno manje lociranih datoteka, loš preview ili nekakvo skrpano sučelje na kojemu rad nije intuitivan. Za 49,95 dolara (za Windows OS; verzija za Mac skuplja je za 10 dolara) ne biste očekivali tako jednostavan put do traženih rezultata. Naravno, performanse možete iskušati i u trial verziji.

Zašto je ovaj program najpametniji u ponudi?

Yodot Photo Recovery je program za oporavak izgubljenih fotografija i drugih datoteka multimedijskog sadržaja. Automatski identificira veličinu datoteke čak i kada se oporavljaju podaci iz sustava datoteka koji je nepoznat Windowsima, a oporavljene podatke klasificira tako da je vrlo jednostavno snaći se u moru podržanih formata. Podaci se klasificiraju po lokacijama, ali i po formatima pa ih je lako pretraživati i razlučiti između njih koje datoteke su one koje tražite. Također, program dozvoljava prethodan pregled izgubljenih i pronađenih datoteka, što može znatno uštedjeti vrijeme oporavka i vrlo je praktično.

Zašto je najsigurniji?

Program će te zaustaviti ako poželiš oporavljene podatke sačuvati na istom disku s kojeg ih oporavljaš. To se inače ne preporuča zato što može doći do prepisivanja preko drugih datoteka i podataka, što bi dovelo do većih problema s diskom u pitanju. Tako da, u Yodotu su se pobrinuli da i oni korisnici koji nisu vješti s ovim tipom programa niti znaju poleđinu njegova rada, mogu biti sigurni da u procesu neće nešto zeznuti.

Također, Yodot Photo Recovery radi u read-only načinu pa ne upisuje ni jedan bit ili komadić digitalne informacije na disk ili particiju s koje se oporavljaju podaci, zbog čega je postupak vrlo siguran te neće doći do slučajnog brisanja drugih podataka. To je vrlo pohvalno za ovako jeftin program, obzirom da obično niskobudžetni programi zeznu upravo na ovom aspektu, koji je vrlo važan.

Yodot Photo Recovery će vam uskočiti kada je potrebno oporaviti izbrisane ili izgubljene fotografije iz ispražnjenog Recycle Bina, s digitalnih kamera, memorijskih kartica, CF kartica, SD kartica, USB flash diskova, vanjskih tvrdih diskova i većine drugih uređaja za pohranu. Program će poslužiti u raznim situacijama gubitka datoteka ili podataka.

Da su se developeri potrudili oko ovog programa, svjedoči još par činjenica. Primjerice, s programom Yodot Photo Recovery sva skeniranja i pretrage koje obaviš možeš sačuvati na računalu, što znači da neće biti potrebno u više navrata skenirati jedan te isti pohrambeni prostor.

Jedino, kada želiš skenirati samo određenu datoteku ili dio diska, primjerice samo Recycle Bin, u potrazi za izgubljenim podacima – to neće biti moguće. S ovim programom može se skenirati samo čitava jedna particija, a to traje prilično dugo, nekoliko sati, stoga je svako novo skeniranje dugotrajno. No, upravo je iz tog razloga korisna ova prethodno spomenuta opcija zadržavanja odrađenih skenova.

Iako bi se po nazivu programa – Photo Recovery – dalo naslutiti da je riječ o aplikaciji koja oporavlja samo izbrisane/izgubljene fotografije, to nije sasvim točno. Situacija je bolja, odnosno, program može poslužiti i za oporavak drugih tipova multimedijskih podataka, poput glazbe, videa i slično.

Dapače, čini se da je Yodot Photo Recovery koristan za povrat bilo kojeg tipa izgubljenih podataka. I ne samo to, njegovi skenovi su, po mojem iskustvu, prilično obuhvatni i precizni. Osobno, uspjela sam povratiti sve fotografije koje sam izbrisala i iz samog Recycle Bina.

Korištenje programa je vrlo jednostavno i zahvalno, odvija se u nekoliko klasičnih koraka. Prvo, preuzmi i instaliraj besplatnu trial verziju aplikacije Yodot Photo Recovery. Preporuka je da se program instalira na drugu lokaciju, ne na isti disk koji planiraš pretražiti u potrazi za izgubljenim kako ne bi došlo do nezgodnih preklapanja i prijepisa. Drugo, pokreni program i odaberi između dvije ponuđene opcije: Lost Photo Recovery (za slučajeve slučajnog brisanja, slučajnog formatiranja memorijske kartice, odabira pogrešnih datoteka za brisanje i slično) ili Deleted Photo Recovery (medijske datoteke koje ne uspijevaš pronaći, datoteke koje su nestale prilikom prijenosa ili kopiranja, datoteke koje bi trebale biti tu negdje a nisu, i slično).

Zatim, odaberi disk ili lokaciju s koje želiš vratiti podatke (fotografije, audio ili video datoteke) te tip podataka koje želiš pretražiti (ja sam odabrala .jpeg, .jpg, i .png formate). Sa strane se može vidjeti indikator brzine kojom će softver pretražiti disk.

Četvrti korak preuzima sam program, te kreće u pretraživanje, odnosno skeniranje odabrane lokacije.

U petom koraku ćeš se zabaviti pretraživanjem dostavljenih rezultata, a ta je stvar vrlo olakšana jer je Yodot omogućio i opciju „previewa“ pa je lako pronaći upravo ono što se traži. Također, pregled se može obaviti na dva načina, po lokaciji ili po tipu datoteke. Ovdje je prikazan pregled po tipu datoteke odnosno po formatima:

I, posljednje što ostaje jest sačuvati ponovno nađene datoteke na disku, odnosno lokaciji različitoj od lokacije pretrage. Posljednji koraci dozvoljeni su tek nakon registracije, no skeniranje obavljeno unutar trial verzije programa može se naknadno iskoristiti za povrat izgubljenih podataka.

Yodot ima čitav niz programa (Yodot data recovery software) koji obavljaju manje ili više slične funkcije pa se u ponudi mogu pronaći i drugi softveri za oporavak multimedijskih datoteka, back-up i slično. Photo Recovery je nov program na tržištu, iza njega stoje godine rada i iskustva, što se jasno i vidi na ovom primjeru. Još jednom, tehnologija udovoljava potrebama korisnika, rješenja su sve inteligibilnija a ono što je nekad bilo izgubljeno sada je ponovno nađeno.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Web & IT

Nabavite Win 10 Pro jeftinije za samo 13.33 EUR na CDKeysales. Zalihe su ograničene!

Objavljeno

-

Objavio

Globalna pandemija korona virusa natjerala vas je da radite od kuće, a računalo koje koristite još uvijek je na Win 7 za kojeg je Microsoft ukinuo svu podršku i ažuriranja. Kako bi doskočili tom problemu potrebno je u najkraćem roku ažurirati računalo na noviji operativni sustav, u ovome slučaju Win 10. Da biste si to omogućili potrebno je kupiti odgovarajuću licencu i izvršiti nadogradnju.

Kupnja preko službenih kanala daleko je skupnja pa nerijetko stoji i preko 100€ po licenci. No, online trgovina CDKeysales bavi se isključivo prodajom licenci za softvere i razne igre, a na svojim stranicama nudi kupnju originalne licence za Win 10 Pro po cijeni od samo 16.66 €. Da to ne bi bilo sve, svim našim čitateljima geek.hr portala nude poseban popust od 20% uz pomoć kupona što cijenu spušta na samo 13.66 €. Kako bi ostvarili popust dovoljno je iskoristiti kupon GH20 prilikom kupnje licence. Osim licence za Win 10 Pro u ponudi su još:

Microsoft Windows 10 Pro OEM key po cijeni od 13.33€ uz korištenje koda GH20
Microsoft Windows 10 Home OEM CD KEY GLOBAL po cijeni od 11.7€ nakon popusta
Office2016 Professional Plus CD Key Global po cijeni od 25€ nakon popusta
Office2019 Professional Plus CD Key Global  po cijeni od 43.6€  nakon popusta

Nakon registracije mailom, preko Google ili Facebook računa, kliknut ćete na Buy Now pored proizvoda kojeg odaberete i otvorit će vam se novi prozor. U novom ćete prozoru unijeti promotivni kod, cijena će se korigirati prema unesenom kodu te će te nakon toga odabrati način plaćanja. Možete koristiti Visa karticu, Paypal, Mint, Neosurf, Alipay ili Bitcoin način plaćanja, a idući korak je prihvaćanje plaćanja i isporuka licence.

Kako aktivirati Win 10?

Prvi način je da ovisno o tipu licence otvorite Settings->System-> Information ->Change product key or upgrade Windows version ->Change product key. Ili da skinete Windows 10 Pro i klasično instalirate, te nakon instalacije otvorite Control Panel-> System-> te kliknete na Change Product Key i unesete ključ licence koji ste kupili na CDKeysales.com te zatim aktivirate.

Nemojte propustiti priliku da vrlo povoljno osposobite svoje računalo kako vaš posao ne bi trpio. Nažalost, količina je licencnih ključeva u prodaji vrlo ograničena, tako da će najbrži najbolje iskoristiti ovaj popust. Jednako tako, za sve nedoumice ili pitanja, na CDKeysales.com stranici postoji korisnička podrška kroz live chat ili mailom. Ako vam nešto nije jasno, možete kontaktirati direktno korisničku podršku i riješiti sva pitanja koja vas muče. Požurite i iskoristite ovu idealnu priliku!

Nastavi čitati

Web & IT

Ukidaju se prvotravanjske šale

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Ove godine velike IT firme neće objavljivati svoje prvotravanjske šale na društvenim mrežama.

Prethodnih godina Nokia, Microsoft, Google i puno drugih tvrtki nasmijavale su nas svojim zanimljivim prvotravanjskim šalama.

Izgleda da ove godine neće biti “aprililili”…

S obzirom na to da je koronavirus paralizirao veći dio svijeta, zamrznuo poslove i ljude poslao na rad od kuće, Google je odlučio ukinuti sve što se tiče prvotravanjskih šala. “Tijekom uobičajenih vremena prvotravanjske šale su naša tradicija i naše vrijeme kad slavimo to što smo nekonvencionalna tvrtka“, objavila je direktorica marketinga Google tvrtke Lorraine Twohill. “Ove godine to ćemo prekinuti, kako bi odali poštovanje svim onima, koji se bore protiv COVID-19 pandemije“.

Direktorica je objasnila da je prioritet tvrtke u ovom trenutku pomoć svima, koji su u borbi protiv koronavirusa, kao i da je najpametnije da prvotravanjske šale sačuvaju za sljedeći travanj, kad će pokazati koliko dovitljivi mogu biti kad su ovakve stvari u pitanju.

Twohill je iskoristila ovu priliku da istovremeno najavi pauziranje prvotravanjskih šala, ali i da kaže zaposlenima da ih ni sami ne prakticiraju u ime tvrtke i da prekinu rad na svom dijelu prvotravanjskih projekata, jer je Google poznat po velikom broju šala, koje ispucava tijekom dana na različitim platformama i u različitim proizvodima, koje ima.

I druge velike IT i tehnološke tvrtke ili su već najavile ili razmišljaju o ukidanju svojih prvotravanjskih šala, koje bi ove godine mogle biti previše za neke korisnike.

Nastavi čitati

Web & IT

Najpopularniji site za odrasle otključao premium usluge svima

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pornhub

Najpopularniji site za odrasle, Pornhub, iznenadio je mnoge kad je prije nekoliko tjedana u Italiji otključao Premium sadržaj za sve zbog koronavirusa.

Tada su se mnogi sjetili VPN mogućnosti i podešavali ih na Italiju kako bi mogli uživati u ovom sadržaju, ali sad to više nije potrebno.

Od sada Premium sadržaj svih rubrika, što znači i Full HD video otključan je svima, bez obzira na to gdje se nalazili. Od 24. ožujka svi korisnici imaju mogućnost prijaviti se na posebnom dijelu popularne stranice #StayHomeHub i gledati Premium sadržaje sljedećih 30 dana.

“Skoro milijardu ljudi je u zatvorenom prostoru širom svijeta zbog koronavirusa. Važno je da pružimo ruku i ugodan način da im vrijeme brže prođe”, izjavio je jedan od predsjednika PornHub sitea Corey Price. On je objasnio i to da će tako ljudi širom svijeta imati dodatan motiv da ostanu kod kuće.

Ova platforma za zabavu odraslih i financijski i materijalno pomaže u borbi protiv koronavirusa i već je uplaćena velika svota za Talijane i njihov zdravstveni sustav.

Nastavi čitati

Preporučeno