Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Yodot Photo Recovery: jednostavno rješenje za probleme s digitalnim pamćenjem

Malo o mukama digitalno sačuvanih uspomena.

Koliko često nešto pođe krivo dok prebacuješ fotke s USB-a ili s memorijske kartice iz kamere? A koliko često klikneš na “delete” kada je to sasvim neprimjereno, ili neželjeno? Koliko puta poželiš izbrisati nešto sa svog računala kako bi ostalo izvan dometa drugih, pa onda poželiš to vratiti? I, koliko često poželiš da su ti tvoji podaci zauvijek dostupni bez obzira na sve?

Izvrsno je što postoje programi koji mogu uletjeti u priču i spasiti stvar kada je baš gusto. Ponajviše pak, mrsko iskustvo neispravnog USB-a, USB-a koji je pokupio virus u nekoj kopirnici (!) ili na faksu, ili ono, slučajno brisanje velike količine fotki i videa koji zatim ne završe u Recycle Binu jer ih je previše i za otpad, nego budu izbrisani kompletno s diska zahvaljujući eto, brzim i nepromišljenim klikovima miša u par sekundi.

Onda slijedi hvatanje za glavu i – jao! Pa hajde, utješno je što postoje programi i aplikacije koji mogu oporaviti izgubljene ili izbrisane podatke, no često se radi o softveru koji je – ili preskup – ili ne vrijedi ni ono malo što se za nj traži. Tako da i to može završiti samo gomilanjem frustracija.

Sada je, konačno, istupio jedan program. To je Yodot Photo Recovery, aplikacija s, kako piše na web stranici, “temeljitim algoritmom za pretraživanje/skeniranje koja obavlja duboko skeniranje odabranog prostora za pohranu”, bilo da je riječ o tvrdom disku ili nekom drugom obliku pohrane, poput USB-a ili memorijske kartice. Za više informacija, možeš baciti oko i na Card Recovery, element koji sužava svoj opis na povrat podataka s memorijskih kartica i slično.

Izgleda da se ovdje zaista radi o sigurnom programu za oporavak izgubljenih ili izbrisanih podataka, fotografija, audio i video datoteka. Photo Recovery podržava dugi niz formata te locira i identificira različite tipove fotografija, računalnih slika i drugih grafičkih datoteka. Siguran je i user-friendly, odnosno jednostavan je za korištenje.

Na prvi pogled, nije mi se svidio vizualni identitet tvrtke ni ovog programa. Stranica mi se čini natrpana tekstom, i mogu reći da sam u početku bila skeptična, no nakon kušanja rada programa, mogu reći i da sam sada prilično zadovoljna. Osobito uzimajući u obzir cijenu; ponekad zaboravimo da se na tržištu nalaze i pravi dragulji, samo je potrebno malo prokopati do njih.

Naravno, od skupog programa mogu se očekivati ovakve performanse, no za nisku cijenu kakvu ima Yodot Photo Recovery, očekivali biste više kašljucanja, puno manje lociranih datoteka, loš preview ili nekakvo skrpano sučelje na kojemu rad nije intuitivan. Za 49,95 dolara (za Windows OS; verzija za Mac skuplja je za 10 dolara) ne biste očekivali tako jednostavan put do traženih rezultata. Naravno, performanse možete iskušati i u trial verziji.

Zašto je ovaj program najpametniji u ponudi?

Yodot Photo Recovery je program za oporavak izgubljenih fotografija i drugih datoteka multimedijskog sadržaja. Automatski identificira veličinu datoteke čak i kada se oporavljaju podaci iz sustava datoteka koji je nepoznat Windowsima, a oporavljene podatke klasificira tako da je vrlo jednostavno snaći se u moru podržanih formata. Podaci se klasificiraju po lokacijama, ali i po formatima pa ih je lako pretraživati i razlučiti između njih koje datoteke su one koje tražite. Također, program dozvoljava prethodan pregled izgubljenih i pronađenih datoteka, što može znatno uštedjeti vrijeme oporavka i vrlo je praktično.

Zašto je najsigurniji?

Program će te zaustaviti ako poželiš oporavljene podatke sačuvati na istom disku s kojeg ih oporavljaš. To se inače ne preporuča zato što može doći do prepisivanja preko drugih datoteka i podataka, što bi dovelo do većih problema s diskom u pitanju. Tako da, u Yodotu su se pobrinuli da i oni korisnici koji nisu vješti s ovim tipom programa niti znaju poleđinu njegova rada, mogu biti sigurni da u procesu neće nešto zeznuti.

Također, Yodot Photo Recovery radi u read-only načinu pa ne upisuje ni jedan bit ili komadić digitalne informacije na disk ili particiju s koje se oporavljaju podaci, zbog čega je postupak vrlo siguran te neće doći do slučajnog brisanja drugih podataka. To je vrlo pohvalno za ovako jeftin program, obzirom da obično niskobudžetni programi zeznu upravo na ovom aspektu, koji je vrlo važan.

Yodot Photo Recovery će vam uskočiti kada je potrebno oporaviti izbrisane ili izgubljene fotografije iz ispražnjenog Recycle Bina, s digitalnih kamera, memorijskih kartica, CF kartica, SD kartica, USB flash diskova, vanjskih tvrdih diskova i većine drugih uređaja za pohranu. Program će poslužiti u raznim situacijama gubitka datoteka ili podataka.

Da su se developeri potrudili oko ovog programa, svjedoči još par činjenica. Primjerice, s programom Yodot Photo Recovery sva skeniranja i pretrage koje obaviš možeš sačuvati na računalu, što znači da neće biti potrebno u više navrata skenirati jedan te isti pohrambeni prostor.

Jedino, kada želiš skenirati samo određenu datoteku ili dio diska, primjerice samo Recycle Bin, u potrazi za izgubljenim podacima – to neće biti moguće. S ovim programom može se skenirati samo čitava jedna particija, a to traje prilično dugo, nekoliko sati, stoga je svako novo skeniranje dugotrajno. No, upravo je iz tog razloga korisna ova prethodno spomenuta opcija zadržavanja odrađenih skenova.

Iako bi se po nazivu programa – Photo Recovery – dalo naslutiti da je riječ o aplikaciji koja oporavlja samo izbrisane/izgubljene fotografije, to nije sasvim točno. Situacija je bolja, odnosno, program može poslužiti i za oporavak drugih tipova multimedijskih podataka, poput glazbe, videa i slično.

Dapače, čini se da je Yodot Photo Recovery koristan za povrat bilo kojeg tipa izgubljenih podataka. I ne samo to, njegovi skenovi su, po mojem iskustvu, prilično obuhvatni i precizni. Osobno, uspjela sam povratiti sve fotografije koje sam izbrisala i iz samog Recycle Bina.

Korištenje programa je vrlo jednostavno i zahvalno, odvija se u nekoliko klasičnih koraka. Prvo, preuzmi i instaliraj besplatnu trial verziju aplikacije Yodot Photo Recovery. Preporuka je da se program instalira na drugu lokaciju, ne na isti disk koji planiraš pretražiti u potrazi za izgubljenim kako ne bi došlo do nezgodnih preklapanja i prijepisa. Drugo, pokreni program i odaberi između dvije ponuđene opcije: Lost Photo Recovery (za slučajeve slučajnog brisanja, slučajnog formatiranja memorijske kartice, odabira pogrešnih datoteka za brisanje i slično) ili Deleted Photo Recovery (medijske datoteke koje ne uspijevaš pronaći, datoteke koje su nestale prilikom prijenosa ili kopiranja, datoteke koje bi trebale biti tu negdje a nisu, i slično).

Zatim, odaberi disk ili lokaciju s koje želiš vratiti podatke (fotografije, audio ili video datoteke) te tip podataka koje želiš pretražiti (ja sam odabrala .jpeg, .jpg, i .png formate). Sa strane se može vidjeti indikator brzine kojom će softver pretražiti disk.

Četvrti korak preuzima sam program, te kreće u pretraživanje, odnosno skeniranje odabrane lokacije.

U petom koraku ćeš se zabaviti pretraživanjem dostavljenih rezultata, a ta je stvar vrlo olakšana jer je Yodot omogućio i opciju „previewa“ pa je lako pronaći upravo ono što se traži. Također, pregled se može obaviti na dva načina, po lokaciji ili po tipu datoteke. Ovdje je prikazan pregled po tipu datoteke odnosno po formatima:

I, posljednje što ostaje jest sačuvati ponovno nađene datoteke na disku, odnosno lokaciji različitoj od lokacije pretrage. Posljednji koraci dozvoljeni su tek nakon registracije, no skeniranje obavljeno unutar trial verzije programa može se naknadno iskoristiti za povrat izgubljenih podataka.

Yodot ima čitav niz programa (Yodot data recovery software) koji obavljaju manje ili više slične funkcije pa se u ponudi mogu pronaći i drugi softveri za oporavak multimedijskih datoteka, back-up i slično. Photo Recovery je nov program na tržištu, iza njega stoje godine rada i iskustva, što se jasno i vidi na ovom primjeru. Još jednom, tehnologija udovoljava potrebama korisnika, rješenja su sve inteligibilnija a ono što je nekad bilo izgubljeno sada je ponovno nađeno.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Jeste li slučajno izbrisali važne podatke s USB-a i sad očajavate? Očaju nema mjesta, jer rješenje za ovakvu situaciju postoji i udaljeno je tek...