Pratite nas

Web & IT

Yodot Photo Recovery: jednostavno rješenje za probleme s digitalnim pamćenjem

Objavljeno

-


Malo o mukama digitalno sačuvanih uspomena.

Koliko često nešto pođe krivo dok prebacuješ fotke s USB-a ili s memorijske kartice iz kamere? A koliko često klikneš na “delete” kada je to sasvim neprimjereno, ili neželjeno? Koliko puta poželiš izbrisati nešto sa svog računala kako bi ostalo izvan dometa drugih, pa onda poželiš to vratiti? I, koliko često poželiš da su ti tvoji podaci zauvijek dostupni bez obzira na sve?

Izvrsno je što postoje programi koji mogu uletjeti u priču i spasiti stvar kada je baš gusto. Ponajviše pak, mrsko iskustvo neispravnog USB-a, USB-a koji je pokupio virus u nekoj kopirnici (!) ili na faksu, ili ono, slučajno brisanje velike količine fotki i videa koji zatim ne završe u Recycle Binu jer ih je previše i za otpad, nego budu izbrisani kompletno s diska zahvaljujući eto, brzim i nepromišljenim klikovima miša u par sekundi.

Onda slijedi hvatanje za glavu i – jao! Pa hajde, utješno je što postoje programi i aplikacije koji mogu oporaviti izgubljene ili izbrisane podatke, no često se radi o softveru koji je – ili preskup – ili ne vrijedi ni ono malo što se za nj traži. Tako da i to može završiti samo gomilanjem frustracija.

Sada je, konačno, istupio jedan program. To je Yodot Photo Recovery, aplikacija s, kako piše na web stranici, “temeljitim algoritmom za pretraživanje/skeniranje koja obavlja duboko skeniranje odabranog prostora za pohranu”, bilo da je riječ o tvrdom disku ili nekom drugom obliku pohrane, poput USB-a ili memorijske kartice. Za više informacija, možeš baciti oko i na Card Recovery, element koji sužava svoj opis na povrat podataka s memorijskih kartica i slično.

Izgleda da se ovdje zaista radi o sigurnom programu za oporavak izgubljenih ili izbrisanih podataka, fotografija, audio i video datoteka. Photo Recovery podržava dugi niz formata te locira i identificira različite tipove fotografija, računalnih slika i drugih grafičkih datoteka. Siguran je i user-friendly, odnosno jednostavan je za korištenje.

Na prvi pogled, nije mi se svidio vizualni identitet tvrtke ni ovog programa. Stranica mi se čini natrpana tekstom, i mogu reći da sam u početku bila skeptična, no nakon kušanja rada programa, mogu reći i da sam sada prilično zadovoljna. Osobito uzimajući u obzir cijenu; ponekad zaboravimo da se na tržištu nalaze i pravi dragulji, samo je potrebno malo prokopati do njih.

Naravno, od skupog programa mogu se očekivati ovakve performanse, no za nisku cijenu kakvu ima Yodot Photo Recovery, očekivali biste više kašljucanja, puno manje lociranih datoteka, loš preview ili nekakvo skrpano sučelje na kojemu rad nije intuitivan. Za 49,95 dolara (za Windows OS; verzija za Mac skuplja je za 10 dolara) ne biste očekivali tako jednostavan put do traženih rezultata. Naravno, performanse možete iskušati i u trial verziji.

Zašto je ovaj program najpametniji u ponudi?

Yodot Photo Recovery je program za oporavak izgubljenih fotografija i drugih datoteka multimedijskog sadržaja. Automatski identificira veličinu datoteke čak i kada se oporavljaju podaci iz sustava datoteka koji je nepoznat Windowsima, a oporavljene podatke klasificira tako da je vrlo jednostavno snaći se u moru podržanih formata. Podaci se klasificiraju po lokacijama, ali i po formatima pa ih je lako pretraživati i razlučiti između njih koje datoteke su one koje tražite. Također, program dozvoljava prethodan pregled izgubljenih i pronađenih datoteka, što može znatno uštedjeti vrijeme oporavka i vrlo je praktično.

Zašto je najsigurniji?

Program će te zaustaviti ako poželiš oporavljene podatke sačuvati na istom disku s kojeg ih oporavljaš. To se inače ne preporuča zato što može doći do prepisivanja preko drugih datoteka i podataka, što bi dovelo do većih problema s diskom u pitanju. Tako da, u Yodotu su se pobrinuli da i oni korisnici koji nisu vješti s ovim tipom programa niti znaju poleđinu njegova rada, mogu biti sigurni da u procesu neće nešto zeznuti.

Također, Yodot Photo Recovery radi u read-only načinu pa ne upisuje ni jedan bit ili komadić digitalne informacije na disk ili particiju s koje se oporavljaju podaci, zbog čega je postupak vrlo siguran te neće doći do slučajnog brisanja drugih podataka. To je vrlo pohvalno za ovako jeftin program, obzirom da obično niskobudžetni programi zeznu upravo na ovom aspektu, koji je vrlo važan.

Yodot Photo Recovery će vam uskočiti kada je potrebno oporaviti izbrisane ili izgubljene fotografije iz ispražnjenog Recycle Bina, s digitalnih kamera, memorijskih kartica, CF kartica, SD kartica, USB flash diskova, vanjskih tvrdih diskova i većine drugih uređaja za pohranu. Program će poslužiti u raznim situacijama gubitka datoteka ili podataka.

Da su se developeri potrudili oko ovog programa, svjedoči još par činjenica. Primjerice, s programom Yodot Photo Recovery sva skeniranja i pretrage koje obaviš možeš sačuvati na računalu, što znači da neće biti potrebno u više navrata skenirati jedan te isti pohrambeni prostor.

Jedino, kada želiš skenirati samo određenu datoteku ili dio diska, primjerice samo Recycle Bin, u potrazi za izgubljenim podacima – to neće biti moguće. S ovim programom može se skenirati samo čitava jedna particija, a to traje prilično dugo, nekoliko sati, stoga je svako novo skeniranje dugotrajno. No, upravo je iz tog razloga korisna ova prethodno spomenuta opcija zadržavanja odrađenih skenova.

Iako bi se po nazivu programa – Photo Recovery – dalo naslutiti da je riječ o aplikaciji koja oporavlja samo izbrisane/izgubljene fotografije, to nije sasvim točno. Situacija je bolja, odnosno, program može poslužiti i za oporavak drugih tipova multimedijskih podataka, poput glazbe, videa i slično.

Dapače, čini se da je Yodot Photo Recovery koristan za povrat bilo kojeg tipa izgubljenih podataka. I ne samo to, njegovi skenovi su, po mojem iskustvu, prilično obuhvatni i precizni. Osobno, uspjela sam povratiti sve fotografije koje sam izbrisala i iz samog Recycle Bina.

Korištenje programa je vrlo jednostavno i zahvalno, odvija se u nekoliko klasičnih koraka. Prvo, preuzmi i instaliraj besplatnu trial verziju aplikacije Yodot Photo Recovery. Preporuka je da se program instalira na drugu lokaciju, ne na isti disk koji planiraš pretražiti u potrazi za izgubljenim kako ne bi došlo do nezgodnih preklapanja i prijepisa. Drugo, pokreni program i odaberi između dvije ponuđene opcije: Lost Photo Recovery (za slučajeve slučajnog brisanja, slučajnog formatiranja memorijske kartice, odabira pogrešnih datoteka za brisanje i slično) ili Deleted Photo Recovery (medijske datoteke koje ne uspijevaš pronaći, datoteke koje su nestale prilikom prijenosa ili kopiranja, datoteke koje bi trebale biti tu negdje a nisu, i slično).

Zatim, odaberi disk ili lokaciju s koje želiš vratiti podatke (fotografije, audio ili video datoteke) te tip podataka koje želiš pretražiti (ja sam odabrala .jpeg, .jpg, i .png formate). Sa strane se može vidjeti indikator brzine kojom će softver pretražiti disk.

Četvrti korak preuzima sam program, te kreće u pretraživanje, odnosno skeniranje odabrane lokacije.

U petom koraku ćeš se zabaviti pretraživanjem dostavljenih rezultata, a ta je stvar vrlo olakšana jer je Yodot omogućio i opciju „previewa“ pa je lako pronaći upravo ono što se traži. Također, pregled se može obaviti na dva načina, po lokaciji ili po tipu datoteke. Ovdje je prikazan pregled po tipu datoteke odnosno po formatima:

I, posljednje što ostaje jest sačuvati ponovno nađene datoteke na disku, odnosno lokaciji različitoj od lokacije pretrage. Posljednji koraci dozvoljeni su tek nakon registracije, no skeniranje obavljeno unutar trial verzije programa može se naknadno iskoristiti za povrat izgubljenih podataka.

Yodot ima čitav niz programa (Yodot data recovery software) koji obavljaju manje ili više slične funkcije pa se u ponudi mogu pronaći i drugi softveri za oporavak multimedijskih datoteka, back-up i slično. Photo Recovery je nov program na tržištu, iza njega stoje godine rada i iskustva, što se jasno i vidi na ovom primjeru. Još jednom, tehnologija udovoljava potrebama korisnika, rješenja su sve inteligibilnija a ono što je nekad bilo izgubljeno sada je ponovno nađeno.


Nastavi čitati
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Web & IT

Instagram Direct Messages postaju dostupne i na webu

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Instagram napokon donosi direct messages (izravne poruke) na web. Od danas, mali postotak globalnih korisnika platforme moći će pristupiti svojim DM-ovima na Instagramovoj web stranici. Smatra se kako će ovaj potez biti iznimno koristan za tvrtke, influencere i sve druge koji šalju puno DM-ova, a osim toga svakako će upotpuniti iskustvo korištenja ove platforme na različitim uređajima. Današnji program predstavljen je samo kao test, tvrde iz tvrtke, a više detalja o potencijalnom trajnom uvođenju ove opcije znat ćemo u budućnosti.

Slanje direktnih poruka uglavnom će izgledati isto putem preglednika i na mobilnom uređaju. Moguće je stvoriti nove grupe ili započeti chat bilo sa stranice profila korisnika ili DM-a. Dvostrukim dodirom (klikom) je moguće lajkati poruku, podijeliti sliku ili vidjeti ukupan broj nepročitanih poruka. Ako ova opcija zaživi, moći ćete primati DM obavijesti sa svog stolnog računala ako u svom pregledniku omogućite obavijesti za cijelu Instagram stranicu.

Iz Instagrama najavljuju kako ovo nije jedini test ovakve prirode, te da će nastaviti testirati ovu opciju do daljnjeg.

Nastavi čitati

Web & IT

Facebook će zabraniti ‘deepfakeove’, ne i parodične video snimke

Objavljeno

-

Objavio

Facebook će zabraniti ‘deepfakeove’ odnosno video snimke izmijenjene pomoću umjetne inteligencije kojom su zamijenjena lica ili promijenjene riječi koje izgovara neka osoba, objavila je ta društvena mreža.

U odluci objavljenoj na blogu, Facebook navodi da će ukloniti video snimke koje su izmijenjene na način da to nije očito, zbog čega mogu obmanuti korisnike interneta kada je riječ o izjavama neke osobe, a koje se izrađuje pomoću umjetne inteligencije koja “miješa, zamjenjuje ili dodaje” neki sadržaj u video kao da je “autentičan”.

Odluka se ne odnosi na “parodičan ili satiričan sadržaj” ili na video snimke koje su montirane tako da su izostavljene riječi ili im je promijenjen redoslijed, precizira potpredsjednica Facebooka, Monika Bickert.

Facebook će također nastaviti uklanjati audiovizualni sadržaj koji krši “standarde zajednice” i jako smanjiti broj pratitelja onih sadržaja koje vanjski kontrolori s kojima surađuje, kao što je AFP, označe kao lažne.

Facebook je 2016. pokrenuo program provjere istinitosti sadržaja koji se objavljuje na njegovim stranicama i na Instagramu u suradnji s vanjskim kontrolorima (Third party fact-checking) u kojem sudjeluje šezdesetak medija širom svijeta.

Nastavi čitati

Web & IT

Win 7 ukida korisničku podršku, no BZfuture nudi povoljno rješenje

Objavljeno

-

Objavio

Ako vam je računalo još uvijek na Windows 7 operativnom sustavu, od 14. siječnja 2020. više nećete moći primati sigurnosna ažuriranja, najavljuju iz Microsofta. Stoga je neophodna nadogradnja na noviji operativni sustav (primjerice Windows 10) kako biste si osigurali da su vam svi podaci sigurni. Jednako tako, ukida se i korisnička podrška za Win 7.

Za većinu korisnika Win 7 operativnog sustava najpametnije bi bilo preći na najnoviji Win 10. No, kako je nadogradnja softvera poprilično skupa zbog kupovanja licence, te nerijetko prelazi i $100 preporučamo vam servis BZFuture. Preko ovog servisa možete ključ za Win 10 dobiti potpuno besplatno.

banner(8)

BZFuture platforma specijalizirana je za prodaju originalnih službenih softvera i dodataka za računalne igre. Cijena Kaspersky, Avast ili McAffea, kako i AOMEI Backuppera, MiniToola ili pak ShadowMakera mnogo je niža od onih koje se prodaju na službenim stranicama tih softvera. Bez obzira na to koji paket antivirusnog programa ili sigurnosnog softvera odabrali, ključ za Win 10 Pro dobit će potpuno besplatno, a bilo koji od kompleta možete kupiti ovdje.

picture

McAfee Antivirus 1 PC 1 YEAR Global + FREE Windows 10 Pro OEM key  Cijena: 13.99 EUR Kupite ovdje!
Kaspersky Internet Security 1 PC 6 Months Global Key + FREE Windows 10 Pro OEM key  Cijena: 15.30 EUR Kupite ovdje!
Avast Internet Security 1 PC 1 Year Key Global + FREE Windows 10 Pro OEM key  Cijena: 17.99 EUR Kupite ovdje!
AOMEI Partition Assistant Professional 8.5 Edition Key Global + FREE Windows 10 Pro OEM key  Price: 16.99 EUR Kupite ovdje!
MiniTool ShadowMaker Pro 3.1 Standard CD Key Global + FREE Windows 10 Pro OEM key  Price: 19.59 EUR Kupite ovdje!

price comparation
  • Otiđite na BZfuture new year sale i odaberite proizvod koji vam najviše odgovara te potom otvorite korisnički račun (možete koristiti i logiranje preko društvenih mreža)
  • Artikl koji trebate ubacite u košaricu, zajedno sa ključem za licencu Win 10
  • Vaš artikl trebao bi biti označen cijenom $0,00. Kliknite Submit Order
  • Načini plaćanja su PayPal, FasterPay, Mint, kreditna kartica i drugi.
  • Nakon što je plaćanje procesuirano, svoj ključ ćete dobiti na e-mail, ili kliknete User Center
订单图

Za slučaj tehničkih problema prije ili poslje kupnje, tu je korisnička služba koja je dostupna 24/7. Do njih se može doći direktno preko BZFuture.com, ili e-mailom service@bzfuture.com.

Osim licenci za softvere, BZFuture prodaje i dodatke za gejming.

Nastavi čitati

Preporučeno