Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geek

YouTube zabranio dezinformacije o cjepivu i ažurirao svoja pravila o medicinskim dezinformacijama

Foto: Pixabay

Antivakseri na internetu gube veliku i važnu platformu na kojoj su do sada uspješno objavljivali svoj sadržaj.

YouTube je u srijedu najavio veliko ažuriranje svoje politike o medicinskim dezinformacijama prema kojoj će platforma u vlasništvu Googlea zabraniti sve vrste opasnih sadržaja usmjerenih protiv cijepljenja, prenosi Mashable.

Kao rezultat ažuriranja pravila, YouTube je zabranio pristup svojim uslugama istaknutim antivakserima, kao što su Joseph Mercola i Robert F. Kennedy mlađi.

Ranije ove godine, Centar za borbu protiv digitalne mržnje i Anti-Vax Watch objavili su izvještaj u kojem se detaljno opisuje kako je samo 12 istaknutih antivaksera odgovorno za oko 65 posto “sadržaja protiv cjepiva” na globalnim platformama, poput Facebooka i Twittera.

“Primijetili smo da se lažne tvrdnje o cjepivu protiv koronavirusa prelijevaju u dezinformacije o cjepivima općenito, a sada ćemo završiti posao koji smo započeli sa zabranom dezinformacija koje su se odnosile na cjepivo protiv COVID-19”, navodi YouTube u priopćenju.

YouTube novim pravilima zabranjuje: “Sadržaj koji lažno tvrdi da su odobrena cjepiva opasna i da uzrokuju kronične posljedice po zdravlje”. Platforma također više neće dopuštati lažne tvrdnje o cjepivima i dezinformacije koje se odnose na tvari koje se nalaze u cjepivima.

Nova politika izričito spominje neke dugogodišnje neistine unutar pokreta antivaksera koje se odnose na tvrdnje da cjepiva sadrže uređaje kojima bi se moglo pratiti ljude ili da uzrokuju autizam,rak ili neplodnost. Video platforma je navela da je radila s “lokalnim i međunarodnim zdravstvenim organizacijama i stručnjacima” na stvaranju ovih novih pravila koja se odnose na cjepiva.

YouTube se od najranijih dana pandemije borio s načinom postupanja prema sadržaju koji se odnosi na koronavirus. U ožujku 2020. godine, YouTube je demonetizirao sav sadržaj o koronavirusu. Kreatori koji su u to vrijeme snimali video zapise o COVID-19 nisu mogli na tome zaraditi. Nekoliko tjedana kasnije, YouTube je poništio tu odluku i dozvolio autorima da monetiziraju takav sadržaj.

Evoluciju YouTubeovih pravila koja se odnose na medicinske dezinformacije moguće je pratiti još od prošle godine. U nastojanju da spriječi širenje dezinformacija u mjesecima prije nego što su cjepiva postala dostupna, YouTube je u listopadu 2020. godine zabranio dezinformacije o cjepivu protiv COVID-19.

YouTube je od prošle godine uklonio više od 130.000 videozapisa za koje je utvrdio da krše njegovu politiku dezinformacija o cjepivu protiv koronavirusa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Pinkfongova viralna lako pamtljiva dječja pjesma “Baby Shark” postala je prvi video koji je dosegao 10 milijardi pregleda na YouTubeu, izvijestio je Billboard. Prema...

Crypto

Bitcoin je dobio značajnu nadogradnju koja bi trebala poboljšati privatnost i sigurnost. Pokrenuta je nadogradnja koda “Taproot” koja se dugo stvarala. Ažuriranje poboljšava i...

Apps & Software

YouTube je od veljače 2020. godine uklonio više od milijun videozapisa koji se odnose na opasne i netočne informacije o koronavirusu, poput lažnih lijekova...

Web & IT

Privremene zabrane na YouTube platformi nisu strane, ali posljednja zabrana mogla bi biti najveća dosad. Sky News Australia dobio je zabranu postavljanja novih videozapisa...

Oglašavanje