Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

YouTube zabranio dezinformacije o cjepivu i ažurirao svoja pravila o medicinskim dezinformacijama

Foto: Pixabay

Antivakseri na internetu gube veliku i važnu platformu na kojoj su do sada uspješno objavljivali svoj sadržaj.

YouTube je u srijedu najavio veliko ažuriranje svoje politike o medicinskim dezinformacijama prema kojoj će platforma u vlasništvu Googlea zabraniti sve vrste opasnih sadržaja usmjerenih protiv cijepljenja, prenosi Mashable.

Kao rezultat ažuriranja pravila, YouTube je zabranio pristup svojim uslugama istaknutim antivakserima, kao što su Joseph Mercola i Robert F. Kennedy mlađi.

Ranije ove godine, Centar za borbu protiv digitalne mržnje i Anti-Vax Watch objavili su izvještaj u kojem se detaljno opisuje kako je samo 12 istaknutih antivaksera odgovorno za oko 65 posto “sadržaja protiv cjepiva” na globalnim platformama, poput Facebooka i Twittera.

“Primijetili smo da se lažne tvrdnje o cjepivu protiv koronavirusa prelijevaju u dezinformacije o cjepivima općenito, a sada ćemo završiti posao koji smo započeli sa zabranom dezinformacija koje su se odnosile na cjepivo protiv COVID-19”, navodi YouTube u priopćenju.

YouTube novim pravilima zabranjuje: “Sadržaj koji lažno tvrdi da su odobrena cjepiva opasna i da uzrokuju kronične posljedice po zdravlje”. Platforma također više neće dopuštati lažne tvrdnje o cjepivima i dezinformacije koje se odnose na tvari koje se nalaze u cjepivima.

Nova politika izričito spominje neke dugogodišnje neistine unutar pokreta antivaksera koje se odnose na tvrdnje da cjepiva sadrže uređaje kojima bi se moglo pratiti ljude ili da uzrokuju autizam,rak ili neplodnost. Video platforma je navela da je radila s “lokalnim i međunarodnim zdravstvenim organizacijama i stručnjacima” na stvaranju ovih novih pravila koja se odnose na cjepiva.

YouTube se od najranijih dana pandemije borio s načinom postupanja prema sadržaju koji se odnosi na koronavirus. U ožujku 2020. godine, YouTube je demonetizirao sav sadržaj o koronavirusu. Kreatori koji su u to vrijeme snimali video zapise o COVID-19 nisu mogli na tome zaraditi. Nekoliko tjedana kasnije, YouTube je poništio tu odluku i dozvolio autorima da monetiziraju takav sadržaj.

Evoluciju YouTubeovih pravila koja se odnose na medicinske dezinformacije moguće je pratiti još od prošle godine. U nastojanju da spriječi širenje dezinformacija u mjesecima prije nego što su cjepiva postala dostupna, YouTube je u listopadu 2020. godine zabranio dezinformacije o cjepivu protiv COVID-19.

YouTube je od prošle godine uklonio više od 130.000 videozapisa za koje je utvrdio da krše njegovu politiku dezinformacija o cjepivu protiv koronavirusa.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Internet

YouTube je uklonio službeni PornHub kanal zbog, kako navode, “višestrukog kršenja” pravila platforme. Pornhubov YouTube kanal prvi put je pokrenut 2014. godine i od...

Aplikacije i softver

Posljednjih dana, internet su preplavile vijesti o značajkama koje WhatsApp testira u okviru beta verzije za Android, iOS i desktop. Konačno je poznata kompletna...

Biznis i posao

Kako zarađivati na YouTube platformi i koji su važni koraci ključni za kvalitetnu zaradu? Ovisi li YouTube zarada o količini i dužini video materijala...

Internet

Rusija ne planira blokirati YouTube, izjavio je ruski ministar za digitalni razvoj, priznajući da bi takav potez vjerojatno štetio ruskim korisnicima i da zato...