Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

YouTube zarada: 7 savjeta za zarađivanje na YouTube-u

Super YouTube zarada online posao biznis YouTube

Kako zarađivati na YouTube platformi i koji su važni koraci ključni za kvalitetnu zaradu? Ovisi li YouTube zarada o količini i dužini video materijala koji se objavljuju na YouTube-u? Kada i koliku zaradu možete očekivati na YouTube platformi?

YouTube je već dva desetljeća jedna od najpopularnijih digitalnih platformi, odnosno platformi za objavu video materijala. Unatoč tome što danas video materijale možete objavljivati na TikTok, Facebook, Instagram i druge mreže – YouTube nimalo ne gubi na svojoj popularnosti.

Koliko je YouTube velik, moćan i važan jasno pokazuju statistike. Primjerice, korisnici na YouTube dnevno pregledaju više od milijardu sati video materijala, s time da je dnevno aktivno više od 30 milijuna korisnika.

Statistika je sjajan pokazatelj kako YouTube donosi itekako velik potencijal za zaradu. Želite li početi zarađivati na YouTube platformi ili tražite način za poboljšanje zarade – ovo je 7 važnih savjeta koje trebate slijediti:

YouTube online posao biznis YouTube
(Photo: Pixabay.com)

Sadržaj je kralj – budite kreativni

Svi koji se internetom služe više od jednog desetljeća znaju da se u marketinškom svijetu često može čuti rečenica “Sadržaj je kralj“. Iako je ova izjava često osporavana od strane mnogih marketing stručnjaka, činjenica jest da je sadržaj kralj – čak i na YouTube platformi.

Naime, kvalitetan i zanimljiv sadržaj je razlog zašto će korisnici pratiti vaš YouTube kanal, odnosno zašto će dolaziti gledati vaš vaše video materijale. Činjenica jest da nikog ne zanima dosadan i beskoristan sadržaj – pa s takvim sadržajem nemate nikakve šanse za zaradu na YouTube platformi.

Budite kreativni i zanimljivi. To su dva najvažnija temelja – kada pričamo o kreiranju sadržaja za YouTube. Uložite vrijeme u osmišljavanje zanimljivog sadržaja i statističke brojke će vas prije ili kasnije nagraditi.

Top YouTube zarada online posao biznis YouTube
(Photo: Pixabay.com)

Duljina video materijala je važna – budite dugotrajniji

YouTube je ozbiljna platforma na kojoj možete pratiti smiješne i vragolaste mačiće, ali isto tako možete naučiti kako rastaviti i sastaviti motor automobila. Za razliku od ostalih video platformi gdje se nužno forsira što kraći video sadržaj, kod YouTube mreže je situacija nešto drugačija.

Iako vas YouTube zbog kratkog sadržaja neće penalizirati, činjenica jest da ćete dužim sadržajem vjerojatno postići puno bolje rezultate. Što je video duži krajnjim korisnicima donosi više zanimljivog sadržaja, a YouTube-u donosi veću mogućnost za češće prikazivanje reklama, tj. zaradu.

Kod kreiranja video materijala trudite se biti što zanimljiviji, ali i što duži. Stručnjaci koji se bave YouTube platformom savjetuju da video materijali traju barem dulje od 5 minuta, a idealno je ako video traje dulje od 10 minuta. Takvi video materijali bolje rangiraju na YouTube platformi.

YouTube zarada online posao biznis YouTube
(Photo: Pixabay.com)

Kvaliteta videa je bitna, ali nije presudna – budite snalažljivi

Kada tek pokreću YouTube kanal, mnogi se korisnici brinu oko toga da nemaju dovoljno kvalitetnu opremu za snimanje materijala za YouTube. No, činjenica jest da ljude ne zanima toliko sama kvaliteta videa, već ih zanima kvaliteta priče koju kroz video donosite.

Dakako, video materijali loše kvalitete djelomično će odbiti dio korisnika od daljnjeg gledanja. No, danas većina pametnih telefona može snimiti relativno kvalitetan video koji će lako biti gledljiv na YouTube platformi.

Nemojte gubiti vrijeme i novac na skupocjenu opremu za snimanje video materijala, već se fokusirajte na kvalitetu sadržaja/priče snimljenih video uradaka.

Engleski jezik donosi više prilika – budite svjetski

Iako vam je video materijale na materinjem (hrvatskom, bosanskom, srpskom) jeziku najjednostavnije snimiti – trebali biste ipak razmisliti o snimanju na engleskom jeziku. Područje Balkana ima ukupno do 20 milijuna potencijalnih korisnika, dok na svjetskoj razini imate oko 2 milijarde korisnika. Razlika je ogromna.

Ako je to ikako moguće, snimajte video materijale na engleskom jeziku. Činjenica jest da je konkurencija na engleskom jeziku jako velika, ali je i mogućnost za zaradu puno puno veća. Ne samo da na globalnoj razini imate puno više potencijalnih gledatelja, već se okreću i puno veći novci kroz YouTube oglašavanje.

Mnogi marketing stručnjaci reći će vam kako u Hrvatskoj i susjednim zemljama nema baš prilike za zaradu putem YouTube-a. Iako prilike ima, činjenica jest da novčane svote nisu velike. S istim brojem pregleda na engleskom jeziku možete zaraditi puno puno više nego na jednom od balkanskih jezika.

YouTube posao biznis YouTube
(Photo: Pixabay.com)

Više izvora zarade kroz YouTube – budite multifunkcionalni

Prema statistikama, na YouTube je trenutno aktivno više od 38 milijuna kanala. Radi se o ogromnoj brojci koja direktno označava i broj vaših potencijalnih konkurenata na YouTube platformi. Svi ti kanali u pravilu imaju primarni način zarade – od prikazivanja Google oglasa unutar videa.

No, vi se ne biste trebali zadovoljiti samo zaradom od Google oglasa koji se prikazuju unutar video materijala – već trebate sagledati širu sliku zarade. Konkretno, možete sa sponzorima dogovoriti korištenje određenih uređaja u videu – pa na taj način ubrati dodatan novac.

Također, možete čitave video uratke raditi pod sponzorskom “palicom” pa na taj način zaraditi dodatan novac. Dakako, puno je tu još dodatnih prilika za zaradu. Iako je zarađivati od Google reklama najjednostavnije jer je automatizirano, činjenica je da će vam trebati dodatni izvori zarade kroz YouTube kanal.

Trendovi su važni – budite optimizirani

Statistike pokazuju da gotovo svi koji koriste internet prije ili kasnije svrate i na YouTube platformu. Čak 70 posto pregleda YouTube videa događa se putem pametnih telefona, što je samo dokaz rasprostranjenosti broja gledatelja na YouTube-u.

Želite li postati popularni na YouTube platformi – važno je pratiti trendove. Digitalni se sektor jako brzo razvija i promjene dolaze iz tjedna u tjedan. Svakog tjedna svjedoci smo nekih novih viralnih video uradaka – što je ujedno i prijetnja i prilika za proboj.

Uspjeh na YouTube platformi gradi se mjesecima i godinama, no puno ćete prije stići do uspjeha odlučite li pratiti trendove. Uzmite jedan od trendova i napravite svoju verziju video materijala. Dakako, nemojte previše odstupati od svojih temeljnih načela i držite se priče koju pričate krov vaš YouTube kanal. Također, obratite pažnju ne YouTube SEO – kao važnu kariku pojavljivanja u trendovima i pretraživanjima.

Super YouTube zarada online posao biznis YouTube
(Photo: Pixabay.com)

Lojalna zajednica za dugoročni uspjeh – budite perspektivni

Statistike jasno ukazuju na to da YouTube još uvijek dominira u području video platformi. Bez obzira na TikTok, Facebook, Instagram, Snapchat, Netflix, Disney Plus – YouTube i dalje ima stabilan broj korisnika. Naučeni prošlošću trebamo vjerovati kako će YouTube biti još itekako popularan barem narednih 10-ak godina. Shodno tome, trebate promatrati prilike dugoročno.

Iz dana u dan gradite zajednicu i podižite broj pretplatnika – kako biste osigurali mogućnost dugoročnog uspjeha. U početku broj pretplatnika neće rasti brzo i boriti ćete se s idejom odustajanja – no upravo tada trebate biti najustrajniji. Svaki novi pretplatnik treba vam biti gorivo za daljnji rad i uspjeh.

Napravite dugoročni plan i trudite se ostvariti zacrtane ciljeve. Objavljujte svakog dana (ili svaki drugi dan) novi video kako biste YouTube-u pokazali da ste redoviti. Vašu redovitost prepoznati će i zajednica koja će vas nagraditi praćenjem, ali i YouTube algoritam koji će vas pogurati u trendove. Budite ustrajni i stremite prema perspektivnim ciljevima u budućnosti. Sretno!

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Umjetna inteligencija

YouTube planira uvesti značajne promjene u svoja pravila i oznake koje će utjecati na kreatore sadržaja na svojoj platformi. U skladu s novim pravilima,...

Internet

Prije deset godina, YouTube nije imao reklame koje iskaču prije i nakon videa. Danas je platformu bez toga teško zamisliti. Naime, toliko ih je...

Biznis i posao

Kakav je odnos uspješnih ljudi i strpljenja? Zašto je strpljenje vrlo poželjna osobina ako želite ostvariti uspjeh i životnu sreću? Kako izgraditi strpljenje i...

Tech

Mark Zuckerberg je intervjuiran od strane Lexa Fridmana, a video je osvanuo na Lexovom YouTube kanalu. Taj intervju ne bi bio ni po čemu...

Internet

Izgled početne stranice popularne platforme YouTube doživjet će značajnu transformaciju za korisnike koji su isključili svoju povijest gledanja. Umjesto prikazivanja zbirke predloženih videozapisa, početna...

Internet

Google eksperimentira s upotrebom umjetne inteligencije za automatsko generiranje YouTube videosažetaka, prema obavijesti na stranici za podršku od 31. srpnja. U obavijesti se napominje...

Internet

Tanner Cook, youtuber iz Virginije, u nedjelju je upucan dok je snimao “prank” video za svoj kanal Classified Goons. Incident se dogodio u trgovačkom...

Internet

Google Earth je jedan popularan alat koji smo svi koristili barem jednom, ako za ništa drugo, kako bismo pronašli svoju kuću i vidjeli kako...