Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Zaposlenici Microsofta dobivaju pravo na neograničene godišnje odmore

Microsoft

Microsoft svojim američkim zaposlenicima daje neograničeno slobodno vrijeme. Najava je objavljena u e-poruci zaposlenicima od Kathleen Hogan, Microsoftove glavne direktorice za ljudske resurse. Microsoft svoje neograničeno slobodno vrijeme naziva “Diskrecijsko slobodno vrijeme”,a primjenjivat će se na sve zaposlene u SAD-u.

Politike takozvanog neograničenog plaćenog slobodnog vremena (UPTO) postale su popularan alat za privlačenje i zadržavanje talenata u tehnici, financijama i drugim sektorima koji se suočavaju s nedostatkom osoblja.

“Kako, kada i gdje obavljamo svoj posao dramatično se promijenilo”, objašnjava Hogan u internom dopisu. “I dok smo se transformirali, modernizacija naše politike godišnjeg odmora na fleksibilniji model bila je prirodni sljedeći korak.”

Počevši od sljedećeg tjedna, ovaj multinacionalni tehnološki div se oprašta od svoje politike godišnjih odmora u trajanju od četiri tjedna za zaposlene u SAD-u. Microsoft će uz ovu novu politiku neograničenog slobodnog vremena ponuditi 10 korporativnih praznika, bolovanja i odsustva zbog mentalnog zdravlja te dopuste zbog dužnosti u poroti ili zbog žalosti. Zaposlenici koji imaju neiskorišteni godišnji odmor dobit će jednokratnu isplatu u travnju.

Radnicima koji su plaćeni po satu neće biti ponuđeno neograničeno slobodno vrijeme, kao ni zaposlenicima izvan SAD-a. Microsoft kaže da savezni i državni zakoni o plaćama i satima otežavaju ponudu neograničenog slobodnog vremena radnicima koji rade po satu, a oni izvan SAD-a zadržat će svoje trenutne naknade za godišnji odmor zbog različitih zakona i propisa u drugim zemljama.

Popularnost ovakvih radnih politika je u porastu. Microsoft sigurno nije prva velika tehnološka tvrtka koja je usvojila neograničeno slobodno vrijeme. Salesforce, LinkedIn u vlasništvu Microsofta, Oracle i Netflix nude slična pravila neograničenog slobodnog vremena za zaposlenike. Ovoj novoj politici prethodilo je Microsoftovo dopuštanje većem broju zaposlenika da trajno rade od kuće i pandemijski bonus od 1500 dolara za zaposlenike.

Međutim, to ne mora nužno biti dobra stvar. Ishod ove promjene može biti loš za zaposlenike. Može pomoći u održavanju ravnoteže između poslovnog i privatnog života i jačanju morala, ali također stvara okruženje s nejasnim očekivanjima i stavlja na zaposlenike odgovornost da odrede koliko slobodnog vremena mogu uzeti, što može dovesti do sukoba oko rasporeda i radnika koji zbog osjećaj krivnje rade više nego što se od njih očekuje.

Prema tvrtki za zapošljavanje Zippia, zaposlenici u tvrtkama s diskrecijskom politikom slobodnog vremena često uzimaju manje slobodnog vremena od onih u organizacijama s tradicionalnim naknadama za plaćeno slobodno vrijeme.

2 komentara

Možda će vas zanimati

Biznis i posao

U prošloj godini više od 70.000 zaposlenika širom svijeta otpušteno je od strane velikih tehnoloških tvrtki. Tehnološke tvrtke uvijek su u vijestima, obično hvaleći...

Promo i akcije

Povodom ulaska u novu 2023. godinu, Godeal24 predstavlja novogodišnju rasprodaju tijekom koje možete nabaviti Windows, Microsoft Office i mnoge druge računalne alate po iznimno...

Internet

Francuska agencija za zaštitu podataka (CNIL) odredila je kaznu od 60 milijuna eura tvrtki Microsoft zbog reklamnih kolačića unutar Bing pretraživača. U obrazloženju se...

Promo i akcije

Microsoft Office jedan je od najpopularnijih uredskih softvera svih vremena, a dugi niz godina mete konkurenciju i predstavlja prvi izbor brojnih korisnika. Iako ga...