Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Znate li izabrati pravu veličinu televizora?

Ispričat ću vam priču kako sam bila pomoćnik u kupnji televizora i što sam sve pritom naučila. Prije kupnje, naoružala sam se korisnim savjetima koji možda i vama pomognu da nađete za sebe štogod poučno. Izabrati pravu veličinu televizora zaista nikad nije bilo jednostavnije.

Dužine i širine

Dijagonale, udaljenosti, kutevi, linije, inči, stupnjevi, rezolucija… Sve su to pojmovi s kojima se morate susresti ako planirate kupnju televizora. Ako se pritom suočite s novotarijama kao što je daljinski upravljač na solarno punjenje, znate da kupnja TV uređaja može biti prava avantura.

Kupnja televizora za nekoga možda predstavlja slatke muke, a za druge je isprva jedna stresna pojava. Srećom, to je bilo samo na prvu. Kad se jednom poslože sve informacije koje olakšavaju odabir na kraju ispada da je stvar puno jednostavnija nego što se na početku činila i da je zadatak  – mačji kašalj.

Za početak, jeste li znali da televizori dobivaju nagrade? Da, to se itekako događa. Primjerice, Samsung Neo QLED televizori su dobitnici Top Choice 2021 nagrada od AVS Foruma i to za 75QN900A (Neo QLED 8K model) i za QN90A (Neo QLED 4K model). Takve vijesti svakako zvuče primamljivo kad se nađete unutar trgovine, a sa zidova vas promatra toliko naoko sličnih televizora da se osjećate gotovo izgubljeno u tom čarobnom svijetu ekrana.

Tablice s poslovnih konferencija su muka na “običnom” televizoru, baš kao i grupni video pozivi s obitelji u inozemstvu, a tekme s dečkom i ekipom da se ne spominju. 

Jedna od ključnih prednosti kvalitetnih televizora je Quantum Matrix Pro tehnologija koju imaju Neo QLED televizori koje sam proučavala. To je zvučalo kao prava mala revolucija koja obični stan pretvara u koncertnu dvoranu po pitanju ugođenog osvjetljenja. Kako sam također zamišljala svojevrsne “navijačke tribine” usred dnevnog boravka, bila sam oduševljena saznanjem o Neo Quantum 8K procesoru koji je odgovoran za nevjerojatnu rezoluciju. Upravo to je onaj element koji dolazi kao naručen za veliko sportsko natjecanje koje se spremamo gledati. Napokon, svi znamo da je veliki televizor s naprednom tehnologijom najbolji prijatelj sportskih natjecanja.

Šarmantno je sve to izgledalo kao plan dok se nisam morala prihvatiti odlučivanja o veličini zaslona televizora. Oko mene je bilo toliko modela televizora u ponudi. Tko tu više može odlučiti što je od svega toga najbolje? 

Zapravo je bilo sve posve jednostavno uz savjete stručnjaka.

Veličina je bitna

Nisam mogla pristati na skromne opcije po pitanju veličine. U tom slučaju sam se držala zlatnog pravila da je u svijetu televizora veće – bolje, kako su mi preporučili. Osim toga, došlo je do zasićenosti dosadašnjim televizorom skromnijih gabarita (ali i skromnijih drugih mogućnosti), a kad ste posljednji put čuli da netko kupuje novi televizor koji je manji od prethodnog? Slažem se, nisam ni ja.

Želja za što većim zaslonom nije nikakva endemska pojava rezervirana za nečije hirove. Kako su me uputili, upravo je to jedan od vodećih razloga za kupnju novog televizora. 

Jedno je sigurno. Nakon kupnje velikog televizora teško da će se itko od nas vraćati na staro, a kad su u pitanju i neke laskave nagrade (poput Editor’s Choice od Techaerisa za modele QN800A i QN90A) ne znamo kako bismo kasnije razmatrali nešto što nije toliko prepoznato u svijetu. 

Ima još pregršt zanimljivosti za koje nikad prije nismo čule, ali su zvučale obećavajuće. Recimo, da je za volumen boje zaslužna napredna Quantum Dot tehnologija.

Kada kažemo “veličina televizora”, svijet kaže: dijagonala. Dijagonala je ključna. Ista se dobiva mjerenjem udaljenosti sve od gornjeg lijevog kuta zaslona pa do donjeg desnog. Dobivena vrijednost se, kao što znamo, izražava u inčima.

Malo računanja nije na odmet

Inči nisu cijela priča, jer svaki TV uređaj ima i preporučenu udaljenost te kut gledanja koji je bitan za odluku o postavljanju uređaja u prostoriju. Tko bi rekao da postoji toliko toga za naučiti. Iznenadio nas je i podatak da je Neo QLED okrunjen i certifikatom “Eye-care”. Uglavnom, saznala sam da je za vrhunsko iskustvo gledanja najbitnije kad zaslon zauzme 40 stupnjeva vidnog polja. Sad to znate i vi.

Upravo ta udaljenost vidnog polja može se izračunati temeljem podatka o veličini konkretnog televizora. Za dobivanje odgovarajuće udaljenosti se veličina zaslona mora pomnožiti s 1,2.

Kad je u pitanju kvaliteta zvuka, tu tek ima poučnih stvari. Object Tracking Sound Pro je, primjerice, tehnologija odgovorna da se zvukovi koji prate radnju čuju upravo tamo gdje se ona odvija, bez obzira na položaj sjedenja. Prilično važan “detalj”, složit ćete se. 

Svejedno, optimizacija zvuka s tim nije iscrpljena. Postoji i tehnologija koja nakon analize prostorije automatski kalibrira zvukove kako bi se postigao optimum postavki. Nije nikakva izmišljotina, zove se SpaceFit.

Upravo tako, pametni televizor zaista pametno postavlja sve značajke. Veliki nogometni turnir ili kakav raskošni dugometražni film naprosto vape za ovakvim uređajima.

Saznala sam da postoji i AVA tehnologija. Njezina supermoć se sastoji u tome da rješava problem glasova i dijaloga koji se događaju uslijed okolne buke. Naime, pojačava ih. Zvuči vrlo jednostavno, logično i efektno, ali to je nešto s čim nisu bili blagoslovljeni naši dosadašnji televizori.

TV uređaj kao sastavni dio prostora

Televizor je dio naše svakodnevice i zato je također potrebno priznati kako je taj uređaj puno više od same veličine zaslona što se avanture oko smještaja u prostor tiče. Pomislili biste kako TV uređaj impozantnih dimenzija zauzima i veliki prostor, generira puno neurednih kabela ili da, pak, zahtijeva puno preuređenja.

Upravo na tom tragu je bila filozofija kojom se Neo QLED Samsung TV uređaji vode. Oni dokazuju kako velike dijagonale mogu značiti prostorni minimalizam i biti decentan ukras svakog prostora. Već sam mogla zamisliti kako će sve izgledati bez nepotrebne dominacije cijelim prostorom. Slim Fit zidni nosač je jedan od glavnih jamaca da jedan tako velik komad tehnologije neće krasti pažnju cijelom prostoru.

Ima još. Tu su i Infinity zaslon te Infinity One dizajn, koji donose jedan sasvim novi, profinjeni izgled najtanjeg profila TV uređaja dosad. Na nama kao korisnicima je samo da brinemo o povezivanju pametnog televizora s drugim uređajima. Jednom kad se povezivanje riješi, život postaje krajnje jednostavan, a kabeli zauvijek prestaju biti smetnja ljudima upravo zbog Slim One Connect kutije.Također, kako bi surround bio apsolutno besprijekoran i naši sportski trenuci u dnevnom boravku potpuni – postoji tehnologija koja usklađuje zvuk s uređaja sa zvukom iz soundbara. Hvala ti Q Symphony za to.

Sada je idealna prilika

Kako je veliko sportsko natjecanje sve bliže, sada je idealna prilika da u svoj dnevni boravak donesete sportske čarolije velikih Neo QLED zaslona. 

Uz kupnju Samsung Neo QLED televizora za 2021. godinu možete dobiti i produljeno jamstvo u trajanju od 5 godina do 30. lipnja 2021. Također, Samsung uoči nadolazećeg velikog nogometnog natjecanja ima akciju za velike 75’’ i 85’’ ekrane od 3. svibnja do 11. srpnja 2021. Uz nove Neo QLED i Crystal UHD velikane na poklon se dobiva i soundbar zvučnik nakon registracije svoje kupnje. Inače, Neo QLED 4K televizore moguće je nabaviti po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 11.699 HRK, dok su Neo QLED 8K televizori dostupni po cijeni od 28.799 HRK.

Sve o pet godina jamstva uživanja možete saznati na sljedećoj super ponudi, a o poklonu iznenađenja na sljedećem linku. Sretno s odabirom svog novog Samsung televizora!

1 komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...