Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Znate li što je flyboard?

flyboard4

Flyboard je vrsta vodenog jetpacka koja je pričvršćen za jet ski koji omogućuje flyboardu pogon kroz vodu i zrak koji služe kao pogon za obavljanje sporta ili akrobacija poznatim nam pod imenom flyboarding.

Flyboard vozač stoji na dasci koja je povezana dugim cijevima za jet ski. Voda je pod pritiskom koji vozač flyboarda vrši pomoću čizama koje imaju mlaznice i koje pružaju dovoljan potisak vozaču koji može čak i do 15 metara u zrak se vinuti i zaroniti glavom kroz vodu.

Inače flyboard je izumio Franky Zapata, francuski vozač jet ski skutera 2011 godine. Kao i kod svakog izuma izgradio je bezbroj prototipova prije zadnjeg finalnog koji je omogućio uspon iz vode i biti stabilan u zraku. Francuski institut „Institut national de la propriété industrielle“ (INPI) odobrava njegov izum za patent, no flyboard se našao ubrzo kao predmet tužbe od strane konkurenta Jetlev. Flyboard je prvi put predstavljen na jet ski Svjetskom Prvenstvu 2012. u Kini, ubrzo nakon toga je stavljen prvi video na You Tube koji je polako počeo privlačiti sve više pažnje od ljudi. Na kraju je postao novi sportski fenomen.

Za upravljanje ovim potrebne su dobre instrukcije i naravno zaštitna oprema. Samim time što vozač jet skia daje pogon ostavlja također dosta prostora koji vozaču flyboarda omogućuje razne akrobacije i vratolomije, što u zraku što pod vodom.

Vozač ili upravljač flyboarda je zaštićen kacigom i pojasom i u svakom trenu ako se primijeti kakva opasnost vozač jet skia uvijek može isključiti pogon. Isto tako važno je napomenuti da je flyboard daska buoyant što znači plovan tj. ponaša se kao bova, što također omogućuje vozaču da se odmori između vožnji.

Za sad postoje dvije vrste flyboarda koje nude američki proizvođači: Flyboard Standard Kit i Flyboard Pro Rider Kit. Što se tiče izvode akrobacija ne treba biti fizički spreman kao što dosta ljudi smatra nakon gledanja razno raznih vratolomija, no balans i koordinacija su najbitniji zajedno s dobrim instrukcijama i naravno da se instrukcije poštuju. Svi koji su imali prilike probativoziti flyboard kažu da ne treba puno vremena da se uhodaš no da je poštivanje pravila i instrukcije najbitnije. Također postoji limit što se tiče težine čovjeka koju flyboard može podnijeti i naravno morate biti punoljetni.

Ovo je prava stvar za ljubitelje adrenalina, a i gledatelji dobiju određenu dozu. Flyboard zaista može stati na popis želja što probati u životu.

[justified_image_grid]

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje