Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Zuckerberg se ispričao obiteljima djece kojoj su naštetile društvene mreže

zuckerberg
Foto: Shutterstock

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg ispričao se obiteljima koje su izjavile da su društvene mreže naštetile njihovoj djeci. Dogodilo se to tijekom žestokog saslušanja u američkom Senatu. Zuckerberg – koji vodi Instagram i Facebook – obratio im se i rekao da “nitko ne bi trebao prolaziti kroz” ono što su oni prošli.

Njega i šefove TikToka, Snapa, X-a i Discorda gotovo četiri sata ispitivali su senatori obiju stranaka. Zakonodavci su željeli znati što rade kako bi zaštitili djecu na internetu.

Zakoni, čiji je cilj pozvati društvene mreže na odgovornost za materijale objavljene na njihovim platformama, trenutno prolaze kroz Kongres. Saslušanje u srijedu bila je rijetka prilika za američke senatore da ispitaju tehnološke šefove.

G. Zuckerberg i izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew dobrovoljno su pristali svjedočiti – ali čelnici Snapa, X-a (bivši Twitter) i platforme za razmjenu poruka Discord isprva su to odbili i poslani su im sudski pozivi koje je izdala vlada.

Iza pet tehnoloških šefova sjedile su obitelji koje su rekle da su se njihova djeca samoozljeđivala ili ubila kao rezultat sadržaja na društvenim mrežama. Cijelo vrijeme su izražavali svoje osjećaje, sikćući kad su izvršni direktori ušli i plješćući kad su zakonodavci postavljali teška pitanja.

Dok je saslušanje uglavnom bilo usredotočeno na zaštitu djece od internetskog seksualnog iskorištavanja, pitanja su se uvelike razlikovala jer su senatori iskoristili prednost pet moćnih izvršnih direktora koji su tamo pod prisegom.

Izvršnog direktora TikToka – koji je u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance – gospodina Chewa upitali su dijeli li njegova tvrtka podatke američkih korisnika s kineskom vladom, što je on zanijekao.

Američki senator Tom Cotton pitao je gospodina Chewa, koji je iz Singapura, je li ikada pripadao Komunističkoj partiji Kine.

“Senatore, ja sam Singapurac. Ne”, odgovorio je gospodin Chew.

G. Cotton je zatim upitao: “Jeste li ikada bili povezani ili povezani s Komunističkom partijom Kine?”

Gospodin Chew je odgovorio: “Ne, senatore. Opet, ja sam Singapurac.”

Dodao je da kao otac troje male djece zna da su pitanja o kojima se raspravlja “užasna i noćna mora svakog roditelja”.

Priznao je da njegova vlastita djeca nisu koristila TikTok zbog pravila u Singapuru koja zabranjuju mlađima od 13 godina kreiranje računa.

Ali g. Zuckerberg, izvršni direktor Mete, bio je pod najvećim povećalom, jer je po osmi put svjedočio pred Kongresom.

U jednom je trenutku republikanski senator Ted Cruz upitao: “Gospodine Zuckerberg, o čemu ste, dovraga, razmišljali?” kada je šefu tehnologije pokazao Instagram prompt koji upozorava korisnike da bi mogli vidjeti materijal o seksualnom zlostavljanju djece, ali ih pita žele li “ipak vidjeti rezultate”.

G. Zuckerberg je rekao da je “temeljna znanost koja stoji iza toga” “često od pomoći, umjesto da to samo blokira, da ih usmjeri prema nečemu što bi moglo biti od pomoći“. Također je obećao da će to “osobno ispitati“.

Tijekom drugog razgovora s republikanskim senatorom Joshom Hawleyem, Zuckerberg je pozvan da se ispriča obiteljima koje su sjedile iza njega.

Ustao je, okrenuo se publici i rekao: “Žao mi je zbog svega što ste svi prošli, to je strašno.

“Nitko ne bi trebao prolaziti kroz stvari koje su vaše obitelji pretrpjele.”

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Biznis i posao

Sudac je dao zeleno svjetlo za masovni pravni postupak protiv vlasnika Facebooka Mete, potencijalno vrijedan tri i pol milijarde eura. Slučaj pokreće pravna akademkinja...

Internet

Mark Zuckerberg osnovao je Facebook 4. veljače 2004. Točno 20 godina, dakle, prošlo je od izlaska prve verzije najpopularnije društvene mreže, koja je revolucionirala...

Umjetna inteligencija

Mark Zuckerberg optužen je za neodgovoran pristup umjetnoj inteligenciji nakon što se obvezao izgraditi moćan sustav umjetne inteligencije na razini ljudske razine inteligencije. Osnivač...

Internet

Koliko zapravo znamo o Marku Zuckerbergu? Tvorac Facebooka. Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. 39-godišnji otac troje djece. Ali je li on sila dobra?...

Tech

Meta nastavlja snažno ulagati u vrste generativne umjetne inteligencije i povezane velike jezične modele koji su pomogli u stvaranju OpenAI-jevog ChatGPT-a

Biznis i posao

Donald Trump želi se vratiti u predsjedničku fotelju Bijele kuće. Iako je na prošlim izborima izgubio od Joea Bidena, već se ozbiljno priprema za...

Internet

Meta osporava odluku Europske komisije da regulira dvije njihove usluge, Messenger i Marketplace, kao gatekeepere prema novim strogim ograničenjima bloka za tehnološke platforme. Tvrtka...

Internet

'Milenijalci su posljednji sudionici analognog svijeta, most između onoga što je bilo i onoga što će biti'