Blackjack ili ajnc, brza kartaška igra koja može donijeti veliki dobitak

Blackjack je kartaška igra na sreću koja je prilično popularna u većini kockarnica i koja je stekla kultni status među kockarima svih profila. Mogućnost dobivanja na blackjacku je čak pet puta veća nego na ruletu pa je to još jedan razlog zašto mnogo kockara bira ovu igru.

Kako igrati Blackjack?

Blackjack se igra pomoću špila koji se sastoji od 52 karte u kojima se ne smije nalaziti joker. Blackjack počinje ulogom igrača, jednog ili više njih, za stolom za blackjack. Nakon što su igrači uložili svoje čipove igra počinje. Djelitelj će svakom igraču podijeliti dvije karte, obje okrenute licem gore, a sebi će podijeliti jednu kartu s licem gore, ali i jednu kartu s licem dolje.

Glavni cilj igre je nadmašiti dijelitelja, i to tako da postignete veći zbroj karata od djelitelja, a da je to broj manji od 21. Ako vaše karte prijeđu zbroj od 21, automatski ste ispali iz igre i gubite.

Vrednovanje karata je također vrlo jednostavno: sve karte s brojevima vrijede isti taj broj, a sve karte s licima (dečko, dama i kralj) vrijede 10 bodova. As može vrijediti 1 bod ili 11 bodova, ovisno o tome koliki je zbroj ostalih karata. Ako zbrojene karte daju deset bodova ili manje as će vrijediti 11 bodova, a ako je zbroj veći od 11 bodova, onda as vrijedi 1. Može vam se dogoditi da dobijete dva asa, ali u tom slučaju jedan mora vrijediti 11 (izuzev naravno ako ostale karte već nemaju više od 10 bodova).

Ako pobijedite i imate veći zbroj od djelitelja, vaš će se ulog isplatiti u omjeru 1:1, što je najlakše prikazati novčano pa ako ste recimo uložili 100 kuna dobit ćete još 100 kuna.

Igranje blackjacka ima jednostavna pravila

Nakon što djelitelj podijeli karte, on će redom pitati svakog igrača želi li još jednu kartu (“hit”) ili želi još jednu dodatnu (“stand”). Tijekom igre igrač ima još nekoliko mogućnosti kojima može povećati svoj dobitak. Double je jedna od mogućnosti da igrač udvostruči svoj ulog ako mu je zbroj početnih karata jednak 9,10 ili 11.

Odlična, ali malo rjeđa mogućnost jest da igrač na početku dobije dvije iste karte pa ih može razdvojiti, tako da igra dvije zasebne igre. Tako ima dva puta veću šansu da dobije blackjack, ali na drugu igru mora uložiti isti iznos kao i na prvu. To se naziva Split. Ako već nakon prvog dijeljenja odlučite odustati jer ste dobili loše karte, možete predati partiju (Surrender), ali dijelitelj mu tada uzima pola uloženog iznosa.

Najbolja solucija je svakako “Blackjack”, kada već u prvom dijeljenju dobijete As i jednu od sljedećih karata: 10, J, Q, K – tada ste automatski pobijedili i isplatit će vam se dobitak u omjeru 3:2. Posebna napomena: djelitelj mora igrati po određenim pravilima. On izvlači karte, ali na svaki zbroj do 16 on mora vući kartu, a na iznose preko broja 16 ne smije vući kartu.

Kada dođe do broja 17, on mora zaustaviti igru. Ovakva pravila otvaraju puno više mogućnosti dobitaka za igrača, a puno manje za djelitelja. Blackjack kartaška igra interesantna je većini igrača, kako novih tako i starih, zbog jednostavnih pravila i brzih izmjena partija. Ako ste odlučili iskušati sreću u kartama, blackjack je dobro mjesto za početak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularne igre
Book of Dead
Book of Dead

Jedna od najpopularnijih slot igara čiji je koncept vrlo jednostavan za shvatiti

Book of Ra
Book of Ra

Bez ikakve sumnje jedna od najigranijih slot igara u kasinima diljem svijeta

Shining Crown
Shining Crown

Vrlo popularna slot igra u hrvatskim casinima i automat klubovima.

Dolphin’s Pearl
Dolphin’s Pearl

Slot igra koja vas vodi u čarobni svijet morskih dubina

Lucky Lady’s Charm
Lucky Lady’s Charm

Omiljena slot igra s pet stupaca i pet "kugli" koje otvaraju bonus