Kako se postavlja koeficijent kladionica?

Koeficijent kladionica je značajka koja nam govori koliko možemo zaraditi kada odigramo na određeni ishod. Ako možemo kvalitetno procijeniti prolaznost svih mogućih ishoda, tada sustav koeficijenata možemo okrenuti u našu korist.

Sigurno ste na domaćim kladionicama primijetili kako na nekim okladama koeficijent nije realno postavljen. To vas je mučilo, ali uplašili ste se da nešto ne znate što bookmaker zna, pa ste odlučili preskočiti taj par. Međutim, što ako bi vam rekli da bookmakeri manipuliraju koeficijentima da ostvare sigurnu zaradu i minimaliziraju mogućnost gubitka?

Ta manipulacija se najlakše može vidjeti kod utakmica gdje su moguća samo dva ishoda, kao što su tenis mečevi ili zbrojevi golova (više/manje). U takvim mečevima i razradama, a gdje su realno podjednake šanse za oba ishoda, pošteni koeficijent bio bi 2.00 na oba moguća ishoda. No, u našim kladionicama na takve parove najčešće susrećemo koeficijente 1.80 ili 1.85, gdje je kladionica već napravila čistu zaradu od preko 10%. Ta dodatna margina koju postavljaju bookmakeri vrti se između 5% i 10%, a demonstrirat ćemo je kroz konkretan primjer na jednoj nogometnoj utakmici.

Računanje koeficijenta kladionica

Recimo nešto o tome kako se računa koeficijent u kladionici. Ovu subotu u 16:00 sati u Londonu se sastaju Chelsea u Leicester, a koeficijent je postavljen ovako:

ponuda kladionice i koeficijent kladionica

Znači, pobjeda domaćina (Chelsea) je 1.25, neriješen ishod je 5.50, dok je na pobjedu gosta (Leicester) 11.00. Ako to preračunamo u postotak, vidjet ćemo kako to prognoziraju u kladionici koja je vjerojatnost da će ishod završiti, te koliku marginu si je kladionica dodala da sebe osigura.

Bonusi u legalnim hrvatskim kladionicama
GEEK
Bonus Code

Favbet svim novim igračima dupla prvu uplatu do 700 eura, besplatnu okladu do 30 eura i 200 besplatnih vrtnji.

Germania novom promocijom svim novim korisnicima nudi mogućnost bonusa do 1000% na prvu uplatu uz vrtnju na Kotaču Sreće.

Prva Sportska Kladionica svim novim igračima dupla prvu uplatu od 5 pa sve do 100 eura.

Chelsea: 1 / 1.25 = 0.80 x 100 = 80%

Leicester: 1 / 11 = 0.09 x 100 = 9%

Neriješeno: 1 / 5.50 = 0.18 x 100 = 18%

Ukupna margina na ovaj par je 107%, a trebala bi biti okruglih 100%. Da, ovih 7% je čisti profit kladionice.

Nerealno favoriziranje može biti prostor za zaradu

Ako kladionica primi ukupno 50.000 kuna uloga na jedinicu (na nju se ipak očekuje najviše uplata), maksimalna isplata bit će 62,500 kuna. Ako na dvojku zaprimi 6,000 kuna, maksimalna isplata je 60.000 kuna. Ako na neriješeno primi 10,000 kuna, maksimalna isplata bit će 55,000 kuna. Ukupno zaprimljeno 66,000 kuna uplata, maksimalna isplata je pobjeda domaćina (62,500), i kladionica je opet zaradila 3,500 kuna. Onih 7% je zapravo dodatno osiguranje od eventualne loše procjene bookmakera kako će se uplate kretati.

Druga bitna stavka kod ovog para je procjena kladionice koja je vjerojatnost da će određenim ishodom utakmica završiti. Je li realno da Chelsea pobijedi u ovoj utakmici? Je, no je li to baš 80% sigurno? Je li taj koeficijent onda odraz procjene bookmakera da će taj ishod završiti s 80 postotnom sigurnošću? Nije, jer kladionice ne gledaju realnu prolaznost, već procjenjuju na koji će se ishod koliko ulagati, te tako formiraju svoje konačne koeficijente.

Bonus ako igrate više parova na listiću

Upravo zato bookmakeri ruše koeficijente na one ishode na koje se najviše uplaćuje, dok, s druge strane, velikim koeficijentima privlače igrače da igraju druge ishode. Da, ima dosta ljudi koji igraju iznenađenja i traže potencijalni value bet, a oni zapravo pomognu da kladionica minimalizira mogućnost gubitka. U konačnici, kladionica najviše zaradi u slučaju da izgubi izraziti favorit.

Zašto? Jer većina igrača koji igraju na velike favorite, igra ih u kombinaciji s drugim parovima. I ako ste se ikada pitali zašto neke kladionice nude bonuse i veće koeficijente ako igrate više parova na jednom listiću, razlog je jednostavan – veća je njihova “zaštitna” margina, a pritom je veća vjerojatnost da će jedan od favorita posrnuti i srušiti cijeli listić. A onda njima slijedi, kako bi popularni Amigo rekao, “teško kesolovilo“.

Kako možemo iskoristiti način na koji se postavlja koeficijent kladionica?

računanje koeficijenta kladionice
Foto: Unsplash

Svi ćemo se složiti da Chelsea treba biti favorit u ovoj utakmici. No, je li moguće da je vjerojatnost svega 9% na aktualnog prvaka lige? Tu iskusni kladioničari traže vrijednost u koeficijentu (value bet). Tko dovoljno dugo prati određenu ligu, jako dobro može znati u kakvom je stanju koja momčad. Bookmakera neće biti briga je li Chelsea eventualno u nekoj krizi ili mu nema nekoliko bitnih igrača. Bookmaker posao postavljanja koeficijenta odrađuje po procjeni koliko će se na koji ishod ulagati, a koeficijent će mijenjati samo ako se i postotak uloga na određeni par bude mijenjao.

Primjera radi, Dinamo Kijev je u svakoj svojoj utakmici domaćeg prvenstva izraziti favorit (osim protiv Shakhtara, naravno). Koeficijenti kladionica su svega 1,20-1,30 na njega, bio doma ili u gostima. A on je u čak 36% svih ligaških utakmica prošle sezone kiksao (4 neriješena i 4 poraza u 22 utakmice). Propuste bookmakera lako je naći u nekim ligama, ali treba pratiti i naći dovoljno dobrih razloga da odigrate na iznenađenje. Dugoročno će se, ako kvalitetno birate parove, isplatiti.

Prednosti stranih online kladionica

Kao što ste gore vidjeli, naše kladionice čak i na izjednačene parove očito nude mizerne koeficijente. Pojedine online kladionice nude minimalnu zaštitnu marginu, pa se može naći 1.95 na oba ishoda u tenisu ili u razradama (više/manje golova). Osim toga, naše kladionice naplatit će vam 5% manipulativnih troškova (to ipak nije zarada kladionice, ali je vaš trošak), kao što će vam i porezna uzeti dio dobitka ako do njega dođete (koliki će postotak uzeti ovisi o iznosu dobitka).

Za kraj, dobro je znati

Gornji primjeri su slučajan odabir i oni u ovom slučaju nisu bitni. Pustite Chelsea i hoće li on pobijediti u subotu. Pustite na miru i Dinamo Kijev, kao i pitanje hoće li on ove sezone imati veći postotak pobjeda (trenutno su na 61% pobjeda). Nađite si svoju ligu, tim ili igrača, pratite i specijalizirajte se za to, te završno počnite tražiti vrijednost u koeficijentu (value).

Kada redovno pratite neku ekipu ili igrača, svakim novim susretom razvijate sve više znanja i prikupljate važne informacije. One vam u konačnici mogu znatno pomoći da predvidite ishode budućih mečeva, neovisno o tome kolike su koeficijente kladionice postavile na taj susret.

Gdje igrati?

Iako će kladionice uglavnom imati iste događaje u svojim ponudama, postojat će neke razlike i nećete u svakoj od njoj imati maksimalan užitak igranja. Pronađite stoga kladionice koje najviše odgovaraju vašim željama, a to bi u konačnici moglo dovesti i do više dobitnih listića.

Naša preporuka je da igrate na velikim kladionicama gdje su kvote obično puno veće nego u manjim lokalnim kladionicama. Primjerice Favbet je jedna od najvećih svjetskih kladionica koja nudi visoke kvote za gotovo sve sportske oklade, a uz to imaju i bonuse za nove igrače. Imaju i podružnicu u Hrvatskoj, pa je klađenje sigurno i legalno.

izgled favbet kladionice
Favbet kladionica
Popularna online casina

Bonus dobrodošlice do 1000% uz kotač sreće

300 EUR bonusa na prvu uplatu + 100 besplatnih vrtnji + Wheel of Rizk!

Bonus na prvu uplatu - samo za nove igrače

700 EUR bonus na prvu uplatu + 200 besplatnih vrtnji

Copyright © Sva prava pridržana. Igre na sreću mogu uzrokovati ovisnost. Igraj odgovorno. Osobama mlađim od 18 godina nije dozvoljeno sudjelovanje u igrama na sreću.