Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Muški spolni hormoni bitni za plodnost žene

Uloga androgena, muških spolnih hormona, u reprodukciji muškaraca dobro je poznata. Novost je otkriće da androgeni igraju važnu ulogu u plodnosti žena.

Nova studija otkriva da je prisutnost muških spolnih hormona u jajnicima bitna u održavanju ženske plodnosti, budući da androgeni sudjeluju u kontroli rasta, razvoja i održanja funkcije folikula.

Ova studija ponovno ističe činjenicu da su određene razine muških spolnih hormona u tijelu žena nužne za odvijanje normalnih funkcija. Istraživanje je pokazalo da bez androgena u jajnicima ženki miševa nastupaju promjene koje dovode do neplodnosti. Pojašnjenje uloge muških hormona u procesu ovulacije ženki miševa pomoći će u suzbijanju neplodnosti kod ljudi. Rezultati ove studije su objavljeni 26.svibnja u časopisu Molecular Endocrinology.

“Često se zanemaruje važna uloga muških hormona u fiziološkim procesima u ženskom tijelu”, rekao je glavni autor studije, profesor Stephen Hammes, voditelj Division of Endocrinology and Metabolism na University of Rochester Medical Center. “Naša otkrića početak su istraživanja uloge muških spolnih hormona posebno u jajnicima, s ciljem liječenja neplodnosti.”

Bolje razumijevanje uloge androgena u funkciji jajnika, moglo bi pomoći u liječenju patološkog stanja nazvanog sindrom policističnih jajnika. Povećana produkcija muških hormona u žena dovodi do promjena u jajnicima koje ometaju redovite ovulacije i time dovode do neplodnosti. Prof. Hammes stoga smatra da je potrebno detaljnije upoznati načine djelovanja androgena u jajniku kako bi se pronašli učinkoviti načini za njihovo vraćanje u “normalne” vrijednosti, što bi uklonilo poremećaj.

Sindrom policističnih jajnika jedan je od uzroka neplodnosti u žena. Njime je zahvaćeno 5 do 10 posto žena u generativnoj dobi. Jednako često neplodnost uzrokuje i šećerna bolest tipa 2 ili stanja u kojima su ta dva poremećaja istovremeno prisutna. Prema podacima Centers for Disease Control and Prevention više od 6.1 milijuna žena u SAD-u dobi od 15 do 44 godine imaju poteškoća sa začećem ili održavanjem trudnoće.

Ovo istraživanje predstavlja nastavak ranijih studija, od kojih su neke provedene u laboratoriju dr. sc. Chawnshang Chang, s University of Rochester. Ispitivane su genski izmijenjene ženke miševa čije folikularne stanice jajnika nemaju stanični receptor za androgene. Uočeno je da uvedena genska promjena smanjuje plodnost miševa što se očituje kao slabije razvijanje folikula do faze spremnosti za ovulaciju, zaostajanje folikula u svim fazama razvoja, učestalim odumiranjem folikula, stvaranjem manje jajnih stanica pri ovulaciji i manje brojnim leglima.

Ovi rezultati potvrđuju važnost muških spolnih hormona u pripremi ovulacije, što je kritičan trenutak za plodnost. Bez androgena folikularne stanice jajnika ne mogu nastaviti normalno funkcioniranje. “Otkrili smo da problemi plodnosti najvjerojatnije nastaju u jajniku”, rekao je glavni istraživač profesor Sen Aritro iz Division of Endocrinology and Metabolism na University of Rochester Medical Center. “Ranije smo pretpostavljali da je uzrok neplodnosti neodgovarajuća signalizacija androgenima u mozgu, odnosno hipotalamusu i hipofizi, međutim ova ispitivanja pokazuju da problem leži i jajniku.”

Izvor: University of Rochester Medical Center

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Neuroznanost

Neuroplastičnost, fascinantna sposobnost našeg mozga da se mijenja i prilagođava tijekom cijelog života, temelj je na kojem počiva naša sposobnost učenja, prilagodbe i oporavka....