Kako je pravilno pisati: devesto ili devetsto? Ovdje je riječ o pravilnom pisanju brojeva u hrvatskom jeziku, što kod govornika jezika često dovodi do grešaka zbog drukčijeg izgovora od pisanja. Kod broja 900 pravilno se piše: devetsto. Primjer pravilne uporabe jest: Na koncertu je bilo devet..

Read more

Kako je pravilno pisati: šesto ili šeststo? Ovdje je riječ o pisanju brojeva. U jednom slučaju riječ je o glavnom broju, a u drugom slučaju o rednom broju. Šesto (6.) je redni broj, kao što se koristi primjerice u nazivu filma Šesto čulo. S druge strane, šeststo je pravilno pisanje glavnog broja (600). Primjeri pravilne ..

Read more

Kako je pravilno pisati: čileanski ili ćileanski? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o pridjevu kojim se označava nešto što se odnosi na Čile i Čileance. Naglašen je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati čileanski, čileanskog, čileanskom, čilean..

Read more

Kako je pravilno pisati: Čileanac ili Ćileanac? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o imenici muškog roda kojom se označava stanovnik ili državljanin Čilea. Naglašena je dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati Čileanac, Čileanca, Čileancu, Čilean..

Read more

Kako je pravilno pisati: Čile ili Ćile? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o imenici muškog roda kojom se označava država u Južnoj Americi kojoj je glavni grad Santiago. Naglašena je kratkosilaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati Čile, Čilea, Čileu..

Read more

Kako je pravilno pisati: čik ili ćik? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o imenici muškog roda kojom se u razgovornom jeziku označava opušak. Naglašena je kratkosilaznim naglaskom. Pravilno je pisati čik, čika, čiku, čiče, čikom, čik..

Read more

Kako je pravilno pisati: četvero nožac ili četveronožac? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog ili rastavljenog pisanja. Imenica muškog roda označava životinju koja se kreće na četiri noge. Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati četveronožac, četvernonošca, četveronoš..

Read more

Kako je pravilno pisati: polu finalist, polufinalist ili polu-finalist? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog ili rastavljenog pisanja. Imenicom muškog roda označava se osobu koja sudjeluje u polufinalu. Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati polufinalist, polufinalista, polufinali..

Read more

Kako je pravilno pisati: polufinale, polu finale ili polu-finale? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog ili rastavljenog pisanja. Imenica muškog roda označava stupanj natjecanja prije finalnog dijela. Naglašena je dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati polufinale, polufinala, polufin..

Read more

Kako je pravilno pisati: četvrt finale ili četvrtfinale? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog ili rastavljenog pisanja. Imenicom srednjeg roda označava se početni dio izlučnog sportskog natjecanja. Naglašena je dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati četvrtfinale, četvrtfinala, četvrtfin..

Read more