Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Neke kuhinje zagađenije od središta gradova

Istraživači sa Tehničkog fakulteta britanskog Sveučilišta u Sheffieldu izmjerili su kakvoću zraka unutar i izvan tri stambena objekta u kojima se koriste različite vrste energije za kuhanje (plinska ili električna kuhala). Otkrili su da je razina dušičnog dioksida (NO2) u kuhinji stana u središtu grada sa plinskim kuhalom tri puta veća od koncentracija izmjerenih izvan zgrade i daleko iznad onih koje su prema vodiču za kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima preporučene u Velikoj Britaniji. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Indoor and Built Environment.

“Provodimo 90% našeg vremena u zatvorenom prostoru i naporno radimo kako bi naši domovi bili topla, sigurna i ugodna mjesta, no rijetko razmišljamo o zagađenju koje u njima možda udišemo”, kaže profesor Vida Sharifi koji je vodio istraživanje. “Energija je samo jedan od izvora unutarnjeg zagađenja, ali je značajan. A što ćemo više hermetički zatvarati naše domove kako bi smanjili troškove grijanja, to ćemo vjerojatnije biti izloženi sve većim razinama unutarnjeg zagađenja, s potencijalnim posljedicama po naše zdravlje.”
Istraživanje je usporedilo seosku kuću sa dva stana u gradu, jedan u kući u središtu Sheffielda, a drugi u kući smještenoj uz prometnu cestu. Seoska kuća je imala štednjak na struju, dok su oba stana koristila plin. Uzorci su uzimani izvan i unutar objekata te iz svake kuhinje tijekom četiri tjedna.

Profesori Vida Sharifi, Jim Swithenbank i dr. Karen Finney usmjerili su se na onečišćujuće tvari za koje se zna da imaju štetan utjecaj za zdravlje, posebno kod starijih osoba i kod osoba s dišnim ili kardiovaskularnim problemima. To su ugljični monoksid (CO), dušikov dioksid (NO2), hlapivi organski spojevi  i krute čestice dovoljno male da prodru u pluća (veličine 2,5 mikrona ili manje, poznate kao PM2.5).

Prosječne koncentracije čestica koje je istraživački tim izmjerio u kuhinjama oba stana s ​​plinskim štednjacima su više od razina koje je britanska vlada utvrdila kao cilj za kakvoću zraka na otvorenom u Londonu i Engleskoj. Trenutno nije postavljena smjernica za sigurnu razinu čestica u kući.

Profesor Sharifi je rekao: “Zabrinutost za kakvoću zraka ima tendenciju da se pozornost usredotoči na ono što udišemo na otvorenom, no kako provodimo najveći dio našeg vremena u zatvorenom prostoru, moramo bolje razumjeti onečišćenje zraka u našim domovima. Postoji vrlo malo podataka o stopama emisijama iz različitih kuhinjskih i kućnih uređaja ili o prihvatljivim normama za onečišćujuće tvari u zatvorenim prostorima. Iako je naše istraživanje bilo malo, ono naglašava potrebu za daljnjim istraživanjima kako bi se utvrdio utjecaj promjene stanovanja i načina života na kvalitetu zraka u našim zatvorenim prostorima.”

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...