Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost za početnike

Kako govorimo?

Govorom se razlikujemo od ostalih čovjekolikih majmuna. Fizički aspekt govora odnosi se na glasnice, grkljan, pozicioniranje jezika i usana. Svaki od njih ima važnu ulogu u pomaganju ljudima kako bi govorili. Naravno, mozak je taj koji koordinira pokrete za govorne funkcije.

Osnovni ljudski govor ili zvukovi nastaju kada zrak prolazi preko dva vibrirajuća elementa poznata kao glasnice. Kad se pravi iznos napetosti primjenjuje na glasnice, ton glasa može postati viši ili niži. Modulaciju govora vrši grkljan. Uz to, usta i nos su komore koje pomažu grkljanu pri modulaciji  govora. Glasnice su smještene u grlu, a mogu se koristiti za proizvodnju raznih vrsta zvukova.

Glasnice se sastoje od dvije  sluznice, koje su rastegnute vodoravno preko grkljana. Glasnice vibriraju i moduliraju protok zraka. Kada govorimo, također se ukrućuju i premještaju bliže jedna drugoj. Konačno, zvukovi i riječi se proizvode kada se jezik namješta u određenom smjeru s odgovarajućim položajem usnica. Volumen zvuka se  kontrolira uz pomoć  povećanja ili smanjenja količine zraka koja prolazi kroz glasnice.

Grkljan, poznat kao larinks, je cjevast organ u vratu pozicioniran između ždrijela i dušnika, dugačak otprilike 5 cm. Grkljan se intenzivno koristi za govor, pa čak i za disanje. Također je bitan za gutanje. Vanjski zid hrskavice grkljana je odgovoran za oblik “Adamove jabučice.”

Mozak je centar koji kontrolira govor i sluh. U stvari, oba su čak međusobno povezani. On kontrolira fonetiku zvukova i artikulaciju glasova.

Ljudski govor prolazi kroz promjene kada čovjek dosegne pubertet. To je posebno izraženo kod dječaka. Budući da glasnice postaju deblje, a rezonancija komora se povećava, mijenja se modulacija i kvaliteta glasa. To je razlog da adolescenti zvuče drugačije i njihov glas zvuči promuklo ili grubo. S vremena na vrijeme glas će im također zvučati kreštavo i smiješno. To je zbog toga što oni ponovo uče modulirati svoje glasnice.

Naše usne, zubi, jezik i usta se koriste u raznim položajima kako bi  proizašli zvukovi koje želimo napraviti. Resica koja se  nalazi unutar naših usta se koristi posebno kada želimo napraviti neke grlene zvukove. Resica je također potrebna za izradu nazalnih  tonova tako  da zaustavlja zrak pri ulasku u nosnu šupljinu.

Vibracijama koje proizlaze iz glasnica upravlja glotis  i on nam pomaže u proizvodnji različitih zvukova. Jezik lupka, pa čak i dodiruje alveolarni greben i nepca unutar naših usta kad govorimo i u tom procesu izrađuje različite zvukove.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Neuroznanost

Neuroplastičnost, fascinantna sposobnost našeg mozga da se mijenja i prilagođava tijekom cijelog života, temelj je na kojem počiva naša sposobnost učenja, prilagodbe i oporavka....