Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Pronađen legendarni metal iz Atlantide u olupini broda

FOT1028250

Svjetlucavi metal imena orihalcij, za kojeg su drevni Grci smatrali da je pronađen na Atlantidi, otkriven je u olupini broda koji je potonuo prije 2600 godina blizu obale Sicilije. Grumeni metala prevozili su se do Gele u južnoj Siciliji, vjerojatno iz Grčke ili Male Azije. Brod koji ih je nosio vjerojatno je zapeo u oluji i brod je potonuo samo nadomak obale Sicilije. „Olupina je datirana u prvu polovicu 6. stoljeća”, izjavio je Sebastiano Tusa, nadzornik sicilijskog Odjela mora. „Pronađena je otprilike 300 m od obale Gele na dubini od 3 metra.” Napomenuo je i da su tih 29 poluga pronađenih na pješčanom dnu jedinstveno otkriće. “Nikad nije viđeno ništa slično tome”, kaže Tusa. „Znamo za orihalcij preko antičkih tekstova i nekoliko ornamenata.”

Orihalcij je dugo bio misteriozni metal oko kojeg su se vodile mnoge rasprave o njegovom sastavu i podrijetlu. Prema Grcima, izumio ga je Kadmo, grčko-fenički mitološki lik. Grčki filozof Platon učinio je orihalcij legendom u svojem dijalogu „Kritija”. Opisujući Atlantidu „okupanu crvenim sjajem orihalcija”, napisao je i da je taj metal po vrijednosti odmah iza zlata, te da je iskopan na mitskom otoku koji je zaklanjao Posejdonov hram, njegove zidove, stupove i podove. Danas se većina učenjaka slaže da je orihalcij legura slična plehu, koja se u antičkom dobu proizvodila pomoću cementacije. Taj proces postignut je reakcijom rude cinka, drvenog ugljena i metala bakra u retorti (posuda za destilaciju). Dario Panetta analizirao je tih 39 poluga uz pomoć ultracrvenog zračenja i otkrio je da je riječ o leguri od 75 – 80% bakra, 15 – 20% cinka te malim postocima nikla, željeza i olova.

„Ovo otkriće potvrđuje da je oko stoljeća nakon svog osnutka, Gela postala dobrostojeći grad s majstorskim radionicama specijaliziranim za skupe predmete”, nastavlja Tusa. Tih 39 poluga bilo je namijenjeno tim radionicama, u kojima bi se iskoristile za visokokvalitetne dekoracije.

Prema Enricu Mattievichu, umirovljenom profesoru fizike koji je poučavao na Sveučilištu Rio de Janeiro, poluge nisu pravilno napravljene od orihalcija. „Očito ima kvržica u metalu, u leguri bakra, cinka i olova”, objašnjava. Mattievich, koji je vodio brojna istraživanja u fizici što se tiče mineralogije, paleontologije i arheologije, jedan je od znanstvenika koji se ne slaže sa sličnošću orihalcija s plehom. Dok ostali znanstvenici taj misteriozni metal uspoređuju s jantarom i drugim legurama na bazi bakra, Mattievich vjeruju da je orihalcij podrijetlom iz Anda i da ga je razvila civilizacija Chavin od 1200. pr. Kr. do 200. pr. Kr.

Prema znanstveniku, koji u svojoj knjizi „Putovanje u mitološki Inferno” tvrdi da su antički Grci otkrili Ameriku, legura s „vatrenim šarama” slična Platonovom opisu pronađena je u setu metalnih jaguara u stilu kulture Chavin i sastojala se od 9% bakra, 76% zlata i 15% srebra.

Bez obzira na podrijetlo orihalcija, planovi Tuse i njegovog tima su istražiti olupinu i otkriti sav teret. „Dat će nam vrijedne informacije o drevnoj povijesti ekonomije u Siliciji”, zaključuje Tusa.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...