Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Zavist i ljubomora glavni su pokretači objava na Facebooku

Novo istraživanje profesora Izaka Benbasata iz Poslovne škole Sauder u Britanskoj Kolumbiji pokazalo je da su zavist i ljubomora glavni pokretači objava na Facebooku te da tako negativno utječu na mentalno zdravlje njegovih korisnika.

Profesor Benbasat došao je do zaključka da se objavama na Facebooku stvaraju ciklusi ljubomore i samovažnosti, zbog kojih se većina korisnika osjeća manje vrijednima ili neispunjenima, što rezultira objavama u kojima se svatko želi pokazati na najbolji mogući način.

„Već se zna da aktivno sudjelovanje na društvenim mrežama često vodi depresiji, tjeskobi i narcisoidnom ponašanju, ali dosada nije bio objašnjen razlog. Mi smo otkrili da su zavist i ljubomora karika koja je nedostajala”, rekao je Benbasat.

Prema njegovom istraživanju, objave koje najčešće rezultiraju zavisti i ljubomori su fotografije s putovanja. Osim toga, ljudi se zapravo potajno natječu i tako stvaraju sliku života koja nije realistična, samo zbog želje da nekoga drugoga učine ljubomornim baš kao što su u nekom trenutku i oni bili.

Za ovo istraživanje Benbasat i njegovi suradnici ispitali su gotovo 2000 Facebook korisnika, pitajući ih niz pitanja o njihovim navikama na Facebooku i osjećajima koje su iskusili korištenjem istog.

„Dijeljenje fotografija i važnih trenutaka u vašem životu zapravo i jest svrha Facebooka, ali smatram da je važno upozoriti ljude da znaju kakav utjecaj to može ostaviti na njihovo mentalno zdravlje. Roditelji i učitelji trebali bi biti svjesniji koliko na mlade ljude može utjecati ovakva crna strana društvenih mreža”, zaključio je Benbasat.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...