Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Zaboravljeni satelit iz 1967. ponovno oživio u orbiti

Davne 1965. godine u punom je jeku bio Hladni rat, naziv za snažno suparništvo između Sjedinjenih Američkih Država i ondašnjeg Sovjetskog Saveza.

Ono je trajalo od završetka Drugog svjetskog rata do raspada Sovjetskog Saveza, a navedeno razdoblje obilježile su velike napetosti između dvije supersile, koje su svijet u nekoliko navrata dovele do ruba nuklearnog rata.

Prvi satelit lansirao je Sovjetski Savez 1957. godine (Foto: Deviantart)

Prvi satelit lansirao je Sovjetski Savez 1957. godine (Foto: Deviantart)

Obje su države pokušavale dokazati kako je baš njihov društveni ustroj superioran u odnosu na onu drugu, ne štedeći pritom sredstva i načine da se istaknu.

Upravo je ovo suparništvo iznjedrilo i niz važnih otkrića i podviga, od kojih je svakako najdojmljivije spuštanje ljudi na Mjesec. Hladni se rat, naime, vodio i u svemiru.

Upravo je u svemir tijekom 1960-ih godina poslana serija satelita naziva LES (skraćenica od Lincoln Experimental Satellite), što je bio zajednički projekt američkog ratnog zrakoplovstva (USAF), laboratorija Lincoln i čuvenog masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT).

U svemir je poslano ukupno devet satelita u razdoblju od 1965. do 1976. godine, s ciljem testiranja novih uređaja i načina za komunikaciju. LES1, prvi iz serije, nakon lansiranja nije uspio doći u planiranu orbitu. Poteškoći unatoč, vršio je svoju funkciju pune je dvije godine nakon čega je otpisan.

Svemirski otpad ozbiljan je problem danas (Foto: Extreme Tech)

Svemirski otpad ozbiljan je problem danas (Foto: Extreme Tech)

U svojoj je orbiti ostao potpuno nijem i smatran samo još jednim komadom svemirskog smeća, koji smeta ostalim operativnim satelitima i svemirskim brodovima. A onda se, pola stoljeća nakon što je zašutio, zaboravljeni satelit ponovno javio sablasnim, nepravilnim signalom.

Otkrio ga je amaterski radio-astronom iz Velike Britanije i mukotropnom pretragom utvrdio o čemu je riječ: LES1 se sporadično, kad mu Sunce osvijetli solarne ploče, ponovno javlja i šalje originalni signal prema Zemlji.

Iako je cijela priča u početku djelovala sablasno, ispostavilo se kako je riječ o bezopasnom starom komunikacijskom satelitu. No ovaj slučaj ostavlja prostora za razmišljanje: postoji li negdje iznad naših glava još kakav zaboravljeni satelit, čija je originalna misija bila kudikamo zlokobnija od ove?

Posljednje provjere pred lansiranje LES1 (Foto: Wikipedia)

Posljednje provjere pred lansiranje LES1 (Foto: Wikipedia)

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...