Pitate se što nije u redu s navedenim naslovom? Ne brinite se, sve je u redu, budući stvarno, pod određenim uvjetima možete zagrijavanjem vode do točke vrenja izazvati smrzavanje iste.
Navedeni postupak možete vidjeti u gornjem video uratku, gdje je evidento kako za uspješno zamrzavanje vode vrenjem morate, za početak, imati posudu pod tlakom iz koje ćete vakuumskom pumpom isisati sav zrak. Potom ćete u spremnik dodati 60ml vode koja će početi kuhati uslijed smanjivanja tlaka, a ne zbog povećanja temperature. Naime, točka vrenja tekućine ovisi i temperaturi i tlaku, gdje s rastom temperature tekućine raste i pritisak vodene pare.
Primjerice, pri 100°C tlak vodene pare iznosi 1 atmosferu, odnosno 0,101325 MPa. S druge strane, tlak vodene pare pri sobnoj temperaturi puno je niži. Imajući navedeno u vidu, vrelište vode u posudi iz koje je isisan zrak, a time i smanjen tlak, smanjuje se ispod sobne temperature vode, a što ima za posljedicu početak vrenja bez zagrijavanja. Daljnjim smanjivanjem tlaka u posudi, voda nastavlja s vrenjem, te na taj način gubi dio topline. I dok najtoplije molekule vode prelaze u plinovito stanje, ostatak vode, kojoj je uzet dio topline, pretvara se u led.
Kako bilo, ne pokušavajte navedeno kod kuće. 😉