Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Potvrđeno je: fuzijski reaktor u Njemačkoj zaista funkcionira!

Gradili su ga gotovo dva desetljeća i potrošili na njega gotovo milijardu eura. I isplatilo se.

Foto: Nature.com

Krajem prošle godine znanstvenici s njemačkog instituta Max Planck za fiziku plazme su pokrenuli gigantski fuzijski reaktor koji, ako proradi pravilno, ima potencijala postati prekretnica u potrazi za obnovljivim izvorom energije. Službeno su potvrdili da stroj zaista radi.

To u prijevodu znači da bi jednog dana takav sličan model mogao praktično postati beskonačni izvor čiste obnovljive energije. Ovo je uistinu revolucionaran pomak, a ime eksperimentalnog fuzijskog reaktora je Wendelstein 7-X (W 7-X). Gradili su ga gotovo dva desetljeća i potrošili na njega gotovo milijardu eura. I isplatilo se.

Sve je to rezultat neprestanog lova na mokri san svakog fizičara i energetičara – proces nuklearne fuzije koji bi bio od iznimne važnosti za čovječanstvo. Proces je to koji se događa unutar svih zvijezda, tako i Sunca, a koji energiju stvara spajanjem atomskih jezgri (a ne razbijanjem, što se radi u komercijalnim fuzijskim reaktorima).

Foto: Nature.com

Foto: Nature.com

Prednosti bi trebale biti enormne, jer fuzija kao gorivo može rabiti vodik, koji se može lako i jeftino proizvesti, a ne stvaraju se pritom nikakvi radioaktivni nusprodukti. Na fuziji se radi već dobrih 60 godina, a kao najuspješniji fuzijski reaktori su zasnovani su na „tokamak“ modelu reaktora u obliku uštipka, koji je opasan prstenovima elektromagneta. Rezultat mu nije pretjerano uspješan, jer treba izvor energije izvana, no na njima se i dalje radi. Zato se kod ovog uspješnog reaktora, W 7-X, koristio zahtjevniji dizajn „stellaratora“.

U tom se tipu reaktora plazma drži u obliku izvrnute trake zbog nepravilno postavljenih magneta. Cilj je enormno ugrijanu plazmu (slično temperaturama u Suncu) neprekidno održavati u stanju potrebnom za nuklearnu fuziju, a prednost pred tokamak modelima je veća komercijalna isplativost zbog mogućih manjih i jeftinijih konstrukcija.

Uzbudljive su to vijesti, jer je proces fuzije tehnološki kompliciran, za razliku od procesa fisije koji se već dugo koristi u nuklearkama diljem svijeta. Zato ćemo na san o fuziji pričekati još neko vrijeme, a dotle će se u uspješnosti natjecati reaktori W 7-X kao predstavnik stellaratora (koji planira koristiti ubuduće deuterij umjesto vodika) i ITER koji se trenutno gradi u Francuskoj kao tokamak model. Predstoje uzbudljive generacije fuzijskih reaktora i veselimo se njihovim budućim rezultatima.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Astronomija

Dugo vremena, asteroid Apofis bio je na vrhu liste nebeskih tijela za koja se smatralo da predstavljaju prijetnju Zemlji. Prema ranih proračunima astronomskih stručnjaka,...

Wellness i prehrana

Širom svijeta, nebrojeni ljudi prakticiraju post iz raznih razloga – bilo da je to zbog vjere ili u pokušaju skidanja suvišnih kilograma. Međutim, zagonetka...

Wellness i prehrana

Štetnost kave za naše tijelo tema je koja već godinama izaziva brojne kontroverze i rasprave. Istražite s nama manje poznate činjenice o popularnom napitku...